Политическа промяна
Архив

Стефка Йоргова

Wednesday, 19 January 2011 14:46

Познавателни потребности

Познавателните потребности според психологичната теория на Маслоу през призмата на политиката

Wednesday, 19 January 2011 14:44

Читалищата в град Пловдив

Читалищата в град Пловдив - значение и история

Биография на Константин Димитров Тренчев, инициатор и основател на първия опозиционен синдикат в България - Конфедерацията на труда „Подкрепа“

Wednesday, 19 January 2011 14:23

Хърбърт Хувър

Биография на Хърбърт Хувър, 31-ви президент на САЩ, чието управление ще се запомни с Великата Депресия.

Friday, 30 April 2010 16:28

Социален проблем

Тютюнопушенето

Световното производство на тютюн достига 6 млн. тона годишно. Тютюнът  се произвежда в над 120 страни. Първите места се заемат от Китай, САЩ,  Индия, Турция, Русия, Бразилия, Египет, България, Италия, Полша,  Аржентина, Южна Корея, Алжир, Украина, Швейцария, Унгария, Япония,  Чехия, Германия, Литва. Тютюневото производство е важен отрасъл в тези  страни. То ангажира големи площи обработваема земя и значителна част от  неквалифицираната и неграмотна работна ръка. Споменатите държави  решават по този начин свои икономически, финансови, социални и  политически проблеми. Световното  производство на цигари достига 6 трилиона цигари годишно. Най-много  цигари произвеждат САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Индия,  Канада, Бразилия, Япония. Най-голямо е годишното тютюнопушене на глава от населението в Куба, САЩ, Гърция, България, Русия и Сърбия.

У нас, броят на пушачите надвишава 3 000 000 души.  През последните 14 години, тоест от 1990 – насам, тютюнопушенето  интензивно се разпространява сред жените. От 17%, през 1986, делът на  пушещите жени е нарастнал, през 1996, на 24%, за да достигне 30%, през  2001. 
При мъжете, процентите са, както следва: 49%, през 1986 и 1996, и 52%, през 2001.  Нараства делът на пушачите сред младежите на възраст 15 – 24 години. От  39%, през 1996, са нарастнали на 41%, през 2001, а ѕ от тях пушат всеки  ден.  Пушенето е най – разпространено сред хората на възраст 25 – 45 години, като, от тях, 59% са пушачи.  Докато, през далечната 1970, средно, на глава от населението, са били  изпушвани по 1550 цигари, то, през 2000, броят на изпушените цигари  вече е 3410.  Докато, през 1990, тютюнопушенето е било главната причина за смъртта на 3 000 000 души годишно, през 1998, това число е набъбнало на 4 023 000  души. Очаква се, през 2020, тютюнопушенето да убие 8 400 000 свои  привърженици, а, през 2030 – "само" 10 000 000 души.  За последните 4 години, тоест – от 2000 – насам, броят на пушачите в Холандия, например, е намалял с около 4 – 5%.

Тютюнопушенето е най-важната причина за заболяване и преждевременна смърт от редица хронични незаразни заболявания. Доказано е, че 80-90% от хроничните заболявания на дихателната ситема; 80-85% от белодробния рак; 30% от всички злокачествени заболявания и 25-43% от исхемичната болест на сърцето са пряко свързани с пушенето. Тютюнът е безкомпромисен “разрушител” на човешкото здраве, оказващ пагубни последици върху всички системи на организма.

НЕРВНА СИСТЕМА

Тази система е много чувствителна към въздействието на тютюневите отрови. Никотинът (веществото, към което се създава силна психическа зависимост) уврежда нервната система по два основни начини: пряко токсично действие върху нервната клетка и спазъм на кръвоносните съдове, който се отразява върху кръвоснабдяването на мозъка и се проявява с главоболие, виене на свят, отслабване на паметта, намаляване на работоспособността и др. При продължително пушене могат да бъдат засегнати и сетивата: слухът намалява, а зрението отслабва, като се увеличава рискът от катаракта.

СЪРДЕЧНО - СЪДОВА СИСТЕМА

Около 25% от всички заболявания на сърдечно-съдовата система са свързани с тютюнопушенето. То съкращава средната продължителност на живота на пушача с около 10 години. Всяка изпушена цигара ускорява сърдечната дейност с около 20 удара в минута. Изпушването на 20 цигари дневно се равнява на физическо натоварване, получено при 8 часа колоездене срещу вятър. Така сърцето на пушача се “уморява” и “остарява” по-бързо. Освен това при тютюнопушене кръвното налягане се повишава с 20 до 40%, което се дължи на учестяването на сърдечната дейност и свиването на кръвоносните съдове. Тютюнопушенето ускорява образуването на атеросклеротични плаки в кръвоносните съдове, поради което то е един от най-важните рискови фактори за исхемичната болест на сърцето и мозъчно-съдовата болест. Характерна за пушачите е и болестта на Бюргер, при която се развива болезнено стеснение на артериите на долните крайници, довеждащо до некроза и ампутация.

ДИХАТЕЛНА СИСТЕМА

Сред най-силно засегнатите от тютюна системи в организма е дихателната. Всмуканият цигарен дим дразни дихателните пътища и предизвиква кашлица и задух. Това обаче са само външните прояви. В белите дробове заедно с никотина постъпват и много други отрови, които причиняват: дразнене и спазъм на гладката мускулатура на бронхите, увеличаване на слузната им секреция и увреждане на ресничестия епител на лигавицата. По този начин се нарушават бронхиалната проходимост и нормалните механизми за очистване на бронхиалното дърво. Развиват се остри, а след това и хронични възпалителни заболявания, които нарушават белодробната функция. При пушачите е по-голяма честотата на бронхиалната астма, белодробния карцином и дори белодробната туберкулоза, поради намалената устойчивост на белите дробове към инфекциозните агенти.

ХРАНОСМИЛАТЕЛНА СИСТЕМА

Тази система, посредством устната кухина и дъвкателния апарат е сред първите, които се срещат с тютюневия дим. Особено силно се засягат влизащите в непосредствен контакт с дима лигавици на устните, езика, гласните струни и т.н. Зъбите пожълтяват и лесно се развалят, поради което пушачите имат неприятен дъх. Те също страдат от хроничен гастрит и язвена болест. Тютюнопушенето е и една от причините за развитието на стомашен рак.

ЕНДОКРИННА СИСТЕМА

Никотинът и другите токсични вещества в тютюневия дим упражняват своето вредно действие и върху жлезите с вътрешна секреция (ендокринните жлези). А както е известно, секретите на тези жлези (хормоните) са биологично-активни вещества, които играят изключително важна роля във функциите на различните органи и системи, а оттам и върху общото развитие на организма. Например, под въздействието на никотина надбъбречните жлези отделят голямо количество адреналин в кръвта, което довежда до редица неблагоприятни промени: повишаване на кръвното налягане, учестяване на сърдечната дейност, увеличаване на кръвната захар, извличане на калций от костите и т.н.

ПОЛОВА СИСТЕМА

Доказано е, че тютюнопушенето има неблагоприятно отражение върху половите функции. Промени настъпват както в мъжкия, така и в женския организъм. Мъжете-пушачи по-често страдат от импотентност и намалена оплодителна способност, дължаща се на промяна в качеството на семенната течност. При жените-пушачки са по-чести менструалните смущения (мензисът е нередовен и по-болезнен), безплодието, преждевременното раждане и абортите. Не без значение е и по-ранното настъпване на климактериума с 1 до 3 години, което води до преждевременно остаряване.  Майките-пушачки обикновено раждат деца средно с 250 грама под нормата, а нерядко - с уродства или хронично заболяване. При тези деца се среща по-често и синдрома на внезапната детска смърт. Ако майката продължи да пуши и след раждането, тя въздейства неблагоприятно на детето си и чрез кърмата, която съдържа никотин. Това води до намаляване на защитните сили на новороденото, поради което има голяма вероятност то да се превърне в “често боледуващо дете”.

ОПОРНО-ДВИГАТЕЛЕН АПАРАТ

Тютюнопушенето е един от водещите фактори за развитие на заболяването остеопороза. От една страна никотинът потиска функцията на остеобластите – клетките, изграждащи костното вещество в организма, а от друга страна предизвиква ускорено извличане на калций от костите.

КОЖА

Тютюнопушенето състарява преждевременно кожата – тя става сивкава, безжизнена, отпусната. Около устните се появяват хиляди вертикални бръчици и пушачите по-рано добиват старчески вид.

РАКОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Установено е, че около 69 химични съединения в състава на тютюневия дим имат канцерогенно действие. Раковите заболявания се развиват след продължително, многогодишно пушене, предимно в тези органи, които са в постоянен контакт с тютюневия дим: бял дроб, бронхи, трахея, устна кухина, хранопровод, стомах, дванадесетопръстник. С пушенето на тютюн се свързват и раковите заболявания на: панкреаса, бъбреците, жлъчния мехур, пикочния мехур, гърдата и др. Рискът за появата на раково заболяване се определя от: генетични предпоставки; възраст на пропушване; продължителност на пушене; брой на цигарите, изпушвани дневно; съдържание на никотин и катран в употребяваните цигари; дълбочина на всмукване на дима и др.

Пушенето намалява броя на работните часове спрямо тези на работниците непушачи. Пушенето се явява разсейващ навик, който понижава работоспособността при някои професии. Употребата на тютюневи изделия може да затрудни изпълнението на различни ръчни операции или да доведе до пожар. В страната се наблюдава «ранна епидемия» от тютюнопушене. Статистика показва, че в България пушат високообразованите хора. Наблюдава се непрекъснато нарастване на пушачите сред мъжете, който достига максимума си от 74 процента и то в младите възрастови групи, бързо разпространение на тютюнопушенето сред жените и относително малък процент на отказалите се от пушенето. Докато голяма част от европейските страни вече преодоляват този проблем, то в България тепърва «цигарения» феномен се задълбочава.

Пасивно пушене

Вдишването на тютюнев дим от хора, които не практикуват тютюнопушене, се нарича пасивно тютюнопушене. Пасивните пушачи са изложени на същите здравни рискове, като активните пушачи. Пушачите разрушават не само собственото си здраве. С дима от цигарата те увреждат и здравето на непушещите около тях хора, т. нар. “пасивни” пушачи. Филтрите на съвременните цигари задържат всмукването на някои от токсичните вещества на дима, но за пасивните пушачи филтри няма. Затова е обяснима появата на главоболие, отпадналост, намалена работоспособност, учестяване на пулса, сълзене на очите у мнозина така наречени “непушещи пасивни пушачи”, пребиваващи там, където се пуши. Особено много страдат от пасивното пушене децата. Техният организъм е силно чувствителен към тютюневите отрови. Децата на пушачите боледуват около 3 пъти по-често от децата на непушещите родители, особено от белодробни инфекции, остри възпалителни заболявания на очите, гърлото и дихателните пътища, астматични пристъпи и др. При тях също е установено отслабване на паметта, а оттам и намаление на успеваемостта в училище. Освен това пушенето на родителите насърчава децата към ранно пристъпване към този “занаят”.

Непосредствен ефект от пребиваването в среда със запалена цигара едразненето на очите, главоболието, кашлицата, болки в гърлото, замаяност или дори гадене. Не са изключени обостряния на състоянието у пациенти с астма. Оказва влияние и на коронарния кръвоток, които може значително да се редуцира само след 30-минутно вдишване на т.нар. вторичен дим.  Ако пасивното тютюнопушене стане редовно, то с времето сe покачва риска от развитието на свързани с него заболявания при възрастните. Основните от тях са белодробните, включително и рак, както и сърдечно съдовите. Установено е, че 10-15% от случаите с рак на белия дроб са у пациенти, които никога не са палели цигара през живота си и то предимно жени. Около 3000 непушачи умират всяка година във Великобритания от това злокачествено заболяване. Смята се, че основната причина е пасивното тютюнопушене. Други неоплазии, свързани с него, са още рак на носните синуси, карцином на гърдата и шийката на матката, карцином на пикочния мехур.  Доказано е също, че тютюнопушенето, макар и не активно, повишава съсирваемостта на кръвта, увеличавайки риска от тромбози и уврежда съдовете като стимулира развитието на атеросклероза. За това допринася и понижаването на „добрия” холестерол – HDL, и повишаването на „лошия” – LDL, както и повишаването на инсулиновата резистентност и високата кръвна захар. Основната клинична изява на атеросклерозата е исхемичната болест на сърцето и преходните исхемични атаки - инсулт и периферната съдова болест.

Законови постановления

Чл. 56 от Закон за здравето:

Ал. (1) Забранява се тютюнопушенето в закритите обществени места,

включително обществения транспорт, и закритите работни помещения.

Ал. (2) Министерският съвет определя с наредба условията и реда, при

които се допуска по изключение тютюнопушене в обособени зони на

местата по ал. 1

 

Промените в Закона за здравето предвиждат в заведенията за развлечение да могат да бъдат обособявани самостоятелни помещения за пушачи. Условието е общата площ на местата, където е забранено пушенето, да е по-голяма от тази, отредена за пушачите. Ако ресторантът е до 100 кв. метра, собственикът ще решава дали да се пуши или не и няма да бъде задължително да има места за непушачи. В обществени заведения, които са по-големи от 100 кв. метра, собствениците ще обособяват помещения за пушачи, но преобладаващата част ще е за непушачи. Абсолютно забранено остава пушенето в детските ясли, градините, училищата, кината, театрите, интернет клубовете. В България при нарушение на Наредбата за тютюнопушенето за граждани глобата е от 50 до 100 лева, а за юридически лица може да достигне и 5000 лв.

Къде в Европа пълна забрана е в сила?

Шотландия

Пълна забрана за тютюнопушене. Въведена на 26 Март 2006г. 10% намаляване на оборота на заведенията през първите 4 тримесечия след въвеждането. Намаляване на посещаемостта в 46% от заведенията в Единбург и Глазгоу. Броят на заболелите от остър коронарен синдром се е увеличил.

Германия

Пълна забрана за тютюнопушене в Бавария Май 2008 г. Драстично намаляване на оборота на малките заведения. Публични демонстрации срещу забраната. Повече от 50 съдебни дела са заведени в Конституционния съд. Промяна на закона 9 седмици след влизането му в сила. Драматична загуба на управляващата партия в Бавария CSU след 46

години управление.

Гъвкава политика

Испания и Португалия

Заведения до 100 кв.м. Решението е в ръцете на собственика. Заведения над 100 кв.м. могат да определят място за пушачи, което не заема повече от 30% от цялата площ. Заведения за социални грижи, кина и театри, извън техните основни зали. Летищата и автобусните спирки на обособени за това места.

Дания

Пушенето се забранява в барове, ресторанти и кафенета, които са по-големи от 40 кв.м. В заведения с площ повече от 40 кв.м. може да се обособи място за пушене с подходяща вентилация, където не се сервира храна.

Румъния

Закон в сила от 1 януари 2009 г. Забрана за пушене на обществени места, с изключение на обособени зони, снабдени с подходяща вентилация. До 50% от общата площ на кафенета, барове и ресторанти могат бъдат обособена зона за пушене. В заведения до 100 кв. м. собствениците решават дали цялото заведение да е зона за пушене или зона, в която пушенето е забранено.

Как ще благоприятства гъвкавото ограничаване на тютюнопушенето в заведенията?

Постъпление на повече средства в държавата от лицензи на заведенията, където може да се пуши. Повишаване на качеството на заведенията, поради въвеждането на задължително изискване за добра вентилация. Няма да доведе до затруднения на ресторантите и заведенията за развлечения. Хората, избрали да пушат, правят това в обособени помещения, без да пречат на непушачите. Броят на непушачите в заведенията ще се увеличи, без това да се отрази на броя на пушачитe.

 

Независимо че хората прибягват до тютюна от столетия, производството на цигари започва едва през 19 -ти век. От тогава тютюнопушенето нараства в огромни мащаби. Според Световната здравна организация в края на 20-и и началото на 21 век в света има над 1,2 милиарда пушачи или около 1/3 от цялото население над 15 години. Прогнозата до 2025 г. споменава за впечатляващата цифра от 1,6 милиарда души. Това съобразно с последните тенденции, ще бъде съпроводено с намаляване на потреблението на цигари в развитите страни и обратно с нарастване или запазване потреблението макар и с по-бавни темпове в развиващите се и слаборазвитите страни.

Производството и продажбите на цигари от своя страна е свързано със сериозни икономически интереси, както от страна на държавите и техните правителства, така също и на производители, дистрибутори, търговци на едро и дребно в световен и регионален мащаб. И не на последно място на нелегалните търговци и контрабандисти на тютюневи изделия.
С течение на времето обаче, започват все по-ясно да се открояват отрицателните последици от тютюневия дим и набъбването на разходите за лечение и здравеопазване. И тук в зависимост от това от коя страна на "барикадата" се намира съответната институция или общност, при сблъсъка на интереси могат да се разграничат твърде разнопосочни мнения, както по механизмите на ценообразуването, така и по отношение борбата против тютюнопушенето. В позициите относно хармонизирането на акцизите в рамките на Европейската икономическа общност, също се откроявят съществени различия.

Данъчната политика в ЕС

С Решение на Съвета на ЕС от 1970 г. се въвежда системата на собствените ресурси, чрез която се финансира общият бюджет на общността. Един от тези собствени ресурси са вноските по ДДС от държавите членки, изчислени на база хармонизирана основа на ДДС. А тази хармонизирана основа естествено включва, освен всичко останало и акцизите. 
Според Директива 92/79/ЕИО, от 1992 г. минималният акциз за цигарите в страните членки на ЕС, е 60 евро за 1000 къса (или 2.35 лв. на кутия цигари в България), а според Директива 2002/10/ЕЕС - 64 евро на 1000 къса. В тази връзка, Дан Вит - президент на Международния център по данъци и инвестиции (ITIC), изказва мнение, че е на лице остра нужда от по-рационален подход при определяне на акцизната политика и особено за цигарите в разширена Европа. "Ние вярваме, че присъединяващите се страни се нуждаят от по-продължителен период за адаптация отколкото е сега и че скоростта, с която от тях се изисква да достигнат нивата на акциза в ЕС, трябва да се обвърже с покупателната способност на консуматорите". Освен това, според (ITIC), покачването на цените и акцизите в едни страни, при незадължителни условия за съседни страни, е възможно наистина да засили контрабандата.

Според експерти от Световната банка, контрабандата зависи в по-голяма степен от нивото на корупция, отколкото от цената. Контрабандата от друга страна служи на компаниите производители да разширяват пазарните си ниши в нови страни и по този начин да съхраняват мащабите на производството си, поради факта, че като по-евтини навлизат и в бедните страни. И не случайно с отварянето на икономиките, бедните страни, а и не само те, завишават нивото на тютюнопушене в противовес на високоразвитите. И колкото корупцията е на по-високо ниво, толкова и контрабандата е по-мащабна. В страните, където цените са много високи: Норвегия, Швеция, Обединено кралство, Дания нямат толкова голям проблем с контрабандата.

Социално значение

Отглеждането на тютюн в България има значително социално значение, тъй като при определени нископродуктивни почви тази култура се явява основна за населението, т.е. тя е в основата на традиционния му поминък. С навлизането в производството на американските типове тютюни Виржиния и Бърлей, ареалът на разпространение в нашата страна нарастна и достигна площта 1 млн. дка.

Заедно с това се увеличи и броя на преработвателните предприятия, както и техния капацитет. По този начин в края на 80-те години на 20 век. България зае първо място в света по производство и износ на тютюневи изделия на глава от населението. И към настоящия момент, въпреки силно редуцираното производство, България е известна в света с производството на висококачествени ориенталски тютюни.

След 2010 година вероятно тютюн в България няма да се отглежда. Цигарените фабрики ще внасят суровината от други държави извън Европейския съюз. А тютюн произвеждат над 200 държави от целия свят. Основна причина за спиране на производството на тютюн у нас, както и в цяла Европа, е политиката на Брюксел, насочена към спиране на субсидирането на тютюнопроизводството, за да могат фермерите да намалят или направо да се откажат да произвеждат тази култура, която е вредна за здравето.

Много от производителите вече са намерили алтернативни дейности, с които да заменят досегашния си поминък . Някои от тях вече се обърнаха към производство на зеленчуци, биопродукти, билкарство, гъбарство и други земеделски култури. Фермерите, които все още се занимават с отглеждане на тютюн, се надяват да се приеме решение, което да им позволи да продължат да го произвеждат.

Един от механизмите, който може да се използва, е от Програмата за развитие на земеделието на ЕС. Според нея производителте могат да получават средства от Брюксел само за това, че обработват нивите си. По 14 лева на декар е размерът на тази финансова помощ. За да се възползват българските земеделци от субсидирането, те трябва да отговарят на определени критерии. Лошото е, че у нас много малко от тях могат да изпълнят евроусловията. Най-важното изискване е да обработват поне 1 хектар земеделска площ. По данни на Фонд “Тютюн” едва 6% от земеделците в сектора отговарят на този критерий. Тяхната алтернатива е да пренасочат усилията си към производство на други земеделски култури, което ще доведе до намаляване и в един момент до прекратяване на производство на тази традиционна за България култура. От друга страна обаче, хората, които до сега са се занимавали с производство на тютюн, ще започнат да произвеждат други селскостопански култури, което ще доведе до увеличаване на производителността в сектора и до по-висока икономическа ефективност.

Данни за намаляването на тютюнопроизводството

През 2005 година над 52 600 души се занимават с производството на тютюн, като през следващата година те са два пъти по-малко - около 29 000. Площите, засадени с тази култура през 2005 г. са 40 000 хектара срещу 27 800 хектара през 2006 г. Това показва, че площите засадени с тютюн са рязко намалени за една година с 30%.

Ситуация на световния пазар

В Гърция за една година производството на тютюн намалява с 80%, а тютюнопушенето – с 1%. В южната ни съседка отглеждането на известния сорт „Вирджиния” е изцяло прекратено. За разлика от Европейските държави в Индия и Бразирлия отглеждането на тютюневата култура е много привлекателна дейност за фермерите в тези страни. Например в Индия предлагането на тютюн сорт „Вирджиния” се увеличава с 6% през последните седем години, а в Бразилия нараства с 15,6 %. Според Международната организация на тютюнопроизводителите има тенденция тези страни да увеличават производството на тютюн доста над тези нива. Цените на суровината в страни извън ЕС са средно по 2,32 долара за килограм сорт „Вирджиния”. В Унгария цената на същия сорт тютюн е 1 долар за килограм.

Какво се случи след приемането на България в ЕС?

Брюксел даде на България гратисен период, в който държавата да подпомага производството на тютютн с така наречените премии. През 2005 и 2006 г. фермерените очакваха България да стане страна-членка на съюза, за да могат да получават субсидии за обработването на нивите. Този подход също се оказа неблагоприятен за много от земеделците. Така остана една възможност за хората, които искат да зенамават с производство на тютюн. Тя е да се обединят в организации, които да ползват програмите на ЕС за конкурентноспособност. Като сдружения те покриват изискването за минимална обработваема площ, както и имат възможности да кандидатстват за финансиране с проекти по Програмата за развитие на селските райони.

Това са основните факти, които трябва да се знаят, когато разглеждаме тютюнопушенето като социален проблем.

stephhol1Първият дом, който ще посетим, е на младо семейство. Скромно обзаведено, но напълно достатъчно за двама човека. Домакинята е счетоводител, което обяснява безусловния ред във всяка стая, а домакинът работи в Министерство на вътрешните работи. Апаратаментът не е голям – спалня, хол, кухня и малка баня. 

Thursday, 29 April 2010 12:29

Животописание

Дора Стоянова е родена в края на 30-те години на ХХ в. в село Мирово, Старозагорски окръг в семейство на земеделци. Има по-малък брат. Началното си образование завършва в родното си село. Била е член на пионерската организация, отлична ученичка и председател на отрядния съвет. След завършване на основното си образование е приета в редиците на Комсомола.

Monday, 26 April 2010 09:02

Преглед на печата

Преглед на пресата

Понеделник, 26 Април 2010 г.

Главната новина на първа страница на вестник „24 часа” е  Въртят на вън 1,2 милиарда лева от партите, които даваме за пенсии. Съответно на страници 2 и 3 е обяснено, че поради слабата търговия на фондовата борсата  у нас и спадащите лихви по депозити, мениджърите на пенсионните фондове инвестират все по-голяма част от средствата за втора и трета пенсия на българите в чужбина.

На страница 13 евокомисарят Кристалина Георгиева дава интервю, в което подкрепя правителството и мерките за справяне с корупцията и престъпността, които премиерът предприема, но предлага да се измести фокусът от „оправянето на миналите батаци” към справяне с безработицата и конкретни реформи за борба с икономическата криза.

Заглавна новина на вестник „Труд” е свързана с поевтиняването на новите кредити. На страници 2 и 3 се обяснява подробно, че лихвите по ипотечните, а до някъде и по потребителските кредити започват да намаляват и дори достигат нивата от края на 2008 година. Специалистите предупреждават обаче, че тенденциите са неустойчиви, а икономиката още се влошава.

На страници 10 и 11 редакторите на вестника са поместили интервю със Стелиана Кожухарова – обвинител от Върховна касационна прокуратураи говорител на главния прокурор – относно провежданите от прокуратурата проверки на имотите и банковите сметки на Жени Начева, Емил Райнов и Веладин Битолски. Засяга се и делото срещу Начева за злоупотреба със средства на НЗОК и начина, по които са разпределяни към районите здравни каси и болниците.

На страница 2 на вестник „Стандарт” има подробна статия за тайните данъчни проверки на оборотите на магазините. Обяснява се, че започва въвеждането на технологични схеми за контрол на укриваните данъци, като касовите апарати на търговците и фирмите ще трябва по електронен път да предават данни за отчетените обороти до НАП.

На първите страници на вестник „Монитор” доминира новината за фалирали бизнесмени, които обират банки и магазини. Обсъждат се недостатъчните мерки за сигурност, които банките прилагат в клоновете си, както и упрвителите в своите магазини и фирми, и които са причина за зачестилите обири, според специалисти.

Водещата новина на първа страница на вестник „Телеграф” е преминаването на газ или метан от страна на шофьорите, поради поскъпването на бензина. Според специалисти шофирането на газ е два пъти по-евтино от това на бензин. И въпреки че засега цената на газта се е стабилизирала, към лятото се очаква повишение.

Основната новина на страниците на вестник „Новинар” е свързана със световната икономическа криза и съветите на Световната банка за фискална дисциплина и упоритост в реформите, като ключови за справянето с кризата, както и постигането на траен и стабилен растеж за страните от региона на Източна Европа.

Освен тези заглавия, на страници на всички вестници днес се разискват главно отстъпването на президента Първанов пред ГЕРБ и подписването му на новите назначения в армията; уволненията на лекари след разследване на Агенцията за медицински одит, последвало след нелепата смърт на Данаил; последствията от масираните проверки на НАП по търговски обекти, т.е. декларирането на доходи от наеми от страна на собствениците на имоти; изявлеението на Ц. Цветанов по Нова телевизия относно зависимостта на магистрати от наркотици нестандартни сексулани предпочитания; отпускането на 60 % от минералните извори от страна на държавата в полза на общините.

Широко отразена е и новина за $17 милиона, които Сирия ни дължи и които всъщност са само 24% от дълга. Подписаната транспортна спогодба при посещението на премиера в Дамаск възстановява въздушната връзка между двете страни.

В международен план доминират новините за новото дясно правителство в Унгария и поднесеното извинение от страна британското външно министерство на папа Бенедикт XVI, след скандал, предизвикан от документ, описващ в сатирична форма посещението на папата през септември във Великобритания.

Идеални хора няма – никога не е имало и никога няма да има. Съвършенство в реалността не съществува, то принадлежи на реалма на идеите, който е извор на вдъхновение за всеки творец. Но без идеята за идеала, стремежа ни няма да има посока и цел. Разбирането за това какво е перфектно обаче е строго зависимо от индивидуалната гледна точка спрямо света.

Wednesday, 31 March 2010 18:47

Игра 2010, втори етап

Жител съм на държавата Бръмбария и имам съпруга и 3 деца. Преди седмица министър-председателят направи обръщение към сънародниците си, в което съобщи, че страната ни се намира в сеизмично активнен район и с оглед на тази информация правителството започва поетапно да извършва дейности по взимането на мерки за справяне с евентуално бедствие.

От гражданите се очаква да извършат оглед на недвижимата си собственост и да установят дали състоянието й отговаря на изискванията. Сметнах, че е по-разумно с това да се заеме специалист, който да посочи и необходимите ремонтни дейности, които ще трябва да се извършат. Освен това направих застраховка на дома си в случай на бедствие.

Със съпругата ми решихме, че с изключение на най-малкото ни дете, цялото семейство е редно да посети курсовете за безопасност по време на земетресение, които се организират в близкото училище. По време на курсовете научихме как да обезопасим дома си и кои са най-важните стъпки, които трябва да се предприемат при нещастен случай. По препоръка на завеждащия курса подготвихме аптечка за спешна помощ, която ще бъде поддържана винаги в изправност, както и чанта с вещи от първа необходимост, като фенерче, храна и т.н.

Надявам се, че предприетите мерки ще бъдат в помощ на семейството ми, ако най-лошото се случи.

<< Start < Prev 1 2 Next > End >>
Page 1 of 2