Новини от днес

Monday, 16 April 2012 20:39

Преглед на печата 16.04.2012г.

Written by

                   Преглед на печата 16.04.2012г.

вестник „Труд”

Над 140 столичани нахапани от кучета

Над 140 софиянци са били нахапани от кучета само за първите 3 месеца на годината. Това сочат данните на единствения противобесен кабинет в Първа градска болница в столицата. Все пак лекарите отчитат, че броят на пострадалите е намалял спрямо миналата година, съобщи БНТ.

Средно по 11 души на ден преминават през лечебницата. Не всяко ухапване от куче може да доведе до бяс. Последният регистриран случай у нас е преди 20 години. Независимо от това е задължително раната да се обработи и да му се постави ваксина. Срещу тетанус до 24 часа. Животното може да се наблюдава през следващите 14 дни и ако е живо значи не е болно от бяс. Самата имунизация продължава между 10 и 30 дни. В лекарския кабинет помощ са търсили ухапани дори от маймуни.

Междувременно пред нова телевизия Марина Иванова, от фондация „Четири лапи" заяви,че бездомните кучета у нас са около 100 хил.

„Не се знае колко са бездомните кучета. По неофициални данни са около 100 хил., но преброяване не е правено. Правени са частични преброявания, но това е било през 2007. В София бездомните кучета са около 10 хил.", каза Иванова. Според нея проблемът с кучетата не е само в София. Това е въпрос, който притеснява хората в цялата страна.

„Това е национален проблем. Затова трябва да има национална стратегия", допълни Иванова. Тя вижда националната стратегия така - кастрация и връщане по места, кучетата да се маркират и да се обезпаразитяват и да им бъде поставен микрочип, за да се види кой е извършил дадената процедура.

„Проблемът е и че никой не е глобен за това, че е оставил домашния си любимец на улицата", смята Иванова и допълни, че може да се намери начин как собствениците, които изоставят кучетата да бъдат санкционирани.

"Зелена вълна" за прибиращите се софиянци

 

В столицата днес ще бъде пусната„зелена вълна" от изходите на града към центъра по няколко лъча.

От обяд на последния почивен ден отВеликденските празници по столичните улици излизат десетки пътни полицаи, които ще осигурят свободно преминаване за всички пътуващи по трасетата за влизане в София, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Зелената светлина ще бъде дадена от 80 пътни полицаи. Предприемат се подобни мерки за влизане в столицата, както в петък за излизане. На всички възлови места има полицейско присъствие, при необходимост се изключват светофарите и движението ще се контролира от регулировчици. 

Днес се очаква засилен трафик в цялата страна. Затова ще има и засилен контрол на движението по пътищата. Основно внимание ще се обръща на рисковите изпреварвания и несъобразената скорост.

 

Панагюрското златно съкровище се върна у дома след 63 години

 

След 63 години оригиналът наПанагюрското златно съкровище се връща в Панагюрище. Тракийският шедьовър вече е експониран в специално построена зала трезор в Историческия музей в Панагюрище. Официалното откриване на експозицията се състоя днес.

На тържествената церемония проф. Божидар Димитров отправи думи на благодарност към откривателите братя Дейкови. Той посочи, че тримата братя са се позовали на моралните норми и са върнали съкровището на държавата за разлика от други български съкровища като Рогозенското например, което известно време е украсявало стените на механа, а от Вълчитрънското е рязано с ножица, за да се правят златни зъби.

Димитров благодари на дарителя д-р инж. Лъчезар Цоцорков, който е построил хранилището, без което съкровището не може да бъде експонирано в Панагюрище. Според проф. Божидар Димитров имената на такива дарители се нареждат веднага след тези на братята Евлоги и Христо Георгиеви и д-р Петър Берон.

На откриването присъстваха вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на културата Вежди Рашидов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и дарителят инж. Лъчезар Цоцорков.

Съкровището ще бъде експонирано по нов начин, като за пръв път всеки един от съдовете ще се показва в отделни витрини. Те са изработени в Германия и представляват цилиндри от бронирано стъкло с диаметър от 60 сантиметра и височина 3.20 метра. Самият трезор, преддверието и информационната зала, са облицовани в ефектни разновидности на гранит, италиански мрамор, туфа и полускъпоценния камък лабрадорит.

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище ще е експониран в града в продължение на един месец - от 16 април до 16 май. След това във витрините на залата ще бъдат показани деветте съда - точно копие на Съкровището, изработено от 24-каратово злато.
Постигнатата договореност с Министерство на културата е оригиналът на съкровището да гостува в Панагюрище всяка година поне за един месец.

 

Фалшив сигнал за пожар в МОЛ вдигна на крак столичните огнеборци

Фалшив сигнал за пожар в МОЛ вдигна на крак столичните огнеборци. Малко преди 11.00 часа на тел. 112 се е получило обаждане, според което над сградата на МОЛ-София на бул. „Ал. Стамболийски" се издига дим.

На мястото са пристигнали екипи на пожарната и на полицията, които установили, че сигналът е фалшив. Същото потвърдиха пред Би Ти Ви и от управата на МОЛ-а.
Търговският център не е затворен и продължава да работи.

На първи януари тази година пожар избухна в същия МОЛ. Тогава рекламното табло и част от изолацията на мола пламнаха минути преди 10 ч.

Вежди Рашидов: След бизнеса с наркотици е този с културни ценности

На второ място след бизнеса с наркотици е бизнесът с културни ценности, представяте ли си за какво ниво и за какви канали става дума. Затова няма да спра да работя всеки ден да връщаме по нещо в нашите музеи. Това каза в Панагюрище министърът на културата Вежди Рашидов, съобщи агенция „Фокус".

Моето желание като министър е да направим наш национален музей, защото знаете, че такъв на практика нямаме. Първоначално той беше преместен в Съдебната палата, след това в Бояна. Това, което аз искам е да създадем така нареченбългарски Лувър, тъй като България разполага с достатъчно културни ценности, за да си го позволи, каза министърът.

Всеки божи ден си връщаме по нещо от чужди музеи. След един месец ще станете свидетели на едни златни и сребърни съдове, отново тракийски, намерени в България, най-после ние ще успеем да си ги върнем.

Нашата страна лежи върху ценности и е време да ги опазва и да ги показва. За да си върне България изнесените от страната сребърни чинии от съкровището от пазарджишкото село Величково,трябва да се мине през една много сложна държавна процедура. В момента и прокуратурата работи по този случай, тъй като част от чиниите се намират в Лондон, а друга част са в частни колекции в Гърция.

Необходимо е да постигнем това, което успяхме да направим с Канада. Там ни трябваше една година дипломация, за да успеем да върнем български културни ценности, направихме го след като доказахме, че те са наши, защото имаше вариант това да не се случи.

БГ военни застреляха афганистански войник, отвърнали на огъня

Афганистански войник в базата в Кандахар е застрелян от български войници от същата база, след като откри огън по тях. Това съобщи афганистански военен говорител, цитиран от Асошиейтед прес.

Войникът започнал да стреля по войниците в базата на натовските сили от охранителната вишка, след което българските войници отвърнали на огъня и го убили, заяви полк. Мохамад Мохсин, говорител на афганистанската армия в Кандахар.

Нападателят бил от северната провинция Тахер. Говорител на коалиционните сили - американският майор Джейсън Уагонър потвърди, че е имало инцидент, като подчерта, че няма убити войници от НАТО.

За това нападение имаме сведения и информация за действието на противостоящите сили. Очаквано беше във връзка с празниците да се засилят действията на тези сили - движения на талибани и други. Това заяви по БНР генерал-лейтенант Атанас Самандов, командващ съвместното командване на силите в Афганистан във връзка със стрелбата днес в Кандахар.

Очакваха се атаки, както в столицата Кабул, така и в района на Кандахар, който е най-близо до пакистанската граница. Информацията, която имахме, беше изпратена до националния командир и до заместник - националния командир в Кандахар с препоръки какво трябва да се изпълнява при повишаване на напрежението в този регион и те досега ги изпълняват. Слава Богу, личният състав е жив и здрав. Тази офанзива, която се проведе вчера в Кабул, с тези действия на различни места в различните градчета около Кабул и днешната атака в Кандахар, това предполага, че всичко е предварително планирано, замислено и е свързано с противостоящите сили, добави ген.-лейтенант Самандов.

Съгласно стандартите при различни степени на заплаха, военните сили трябва да изпълняват отделни задачи. Повишава се кодът за носене на оръжие, с каски са, с противогази, при необходимост влизат в укритията, които са определени, а също така засилват и пунктовете на дежурните сили и средства. Силите за незабавно действие също се повишават. Там на място нашите командири на тактическо ниво и нашите коалиционни партньори определят какви задачи имат готовност да изпълняват, обясни още ген.-лейтенант Самандов.

 

Гърците с пълни трапези и великденски бонуси, въпреки кризата

Напук на кризата гърците посрещат и този Великден с бонуси, съобщи Би Ти Ви. Въпреки драстичните икономии, които предприема правителството, в южната ни съседка посрещат богато всеки празник и не се лишават от удоволствия. Пенсионерите също бяха зарадвани с допълнителни по 200 евро.

Ако туристът не е прочел във вестника, че страната се тресе от икономически несгоди, трудно ще повярва, че Гърция е в криза. На фона на по-високите данъци и икономическите рестрикции, всички получават допълнителни пари за празниците. Дори безработните добавиха към сметките си великденски надбавки от по 300 евро.

Препълнени заведения и богати великденски трапези може и да не кореспондират с представите за смутни времена, но гърците имат неуморим дух. Казват, че дори последните си пари биха заделили за веселбата.

„Независимо от възможностите на всеки, едва ли някой би сложил за Великден половин порция. Много хора се събират заедно, делят си пари и отново си взимат каквото искат. Има много възможности", казва Димитриус Папатанасиу, който работи в гръцкото Министерство на развитието и като държавен служител също е получил бонус - тази година с 20% по-малко от миналата година.

„Основното усещане е, че този Великден, така да се каже, не е толкова екстравагантен и богат. Естествено е обаче да следваме и националните, и религиозните си традиции. Много от тях са същите като в България, но мисля, че всичко това сега се случва с по-малко пари. Разбира се, зависи от финансовото състояние на всеки по отделно", добавя Папатанасиу.

Пир по време на чума или начин на живот, който дори икономическата реалност не може да изкорени.

„Ако работите за правителството като мен, ще вземете по-малка сума като бонус. В частния сектор, независимо какво работите, ще получавате премии толкова дълго, колкото работите, така че това е важното - да има работа. Аз получих бонус, който е наполовината на този, който ми даваха преди три години", споделя още гръцкият правителствен служител.

Синдикатите в Гърция са се преборили премиите да бъдат неизменна част във всеки трудов договор. Това е причината дори рестркциите на правителството да не могат да ги премахнат напълно.

 

Брайвик не се призна за виновен

Масовият убиец Андерш Брайвик пледира „невинен" по обвиненията, че е извършил „терористичен акт", убивайки 77 души при двойното нападение в Норвегия през юли миналата година, съобщи АФП. Днес в столицата на Норвегия започна процесът срещу Касапина от Осло.

„Признавам извършването на тези деяния, но не и наказателната отговорност", заяви крайно десният екстремист пред съда.

Брайвик поздрави събралите се пред съдебната зала в Осло като вдигна ръката си по подобие на нацистки поздрав, информира Би Би Си.

Касапина от Осло заяви, че не може да признае съдиите и прокурорите. "Вие сте избрани от политическите партии, които подкрепят мултикултурализма. Аз искам военен трибунал", каза Брайвик.

Убиецът се определи като писател, когато бе запитан за имената си и професията в началото на изслушването. Вероятно той има предвид Манифеста. В документа от над 100 страници Брайвик се обявява срещу ислямската заплаха и призовава за война срещу мюсюлманите, коментира РИА Новости. Стотици хора се бяха събрали около сградата на съда. Процесът е следен от много медии. След призованите свидетели е и майката на Брайвик.

Очаква се процесът да привърши на 22 юли, когато се навършва година от трагедията в скандинавската столица.

 

 

“Великата” ракета на Пхенян цопна в морето

 

ПХЕНЯН - Смазващ пореден космически провал претърпя Северна Корея. Гордостта на Пхенян - ракетата “Унха-3”, се разпадна на части само минута след старта си, предадоха световните агенции.

Изстрелването бе в чест на 100-годишнината от рождението на основателя на комунистическата държава Ким Ир Сен. Според официалната информация на Северна Корея ракетата трябваше да изведе в орбита спътник за наблюдение на климата и околната среда.

Япония, САЩ, Великобритания и други страни обаче се опасяваха, че става въпрос за изпитание на балистична ракета с голям обсег и настояваха Пхенян да се откаже от плановете си.

“Унха-3” (в превод “Млечен път”) бе изстреляна в 1,39 ч в петък българско време от космодрума Чхолсан, в северозападната част на страната. След полет от около минута обаче се разпадна на части.

Около 20 отломки от нея цопнаха в морето, на около 200 км от град Кунсан, разположен на западното крайбрежие на Южна Корея. Те обаче не причиниха никакви вреди.

Северноамериканското военновъздушно и космическо командване уточни, че първата степен на ракетата е паднала в Жълто море, на 165 км западно от Сеул. Втората и третата степен не са се задействали и отломките също са паднали в морето, без да представляват опасност.

Японските противовъздушни сили бяха поставени в пълна бойна готовност, но не се наложи да бъдат задействани.

Първият космически провал на Пхенян бе през 2009 г., когато опита да изведе в орбита спътник.

Ракетата носител обаче се взриви.

Първоначално вчера Пхенян опита да скрие информацията за падналата ракета. Но по-късно съобщи, че сателитът, който трябваше да бъде изведен с ракета, не е достигнал до планираната орбита. Сега учени, инженери и експерти проверяват каква е била причината за неуспеха, се казва в съобщение на агенция КЦТА.

Макар да липсва информация, се предполага, че полетът на ракетата е бил прекъснат от системата за аварийно самовзривяване. Тя се задейства или при отказ на двигателя, или при проблеми в работата на системата за управление и отклоняване на ракетата от зададения курс. Двигателят на първата й степен е работил само към 60 секунди, вместо планираните 120.

Струвала 850 милиона долара

ЛОНДОН - Ракетата на Пхенян, която трябваше да изведе негов спътник в орбита, струвала 850 милиона долара на една от най-бедните страни в света.

Това твърди британският в. “Телеграф”, като се позовава на секретни документи. Сумата била достатъчна, за да се купят 2,5 милиона тона царевица и 1,4 милиона тона ориз за бедстващото население. Статистиката сочи, че 1 от всеки 3 деца в страната е хронично недохранено, а 3,5 милиона от общо 22-милионното население оцелява с помощи от ООН. Пхенян финансирал ракетната си програма с износа на въглища, който за 2011 г. възлизал на 1,14 милиарда долара.

Светът скочи срещу опита на КНДР

ВАШИНГТОН - Светът разкритикува ракетния опит на Северна Корея въпреки провала му.

Съветът за сигурност на ООН призова Пхенян занапред да не изстрелва ракети с голям обсег. Генералният секретар Бан Ки Мун заклейми като “достоен за съжаление” неуспешния тест. И уточни, че е в нарушение на резолюция 1874 на Съвета за сигурност и представлява заплаха за регионалната сигурност.

На срещата си във Вашингтон външните министри на Г-8 посочиха, че действията на Пхенян са осъдителни и са в нарушение на три резолюции на ООН.

Външната министърка на ЕС Катрин Ащън заяви, че “опасните и дестабилизиращи” действия на КНДР са нарушение на международните й ангажименти на и призова за спазването им.

САЩ посочиха, че всяка ракетна дейност на Пхенян буди загриженост и че сегашният опит може да осуети планираната хранителна помощ за КНДР.

Макар че се присъедини към колегите си от Г-8, руският дипломат №1 Сергей Лавров все пак посочи, че Москва е против нови санкции срещу Пхенян. “Те няма да помогнат с нищо за решаване на проблема”, каза той. А китайският външен министър Ян Цзечъ призова да се избягват стъпки, които “могат да навредят на сигурността на други страни”.

Българският външен министър Николай Младенов също осъди нарушението на резолюции на ООН от страна на КНДР. Той призова за въздържане от действия, които могат да изострят напрежението на Корейския полуостров.

Вестник „24 часа”

Последните думи на Василия: "Не искам повече..."

"Василия си отиде. Случайно или нарочно, но вече я няма. Страшно е, много е страшно! Не рисуваше. Не говореше. Напоследък почти не виждаше. Духът й беше силен, но и той се предаде. Очите й бяха празни. Живееше без радост от живота. И го напусна... Напусна и мъките си."

Това разказа през сълзи Явора Стоилова, майката на талантливата 28-годишна художничка Василия Стоилова, която точно на Великден на обяд полита от шестия етаж на кооперация в кв. Лозенец. Тялото й, леко като на перце, първо се блъска в климатика под прозореца, а после се разбива на тротоара. Гледката била толкова страшна, че не разрешили на майка й да я види. А първите случайни очевидци мислели, че е паднало малко дете, а не почти 30-годишна жена.

"Легълцето й беше до прозореца. Дали се е опитала да го отвори и е паднала? Дали съзнателно е скочила, не знаем. Винаги, винаги бяхме заедно, но този ден излязохме за малко от дома и най-страшното стана. Не мога, не мога да повярвам! Малко преди да си отиде, тя ми каза: "Не искам вече...", но не приех думите като прощални. Та нали повече от 10 години заедно се борихме с проклетата болест. Мислех, че всичко е зад гърба ни. Уви. Психиката й не издържа. Нямаше огънче в очите й. От анорексията спасение няма, а накрая страданията й бяха невъзможни", добави майката Явора. Тя е дъщеря на племенницата на Пейо Яворово - литературната изследователка и основателка на музея на поета Ганка Найденова, дарила архива му на Народната библиотека ( Василия се пада праплеменница на поета). А баща й е известният художник проф. Васил Стоилов - един от най-ценените майстори на четката, известен със своите мадони. В последните месеци Василия тежала 25 кг, през три дни влизала в реанимация.

Можела да се движи само с инвалидна количка, а кръвното й спадало на 50 на 30. И в предишни години смелото момиче, което първо в българския печат направи изповед какво е да си анорексичка, е имало приливи и отливи на заболяването. Но последната регресия била най-тежка. От нея Василия не успя да излезе жива. А пред нея имаше такова бъдеще... Още толкова картини и изложби...

Нито майката, нито близките на Василия могат да обяснят защо тя развива болестта. Израснала е в центъра на София, в семейството на оперна певица и пианист (вторият съпруг на майката е японски поет), отгледана в ателието на дядо си, чието име носи и сред ценни вещи и архиви, принадлежали на самия Яворов. Проф. Стоилов не разрешавал на никого да пипа палитрата му - само на внучката си. Мнозина критици, видели нейни картини, казват, че в нея се е вселил талантът на дядо й. Ескизи на Васил Стоилов почти не се различаваха от тези, правени от Василия. Но тя, като човек от ХХI век, посяга и към нова 3D, с която правеше портрети и пейзажи. Твърдеше, че дори тайната на тези триизмерни картини пак е наследила от своя дядо и в продължение на 10 години е работила по нейното усвояване.

Красивите пейзажи от Турция, Япония, Китай и Саудитска Арабия, както и портретите на Пейо Яворов, Къванч Татлъту и Котоошу, които е рисувала през последните пет месеца (до средата на 2011 г.), изглеждаха като щампирани. Върху тях се "чете" характерният за маслената живопис релеф, а цветовете изпъкват в ярки контрасти, също като на снимка.

Преди 12 години, когато тя реши да се изповяда за анорексията си пред "24 часа", не можах да повярвам, че виждам същото момиче, което познавах. Беше на 17 години. Драмата беше продължила 4... А срещата ни стана месеци след като кризата беше минала! Какво ли е било преди?

Василия гладувала от 13-годишна, без майка й да се досети. Болните от анорексия стават факири в криенето на храна. Ходела дори с приятели на ресторант и пак никой не разбирал, че тя живее с лъжичка вода на ден. Стопила се до 27 кг. И пак мислела, че е дебела.

"Най-страшни бяха нощите - записала е Василия в дневника си. - Затваряш очи, мракът те поглъща като тайфун. Отваряш очи - празно е, пустиня.
Твоят единствен ориентир е кантарът. Няма часове и минути, а килограми и грамове..."

После започнах все по-често да получавам покани за изложби, да научавам за откупки на нейни картини за подаръци и за колекции на известни личности. Една от тях отиде дори при папа Йоан Павел II, на когото тя нарисува великолепен портрет. Последно се чухме преди 6-7 месеца, когато подготвяше последната си изложба. Отложи я на няколко пъти, но ми се похвали, че има сайт, на който приема поръчки за портрети и за копиране на картини. С оживление разказваше за едно от новите си платна, наречено "Цунами" и посветено на трагедията край Фукушима. Една огромна вълна помита всичко, а сред нея оцелява само един малък храм.

 

Имотите по-евтини с 34% за 4 години

Средно с 34% са паднали цените на жилищата у нас за 4 г. - от 2008 до 2011 г., показват изчисленията на "Явлена" на базата на данни на Националния статистически институт.

В София поевтиняването е с близо 37 на сто. (Подробности виж в таблицата). Само през 2011 спрямо 2010 г. понижението е било с 6,42% в столицата и с 6,07 на сто средно за страната.

За 4 г. сделките са намалели с около 28%. През 2008 г. броят им е бил близо 310 000, а през 2011 г. - 277 700. По-голям е спадът на покупките с ипотека - с 58% - от 79 500 на 33 500. Така, ако на 1000 души в страната са се падали по средно 10,6 ипотеки през 2008 г., 4 г. по-късно са били 4,46. В София спадът е от 15,6 на 7,24 броя.
Според "Явлена" купувачи на имоти през миналата година са били хората между 30 и 40 г. - 39% от всички. Най-често ползваният кредит е бил между 20 000 и 50 000 лв. - около половината от отпуснатите.

Най-предпочитани пък са били 2-стайните жилища (апартамент с 1 спалня), както и тези с 2 спални с площ между 60 и 90 кв. м, отчитат от "Явлена". Увеличило се е търсенето на жилища между 25 000 и 50 000 евро, но предлагането им е ограничено.

Наблюденията на "Бългериан пропертис" показват, че през януари и февруари предпочитаните апартаменти са били основно в ниския ценови клас, но през март се е засилил интересът към по-скъпи апартаменти в престижни квартали на столицата. Цените в София на годишна база се понижили с 11,5% до средно 730 евро на кв. метър.

 

Без данък сгради, ако саниране жилището

 

Собствениците на санирани жилища ще получават данъчни облекчения за определен период в зависимост от категорията енергийна ефективност, която получава сградата.

"Максималния срок от 10 години да не се плаща данък сгради законът дава на тези, които са инсталирали възобновяеми енергийни източици в сграда клас А", каза Деница Николова от програма "Регионално развитие" към министерството на строителството.

Според закона за местните данъци от налог за жилището за срок от 7 години се освобождават собствениците в сградите, въведени в експлоатация преди 1 януари 2005 г., които имат сертификат категория А по закона за енергийната ефективност. За постройките категория Б отсрочката е съответно 5 години с ВЕИ и 3 години.

Всички общини са заявили готовност да уважат предимството на собствениците, инвестирали в обновяване на сградите. "Освобождаването от данък е предвидено, защото със санирането се увеличава данъчната оценка на имота, а с това и данъкът. Това натоварва бюджета на хората и финансово те не се чувстваха стимулирани", обясни Николова.

Програмата за санирането предвижда 50 млн. лв. за 36-те големи града (кои са те - виж таблицата).

Кметовете пък ще финансират обновяването на градинките около блоковете. "По програмата няма възможност, затова общините приеха да финансират обновяването на околните пространства", каза пред "24 часа" Николова.

В България еврофондовете и държавата поемат 50% от парите за саниране. В Естония помощта също е 50%, но за всяка от дейностите има лимит - например енергийният одит да е не повече от 700 евро. В Чехия подкрепата е само за панелни сгради.

"Собствениците не получават пари на ръка или по сметка. Дирекция "Жилищна политика" в министерството одобрява плащането, което се извършва от фонда по санирането. По сметка се събират и средствата от самоучастието на съсобствениците", каза още Деница Николова. Според нея в районите, в които нямаше кандидати за проектни мениджъри, министерството ще изпрати специалисти в общините, които да приемат заявленията. Подаването на документи е от 1 юли.

 

Доматите поскъпнаха със 17,8%

Доматите поскъпнаха най-много за Великден, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. В дните преди празника цената на едро на вносните скочи със 17,8%, а на българските - със 7,3 на сто. Така по тържищата доматите удариха 2,50 лв. за кг, а по пазарите минаха и 3 лв.

Като цяло обаче цените на основните храни останаха спокойни около празниците, твърдят експертите от комисията по стоковите борси. Продължила е и тенденцията за поевтиняване на яйцата.

В седмицата преди Великден техните цени са паднали със 7,1 на сто до 26 стотинки за бройка. Във веригата "Лидл" дори можеха да се купят яйца по 23 ст. 
Между 13 и 16 лв. за кг пък вървеше плешката за празника от българско агне. В някои магазини обаче имаше и доста по-ниски цени - 10 лв. за кг.

Агнешкото е новозеландско, там се отглеждат милиони животни, пасат на воля и себестойността на месото излиза по-ниска, обясняваха продавачи. Според българските животновъди обаче агнешкото от Нова Зеланция идва замразено и качеството му било много по-ниско от това на родните агнета.

Не се очакват промени в цените на агнешкото, то ще остане на същите нива и за Гергьовден, твърдят търговците. Килограм живо тегло се изкупувало по 6-6,50 лв. 
През миналата седмица индексът на тържищните цени се е повишил съвсем леко - от 1,491 на 1,494 пункта. Това е доста по-малка стойност от достигнатата около миналогодишния Великден. Тогава през април индексът удари рекорд от 1,536 пункта.

Над 200 000 българи празнуваха в Гърция

Въпреки кризата по българо-гръцката граница отчетоха ръст на преминалите почиващи за великденските празници. През почивните дни до обяд на 16-ти през 5-те пункта с Гърция в двете посоки са преминали над 65 000 коли и над 190 000 души.

 Очаква се да надхвърлят 210 хиляди до края на деня, каза шефът на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Смолян, гл. инспектор Бойко Божков. През миналата година преминалите границата с Гърция били 142 000 души, увеличението за тези празници е с над 60 хиляди.

 Влезлите и излезлите от страната са почти по равно. В България са дошли над 32 000 МПС и 93 000 почиващи, а към Гърция са отпътували над 33 000 автомобила и над 96 000 души. Повечето от пътуващите са преминали през ГКПП Кулата - Промахон. 46 000 МПС и над 142 000 лица са обработили граничните власти на Кулата.

 За да се избегнат проблеми с натрупване на автомобили по пунктовете, били набелязани мерки между българските и гръцките гранични власти на среща преди празниците.

Захвърлиха чувал с разчленен труп на млада жена в "Княжево"

Разчленен труп на млада жена е открит в столичния квартал "Княжево", съобщи bTV.

На ужасната „находка" са се натъкнали граждани. Самоличността на жената все още не е установена. Трупът е бил захвърлен в чувал около обществена тоалетна в близост до последната спирка на трамвай номер 5.

 

 

 

Вестник „Стандарт”

Роми вадят брадви срещу Енергото

Дупница. Роми точат брадви за Енергото. „Гиздова махала“ в Дупница се въоръжава от няколко дни до зъби срещу техниците на ЧЕЗ. 

Този вторник те се очакват в района, за да отрежат жиците на длъжниците. Местните обаче обявиха, че ще извадят секири и ножове срещу служителите и кръв ще се лее, но няма да позволят да им спрат електричеството. Те подготвят засада за рано сутринта във вторник, с която да посрещнат техниците.

Въстанието ще води Калин Георгиев. Местният ромски лидер, който е адаш на главния секретар на МВР обясни, че бунтът е заради неспазено обещание от Енергото. Дружеството пращало наказателната група срещу 10 къщи без да изчака да приключат преговорите за разсрочено плащане. Така не се давал шанс на борчлиите да спасят лампите и телевизорите в домовете си.

„Гиздова махала“ въстана срещу ЧЕЗ още миналия ноември, когато десетки домакинства получиха сметки от по 2-3 бона. В някои от къщите токът не е отчитан от 4 години. Тогава жителите на махалата поискаха да получават фактури всеки месец и при пропуснато плащане да им се прекъсва моментално както на останалите българи. Тогава започнаха и преговори за схеми за разсрочено издължаване на натрупаните дългове. Според ромския лидер обаче до този момент план за месечни вноски за борчовете не бил изготвен от Енергото.

Строителството по Черноморието гъмжи от нарушения

 

 По строителните обекти покрай морето гъмжи от нарушения. Опасни строежи и работници, които рискуват живота си, без да имат сигурно заплащане, откри Инспекцията по труда в Бургас още при старта на проверките си за сезона, съобщи бТВ.

Първият проверен обект е строеж на главната улица в Слънчев бряг. Въпреки табелата на входа за задължително защитно облекло, вътре никой не носи такова. При вида на инспекторите част от работниците се разбягаха, другите побързаха да си сложат предпазни каски. 

Трудовите злополуки могат да останат без последствия за работодателя, ако работниците нямат сключени договори. Проверка в НАП ще установи колко от тях работят легално, на пълен работен ден. 

Новината за проверката се разчу бързо и на следващия обект работниците излязоха в обедна почивка още в 11 часа. Нарушенията се повтарят. „Навсякъде има разхвърляни железа, те са огънати по такъв начин, по който можеш да се спънеш, да паднеш, да се нараниш, което всъщност представлява опасност", обяснява Николина Попова - главен инспектор, Инспекция по труда – Бургас.

Обектите няма да бъдат затворени, тъй като строителите са обещали да отстранят пропуските в срок. Само за ден рязко са се увеличили и внесените осигуровки за работници.

 

Стотици се молиха на Богородица в Бачково

Още призори на втория ден от Великден Бачковският манастир вече не спи. Портите са широко отворени, продавачите на свещи са разпънали щандовете, а църквата „Успение на Пресвета Богородица” посреща най-нетърпеливите да запалят свещ и да се помолят пред иконите. Въпреки ранния час дворът започва бавно да се пълни с народ. 

Вярващите са от цяла България и идват, за да участват в традиционното литийно шествие до местността Клувията. За първи път от 350 години насам обаче то няма да бъде водено от Чудотворната икона на Божията майка. Литията ще бъде предвождана от копие, тъй като оригиналът се реставрира. По думите на игумена с невъоръжено око изобщо не може да се намери разлика между двете икони. 

Освен това копието също имало чудодейна сила, тъй като е осветено. Всяка осветена икона е чудотворна, категоричен е дядо Борис и припомня, че когато оригиналната икона е извън манастри, копието винаги я замества.Поставя се и до входа на обителта  по време на миналите литийни шествия, за да се помолят пред него всички възрастни и сакати хора, които не могат да се изкачат до Клувията.  

Очевидно за вярващите не беше от голямо значение, че шествието тази година се води от икона близнак на чудотворната светиня и в него се включиха стотици. Преди това миряните минаха през църквата, където целунаха същото това копие. Малко след 8,30 часа камбаните в обителта забиха  празнично. Върволицата от хора, които до този момент чакаха да запалят свещ пред църквата, се насочиха към изхода на светата обител. 

За повечето предстоеше отдавна чаканият миг, който щеше да им донесе изцеление за душата и тялото. Само веднъж в годината се прави литийното шествие и миряните занасят  иконата до местността Клувията, където по време на робството била скрита от турците. Носят я на ръце, като се сменят през десетина метра. Със същата сила тази година вярващите носиха копието и горещо се молеха всеки за своята болежка и пред него. Едни бяха дошли, за да търсят изцеление от тежка болест, други молиха Богородица да им помогне в разрешаването на труден проблем, а трети очакваха от Дева Мария да ги дари с дълго мечтаната рожба.

 

Над 11 000 души са убити за 13 месеца в Сирия

Над 11 000 души са убити за последните 13 месеца в Сирия, включило 55 души след влизането в сила на примирието преди четири дни, предаде АФП, позовавайки се на данни на правозащитни активисти. 

По данни на Сирийската обсерватория за правата на човека от началото на протестите са загинали общо 11 117 души. Убити са 7972 цивилни и 3145 военнослужещи, полицаи и въоръжени бойци на опозицията, допълва Фокус.

 

Папа Бенедикт XVI навършва 85 години, няма да черпи

Главата на Римокатолическата църква папа Бенидикт ХVІ навършва днес 85 години. Италианското издание „Дженте” цитира личния секретар на папата Георг Генсвайн, според когото понтифът е предпочел да не се организират празненства в негова чест.

„До голяма степен ще бъде семеен празник”, заявява Генсвайн, като допълва, че папата планира да „прекара един нормален работен ден”, но въпреки това в „баварски дух”.

За личния празник на папата във Ватикана е пристигнал неговият брат Георг Рацингер, който ще остане до 19 април, когато се отбелязват 7 години от заемането на Светия престол от Бенедикт ХVІ

 

Вестник „Капитал”

 

Пенсионен популизъм

Изборите идват след повече от година, но обещанията започнаха да валят още тази пролет. Възможни са едно или дори две увеличения на пенсиите през 2013 г., стана ясно от изказвания на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков преди празниците. Той потвърди и че минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст пък ще бъде увеличена от 1 юни 2012 г., като повишението ще е от 136 лв. на 145 лв. и ще засегне около 736 хил. пенсионери (виж карето).

Едно твърдо обещание

След последното заседание на Министерския съвет вицепремиерът обяви, че при изготвянето на бюджета за 2013 г. в него отново ще бъде заложено отмененото в края на 2011 г. швейцарско правило. Така от следващата година увеличаването на пенсиите пак ще бъде обвързано с ръста на инфлацията (50%) и с ръста на производителността на труда (50%). "Предишното швейцарско правило имаше главно тежест върху конкурентоспособността и по-малко при производителността, с други думи - по-малко върху инфлацията. Сега двете са уравновесени", обясни Дянков.

Пред сутрешния блок на БНТ "Денят започва" в четвъртък финансовият министър посочи още, че индексирането ще се случи "може би май или юни". "За последните 2-3 години заради кризата този индекс не работеше, но от следващата 2013 г., някъде в края на пролетта, автоматично всички пенсии ще се вдигнат", коментира Дянков.

И второ потенциално вдигане
 

По думите на вицепремиера обаче правителството обмисля и евентуално извънредно повишаване на всички пенсии през пролетта на следващата година преди индексирането. Условието това да се случи е ръстът на икономиката през 2012 г. да е по-висок от прогнозирания от кабинета около процент. "В смисъл, ако имаме ръст на икономиката, примерно 2 процента за тази година, което към края на годината се надяваме да се появи по-висок ръст, тогава за следващата година ще имаме и допълнителна възможност за увеличение на пенсиите", коментира Дянков.

Икономическата условност


При обсъждането на бюджет 2012 г. обаче очакванията за ръст на икономиката бяха доста по-положителни – прогнозата в макрорамката към бюджета беше за 2.9% увеличение на БВП. Миналия месец обаче от финансовото министерство коригираха съществено предвижданията си – до 1.4% ръст на икономиката за тази година. При това прогнозата им все още изглежда доста по-оптимистична на фона на обявените от гуверньора на БНБ Иван Искров в началото на април очаквания за едва 0.7% увеличение на БВП.

През последните седмици прогнозите на Европейската комисия, МВФ и независими икономисти също бяха коригирани в посока надолу. Промените не са изненадващи с оглед на очакваната нова рецесия в еврозоната и останалите държави от Европейския съюз, която несъмнено ще засегне и българската икономика.

"Икономисти смятат, че България е застрашена от рецесията в Европа, че страната няма да може да изпълни приходите си и трябва да мисли за балансиран бюджет, а това при неизпълнение на приходите означава рязко свиване на разходите", коментира в началото на миналата седмица пред "Дарик" и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. "Аз не мога да твърдя как ще се развиват приходите в българския бюджет в посока на по-високи приходи от тези, които са планирани. Защото това е евентуалният източник за някакво повишаване на пенсиите", допълни тя.

 

Държавата ще остане длъжник с привилегии

В Търговския закон ще се въведе 30-дневен срок за плащане по сделки, но той ще може да се заобикаля

Капитал Daily

Плащанията по търговски сделки да се извършват в 30-дневен срок от получаване на фактурата, предвижда проект за изменение на Търговския закон, публикуван на страницата на Министерството на правосъдието. Сега в закона няма задължение за своевременно плащане и това е причина за огромна междуфирмена задлъжнялост, както и за неплащане от централната и местната власт.

Според проучване на Българската стопанска камара (БСК) и "Мост финанс мениджмънт" от декември 83% от дружествата имат несъбрани вземания, а при повечето те са 10-20% от оборота им. Сред най-големите длъжници към бизнеса са държавата и общините. Според същото изследване дълговете на държавата само по изпълнени вече обществени поръчки са на стойност 420-470 млн. лв.

"Вратичка" за обществените поръчки

Според законопроекта страните по търговска сделка ще могат да уговарят над 60 дни срок за плащане, ако има обективна причина или пък такова е "естеството на сделката или услугата". Изключението обаче няма да се допуска, когато става дума за обществена поръчка - тогава възложителят ще е длъжен да плати в 30-дневен срок.

Заобикалянето на тази норма обаче ще бъде възможно, дори когато сделката е сключена след конкурс, ако страните уговорят по-дълъг срок за "преглеждане или приемане на стоката или услугата". Тогава изискването за  плащане в рамките на месец ще започва да тече след края на уговорения за това срок. И тъй като в проекта не е предвидена горна граница за него, теоретично той ще може да се разтяга безкрай във времето.

Създава се нова разпоредба, с която при забава на парично задължение, ако друго не е уговорено, кредиторът има право на обезщетение в размер на законната лихва, както и на разноски за събиране на вземането си в размер на 80 лева. Парите ще се дължат, без да е необходима покана, а кредиторът ще има право да търси разноски и обезщетение за вреди и в по-висок размер.

Въвеждането на тези правила е аргументирано с Директива 2011/7/ЕС относно борбата със забавяне на плащането по търговски сделки.

"Малката" разлика с отхвърления проект на Орешарски

В края на ноември депутатите от ГЕРБ отхвърлиха законопроект на Пламен Орешарски и група депутати от БСП, който предлагаше кредиторите да имат право да начисляват лихва за забавени плащания по търговски сделки, независимо дали са между частни компании или между предприятия и държавни органи.

В отхвърления проект се предвиждаше сроковете за плащане да не надвишават 30 календарни дни, а при специфика на сделката - максимум 60 календарни дни. Записано беше още, че лихвата за забава не може да бъде по-малка от законната - основният лихвен процент плюс 10 процентни пункта.

Кредиторът също имаше право да получи минимална фиксирана сума от 80 лв. и обезщетение за други извършени разноски по събиране на вземането. Единствената разлика с подписания от премиера проект е, че вариантът на Орешарски не предлага възможност да заобикаляне на задължителния срок за плащане чрез уговорки за "преглеждане или приемане на стоката или услугата".

При отхвърлянето на законопроекта на БСП зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов обясни гласуването на мнозинството "против" с това, че екип на ГЕРБ също се занимавал с привеждането на европейската директива към нашето законодателство.

Старите дългове стават все по-трудни за събиране

Драстично влошаване на плащанията е имало през януари и февруари, през март има леко подобрение

Вземанията, натрупани в годините на икономически бум, са най-трудни за събиране сега в кризата. Това важи за плащанията не само към банки и небанкови финансови институции, но и към доставчици на нефинансови услуги и продукти, като например телекоми. При банковите заеми има голяма група вземания с просрочия над 360 дни, формирани още от кредитния бум. Тези стари задължения са проблем и тежат на компаниите, като събираемостта на този тип дългове се влошава.

Драстично влошаване при плащанията е имало през януари и февруари, като за това са допринесли и суровите зимни условия. Това показват наблюденията на компании за събиране на вземания (т.нар. колекторски фирми), до които "Капитал Daily" се допита. Сред тях има очаквания за увеличаване на задлъжнялостта, като се посочва и че са необходими повече усилия за събиране на дълговете. Преди месец от Асоциацията на колекторските агенции в България посочиха, че събираемостта на натрупаните от населението задължения става все по-трудна. Наблюденията и изводите са за поведението на физическите лица, но в голяма степен важат и за фирми.

Не плащам, защото не мога

Условията на криза определят факторите, които влияят върху поведението на длъжниците. Сред основните е безработицата. Често срещана причина за неплащане на задължение напоследък е и заминаване на длъжника в чужбина, показват наблюденията на една от големите компании за събиране на вземания на пазара, "ЕОС Матрикс". Сред другите чести причини са финансови затруднения, здравословни проблеми. Малко от длъжниците, с които работим, са недобронамерени. Неплащането просто заради нежелание е по-скоро изключение, отколкото правило, посочи Тихомир Вълчев, съуправител на "ЕОС Матрикс".

Преди близо година фирми от бранша алармираха за появата на професия длъжник - т.нар. професионални длъжници, чиято идея беше да вземат колкото се може повече кредити или стоки с единствената идея да не ги изплащат. Сега обаче ситуацията е променена, като представители на сектора посочват като основно състояние "депресията" на потребителите, като те все повече се отчайват.

Финансова недисциплина

Според Нина Станчева, управител на "Агенция за събиране на вземания" ООД, трябва да се отчита и това, че традиционно в началото на всяка година се наблюдава нарастване в задлъжнялостта на домакинствата. Причина са по-големите разходи заради новогодишните празници, както и по-високите сметки за отопление. "Очевидно хората със задължения не са успели да планират правилно и по-дългосрочно своите приходи и разходи", коментира тя. По думите й основният фактор, който влияе пряко върху задлъжнялостта, е финансовата дисциплина. Както едно дружество има бюджет, планиране и изпълнение, така едно домакинство трябва да има ясна представа за очакваните приходи и предстоящите разходи. Когато не се предвидят всички разходи и човек няма ясна представа как ще си плати задълженията, естествено е да се впусне в спиралата на дълговете, посочи Станчева.

"Това е особено характерно за хората от средната класа – много от тях не предполагаха, че ще имат понижаване на доходите, и не промениха начина си на живот. Предпочетоха да не отлагат потребление на стоки и услуги, въпреки че не са от първа необходимост, а облекчените условия за кредитиране допълнително стимулират това потребление", коментира тя. Нейни колеги от други колекторски компании посочиха куриозни примери от времето на кредитния бум като отпускане на стоков кредит за покупка на скъп електоруред на клиент, който живее в къща без електрозахранване или служител със заплата около 600 лв., който изплаща мобилен телефон за 900 лв.

Навици на задлъжняване

Наблюденията на компаниите, които събират дългове, показват, че най-много на брой вземания с голямо просрочие има към комуналните дружества. Това са дължими суми за парно и вода, както и към някои финансови институции, обясни Нина Станчева. Частично такива се наблюдават и при телекомите. Нейни колеги коментираха, че потребителите плащат електричеството си, защото токът може да бъде спрян, но не и парното. Дори при заведено съдебно дело за неплатени задължения към топлофикация парното не се спира.

Според данните на Асоциацията на колекторските компании към края на 2011 г. най-малко като дял са просрочените задължения по ипотечни кредити, като те са по-малко дори от дълговете за неплатен ток. Най-много са неплатените сметки за кабелна телевизия, парно и вода (виж карето). Данните на "ЕОС Матрикс" показват, че банките държат половината от лошите вземания, а средно срокът на закъснение (в дни) е най-малък при банките, но трябва да се взима предвид фактът, че те най-рано пристъпват към съдебни действия за събиране на вземанията или ги продават на колекторски компании, обясниха от дружеството.

Прогнози

Преобладаващото очакване сред представители на по-големи компании за събиране на вземания е, че до средата на годината положението с просрочията няма да се подобри. Прогнозите за по-дълъг период на този етап са трудни поради динамичната обстановка.

"Очакванията ни са за увеличаване на задлъжнялостта. Пазарът е доста динамичен, все по-често един длъжник има задължения към повече от един кредитор. Необходими са повече усилия и от наша страна за събиране на дълговете", коментира Нина Станчева. Според Тихомир Вълчев събираемостта се влошава при старите задължения (натрупани в периода 2004-2008 г.), но по отношение на нововъзникналите след 2009 г. е добра. Различните компании работят с различни срокове на просрочията, но като цяло за ранно закъснение се приема дълг с просрочие до 6 месеца, а за късно закъснение – над 6 месеца. Според представители на други компании през март се е наблюдавало известно раздвижване сред длъжниците. Като цяло представителите на бранша възлагат надежди на пролетта и лятото, които традиционно са активни и силни периоди, заради сезонната заетост, която помага на изплащането на задължения.

Просрочени задължения по сектори (към края на 2011 г.)

· Ипотечен кредит – 10%
· Ток – 15%
· Потребителски кредит – 20%
· Кредитна карта – 20%
· Лизинг на автомобили – 20%
· Стоков кредит – 25%
· Мобилен телефон – 30%
· Кешов кредит – 50%
· Вода – 55%
· Парно – 60%
· Кабелна телевизия – 65%

 

Нови правила спират бума на зелената енергия

До 10 август трябва да стане ясно кои са проектите, които ще бъдат реализирани

Инвеститорите във възобновяема енергия ще трябва отново да преизчислят бизнес плановете си, след като промените в Закона за енергията от въозбновяеми източници (ЗЕВИ), приети в края на март от Народното събрание, бяха обнародвани в Държавен вестник на 10 април. С тях коренно се променят правилата за присъединяване на зелени мощности към електропреносната мрежа, а сроковете за това стават твърде неясни. Реално промените значително забавят темпото на развитие на ВЕИ сектора в България и правят не толкова сигурно постигането на европейските цели за 20% дял на тази енергия от общото потребление към 2020 г.

Забави темпото

Ако досега за инвеститорите датата 3 май 2012 г. беше определяща за реализацията на техните проекти, сега те могат да "отдъхнат", защото плановете им могат да бъдат отложени с десетилетие. Причината е, че промените в ЗЕВИ, които бяха приети преди година, не успяха да охладят инвеститорския интерес с изискването окончателните договори за присъединяване към мрежата да бъдат сключени до 3 май т.г. Затова депутатите решиха това да става според графици, съобразени с десетгодишния план за развитие на мрежата. Тези графици трябва да бъдат направени от трите електроразпределителни дружеста – ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН, и Електросистемния оператор до 10 юли.

Това означава, че даден проект може да получи срок за присъединяване например за 2019 г. Ако това пък се окаже нерентабилно, законът дава право на този инвеститор да се откаже от проекта си, въпреки че най-вероятно в него вече са вложени милиони. Според поправките в закона крайният срок за отказ е 10 август. Тогава ще стане стане ясно кои са проектите, които ще бъдат реализирани, и дали България ще изпълни целите си за зелена енергия. Реално навлизането на нови инвестиции и проекти с изключение на вече заявените става почти невъзможно, освен ако инвеститорите не искат да рискуват с бизнес план с реализация в далечно бъдеще.

Всички тези ограничения обаче не се отнасят за проектите за биомаса, които ще получат окончателен договор за присъединяване по досегашния ред, който предвижда това да става в срок от една година от сключването на предварителен договор.

Наред с тези промени депутатите промениха и регламента за получаване на преференциална тарифа. На този етап тя е единственото, което прави тези проекти рентабилни. Така проектите вече ще получават тарифата към датата на въвеждането им в експлоатация, а не както беше досега - към датата на получаване на акт 15. Мотивът за тази промяна по време на обсъжданията беше, че е имало много случаи на нередовен акт 15 само и само проектът да вземе по-рано и съответно по-висока преференциална цена. Сега обаче проектите ще трябва да се преборят със свикването на приемателна комисия, която одобрява акт 16, което понякога се случва с голямо закъснение. В тази връзка от фотоволтаичната асоциация предложиха да се фиксира конкретен срок, което обаче не беше прието от депутатите.

 

Джордж Сорос: Бъдещето на Европа не трябва да зависи от Bundesbank

Кризата в еврозоната, която уж бе започнала да утихва, всъщност се задълбочава, смята финансистът

Кризата в еврозоната, която уж бе започнала да утихва, всъщност в последните седмици се задълбочава. Европейската централна банка (ЕЦБ) вече предприе своя ход чрез операциите за дългосрочно рефинансиране на банките. Финансовите пазари реагираха с покачване и оптимизъм, което като че ли скри фактическото влошаване на ситуацията, но това едва ли ще продължи дълго, коментира финансистът Джордж Сорос пред Financial Times, според когото разликата между страните кредиторки и задлъжнелите държави продължава да се задълбочава.

Отдавна заложените проблеми 

Предприетите мерки за справяне с кризата само ще влошат ситуацията в Европа и ще задълбочат различията между ядрото и периферията на еврозоната. Сорос изтъква като един от основните проблеми договора от Маастрихт, който по думите му е "фундаментално опорочен". Основната му слабост е добре известна на неговите архитекти – създаване на валутен съюз без да има политически такъв, изтъква Сорос.

Създателите на договора са вярвали, че при възникване на необходимост ще се появи и достатъчно силна политическа воля за предприемане на нужните стъпки. Но еврото има и други недостатъци, които не бяха известни на архитектите и не са напълно разбрани дори днес, продължава Сорос. Няма нито механизми за налагане на решения, нито механизми за излизане от еврозоната, а страните не могат да пробегнат до печатане на пари. Това поставя по-слабите членки в позицията на страни от третия свят, които трупат задължения в твърда валута.

Договорът от Маастрихт също така приема, че само публичният сектор може да трупа неприемливи дисбаланси. Същевременно се очаква пазарът да коригира своите собствени дисбаланси.

Ролята на Bundesbank

Bundesbank затяга кредитирането в Германия, което би било правилната политика, ако страната бе извън еврозоната. Но силно задлъжнелите членове на еврозоната са зле и се нуждаят от силното търсене вътре в Германия, за да се избегнат рецесията. Без него фискалният пакт, одобрен миналия декември, няма как да проработи. Силно задлъжнелите страни няма да успеят да въведат необходимите мерки, или ако го направят пък, няма да успеят да изпълнят целите си заради срива в търсенето. Така или иначе, задлъжнялостта ще се повиши, а разликата в конкурентоспособността на страните от еврозоната спрямо Германия ще се увеличи.

И няма значение дали еврото ще устои, защото Европа е изправена пред дълъг период на икономическа стагнация или дори по-лошо. Други страни вече са минали през това, посочва Сорос. Латиноамериканските страни претърпяха загубено десетилетие след 1982 г., а Япония е в застой вече в продължение на четвърт век, но всички са оцелели. Европейският съюз обаче не е страна и е малко вероятно да оцелее. Дефлационният капан на дълга заплашва да унищожи все още неизградения докрай политически съюз.

Токът от ТЕЦ "Марица-изток 2" ще поскъпне заради екоразходи

Токът от ТЕЦ "Марица-изток 2", най-голямата въглищна централа и най-голям източник на парникови емисии в България, ще поскъпне заради разходите по покриването на екологичните ангажименти. През миналата година държавната централа е надвишила с 45% тавана за емисии на въглероден диоксид, показва справка в Изпълнителната агенция по околна среда, изготвена за "Капитал Daily". Причината е в повишената консумация на въглища заради рекордното производство на електрическа енергия.

До 30 април дружеството трябва да декларира пред агенцията, че си е осигурило 5.8 млн. разрешителни (квоти). Това всъщност са емисиите, с които е превишен прагът от 7.1 млн. тона CO2 за миналата година. До този лимит всички въглеродни квоти са предоставени безплатно съгласно правилата на Европейската схема за търговия с емисии (ЕСТЕ). В България схемата обхваща 132 индустриални и енергийни компании, а от 1 януари 2012 г. и четири авиопревозвача.

Благодатният огън слезе над Божи гроб

Йерусалим. На Велика събота в параклиса на Божи гроб в Йерусалим за пореден път се случи чудотворното слизане на Благодатния огън. Пет минути по-рано йерусалимският и арменският патриарси влязоха в параклиса, за да го измолят. Под възгласите на хилядите поклоници патриархът на Йерусалим излезе с трите свитъка от по 33 свещи, запалени от Божия огън.

По-рано днес при изключителни мерки за сигурност, десетки хиляди поклонници се събраха в Стария град Йерусалим в очакване на Благодатния огън в храма на Гроба господен. Тъй като храмът не може да побере повече от 7 хиляди души, на площадите са сложени големи телеекрани, на които се излъчва спускането на Благодатния огън.

Благодатният огън ежегодно низхожда в Кувуклия (параклиса на Божи гроб) в навечерието на православната Пасха. Първото сведение за това чудо се отнася към IV век от н.е. Йерусалимският патриарх Теофил III пристига съблечен до свещеническо расо и е проверяван дали няма кибрит или други източници на огън, след което влиза през предварително запечатаната врата на параклиса.

Според преданието денят, в който Благодатният огън не дойде, ще бъде последен за хората, които се намират в храма, а самият храм ще бъде разрушен. Затова поклониците се причестяват преди да влязат в святото място. Малко преди влизането на патриарха служител внася в пещерата голямо кандило, в което трябва да се запали главният огън, и 33 свещи - по броя на годините на земния живот на Спасителя. Православните християни твърдят, че той има небесен произход и в първите минути след появата си не пари и не изгаря ръцете и дрехите. Подробностите за източника на този огън са дълбоко пазена тайна. След като бъде изнесен, той се предава от вярващ на вярващ.

В Йерусалим е и българската делегация, водена от Пловдивския владика митрополит Николай, която тази вечер ще пристигне на летище София с искрица от Благодатния огън. В състава й влизат епископ Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит, Велички Сионий, викарий на Видинския митрополит, Траянополски Киприян, викарий на Врачанския митрополит, както и свещенослужителите Любомир Казашки (Ловчанска епархия), Васил Топузлиев (Софийска епархия) и Йоан Попянков (Сливенска епархия). Те ще пренесат огъня в България, като пристигането се очаква да стане в 19,00 часа на летище "Пловдив" и около 20,00 ч. на летище „София", след което светинята ще бъде отнесена по епархиите на БПЦ.

Без конфликти, само интереси

 

Няма смисъл да се гневим, че комисията за конфликт на интереси е решила само 25 случая от създаването си.

Какво направиха БОРКОР-ците, назначени в края на 2010 г.? Получаваха заплати и бонуси.

Ами какво стана с комисията “Кушлев” и след Кушлев? Новият й шеф си тръгна със скандал: скарал се с колегите си, защото искал да прави икономии. Иначе за 2011 г. отнел имоти за... 9 млн. лв.! А и делата за тях стартираха преди него.

В изпълнителната власт има цели 146 агенции, комисии и самостоятелни дирекции, 50 съвета и 16 центъра. Пълни с началници. Какво работят? Контролира ли ги някой? Има ли корупция и конфликт на интереси? Няма и да разберем. Защото у нас интересите са по-силни от конфликтите.

С чужда пица помен правят

 

Някои от министрите пак са недоволни от проектобюджетите на ведомствата им, става ясно от последната стенограма от правителственото заседание.

Не е изненадващо. Недоволните действат на принципа: “Я да си изокам, пък Дянков да ме пореже.” Така ще си имат алиби, когато назрее недоволство заради пари в ресорите им, че каквото са могли - направили са го.

С други думи - с чужда пица помен правят. Още повече че на Дянков май вече не му дреме на цайсите - свикна си да бъде злият в това правителство и даже ролята взе да му харесва.

Възниква обаче резонният въпрос: какво всъщност се случва в държавната администрация под крилото на ГЕРБ? Уж се говореше за оптимизация на администрацията (разбирай съкращения), а парите пак не стигат. Уж бяха “приоритизирани” инвестиционните проекти, за да се изгражда само най-важната инфраструктура, а средствата пак са малко. Няма ги предишните от тройната коалиция да “изплюскат” фискалния резерв, пък той пак се оказва изгребан до санитарния минимум.

След като всичко е постарому, от какво недоволстват министрите?

Съмнително кучелюбие

 

В блудкавата пиеса “Борци срещу бездомни кучета” ролите отдавна са разпределени. Репликите и действията предизвестени. След трагичния инцидент с нахапания до смърт професор чухме нелепите коментари на общински власти, шефове на “Екоравновесие”, родни бранители на правата на животните.

Само активизация от странство ни липсваше. Вече и тази празнина е запълнена. “България - място, където избиват кучета”, проплака организация от Лондон (виж стр. 5). И апелира за европейско милосърдие, за да се спасят застрашените същества у нас. Рефлексът е отработен през годините - с танцуващите мечки, с безпризорните кучета.

Чуждите НПО-та обаче от години действат в България - кампании, програми, приюти. Без видим резултат. Може би обстоятелствата са против тях, а може би, както често става, те добре са се пригодили към средата. Няма кучета по улиците, няма проблем, секва и кучелюбското финансово кранче.

Така че в Лондон никак не са прави. България всъщност е място, където се развъждат бездомни кучета. Съзнателно. Бизнесът се оказа печеливш.

Е, не и за самите кучета, не и за нахапаните над 4000 годишно. Но те не участват в пиесата.

Свят

Иран склони за среща със САЩ

Истанбул. Ръководителят на иранската делегация на преговорите с „шестте” (САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия) Саид Джалили е изразил готовност да проведе двустранни консултации с американските представители, предаде Интерфакс.

Според руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, който е начело на руската делегация, засега преговорите в Истанбул за иранската ядрена програма протичат конструктивно. „Атмосферата е конструктивна. Разговорът е делови. До момента нещата се развиват добре”, каза Рябков.

60 000 на митинг в чест на Ким Чен-ун

Пхенян. 60 000 севернокорейци се събраха на стадион "Ким Ир-сен" в Пхенян, за да изразят отново предаността си към новия севернокорейски лидер Ким Чен-ун. Това е втората подобна проява в столицата за 24 часа.

Първият митинг се състоя броени часове след неуспешното изстрелване на севернокорейската ракета със спътник, която трябваше да е кулминацията на тържествата по повод 100-годишнината от рождението на основателя на Северна Корея Ким Ир-сен. Самата годишнина е утре, но тържествата са започнали от няколко дни. В днешния митинг участваха военни, членове на Корейската трудова партия, държавни служители, обикновени работници. Те скандираха "Дълъг живот за новия върховен лидер",който, облечен с черен костюм се изправи на крака под бурни аплодисменти.

Ким Чен-ун по-рано тази седмица беше назначен начело на Трудовата партия и на влиятелния Национален комитет на отбраната - постове, заемани от баща му Ким Чен-ир до кончината му през декември миналата година. На митинга председателят на Президиума Върховното народно събрание - парламента на Северна Корея, Ким Йон-нам не скри ядрените амбиции на Пхенян. Той припомни, че Ким Чен-ир е преобразил страната и я е превърнал в една горда държава, притежаваща ядрено оръжие.

В цялата страна текат тържествените събрания, митинги, организирани са концерти, прожекции на документални филми и други прояви по повод годишнината от рождението на Ким Ир-сен. Ученици и студенти с униформи полагат цветя и венци пред паметниците на основателя на Северна Корея. В Пхенян се откри и изложението на кимирсении - ярки и пищни цветя, кръстени на Ким Ир-сен.

Подобно изложение се провежда ежегодно от 1998 г. насам. В столицата се състои международният фестивал на изкуствата Априлска пролет, в който участват на 50 групи, оркестри и трупи от 20 страни, сред които Франция, Китай, България, Беларус, Индия, Австрия, Германия, Полша и др. Дори отСАЩ за феста е пристигнала група илюзионисти. По повод рождения ден на дядо си Ким Чен-ун подари нови униформи на учениците в началните и средните училища в цялата страна и прати над 2 милиона долара за обучението на децата на севернокорейците, живеещи в Япония.

Новият севернокорейски лидер повиши в генерали 70 севернокорейски военни. А Ким Чен-ир беше обявен посмъртно за генералисимус.

Харчим най-малко за отбрана в НАТО

Брюксел. Общите разходи за отбрана на 28-те страни от НАТО през миналата година са били 1,38 милиарда долара, което е по-малко в сравнение с 2010 година, когато са били отделени 1,81 милиарда долара. По данни на Алианса най-много са похарчили САЩ – близо 732 милиона долара, а най-малко - България и Белгия, предаде агенция Росбалт. В съответствие с изискванията разходите за отбрана на партньорите в блока трябва да бъдат не по-малко от 2% от БВП. През февруари бе обявено, че бюджетът на Пентагона значително ще бъде намален. 

Thursday, 12 April 2012 14:23

Преглед на печата 12.04.2012г.

Written by

 

newspaper preview24

Бойко Борисов лети при Дилма Русеф

 
Бойко Борисов ще лети за Бразилия на 17-18 април за годишната конференция на глобалната инициатива "Партньорство за открито управление". Това съобщи правителствената пресслужба. Уточнява се обаче, при Дилма Русеф може да пратят упълномощено от Борисов лице. "Партньорство за открито управление" предвижда конкретни ангажименти на правителствата за насърчаване позрачността, овластяване на гражданите, борба с корупцията и използване на нови технологии. Инициативата стартира на 20 септември 2011 г., нейни създатели са Дилма Русеф и Барак Обама. 
България, като кандидат за присъединяване, декларира за следващите 2 г. мерки в по-ефективното управление на публичните средства и повишаване на фирмената отговорност и отчетност.
 
500 лева глоба за пушача, 5000 - за кръчмаря
 
Между 300 и 500 лв. ще е глобата за пушач, запалил цигара на забранено място.
Това е записано в промените в Закона за здравето, които въвеждат тотална забрана за тютюнопушене на закрити обществени места. Тя влиза в сила от 1 юни, гласуваха на първо четене депутатите вчера. При повторно 

Само 4-ма депутати - ревностни пушачи, гласуваха против промените. 10 се въздържаха, останалите 99 в залата ги подкрепиха.нарушение санкцията ще скача до 1000 лв. За съпоставка в съседна Турция, където ветото отдавна действа, глобата е 70 лири (лева). Въпреки кулоарните размисли на депутати от ГЕРБ никой не повдигна въпроса за отпадане на забраната в нощните заведения. Възможно е такова предложение да се появи преди второто четене.
Със закона се забраняват още продажбата и рекламата на енергийни напитки за лица до 18 г.
 
Паника от цунами, десетки хиляди бягат нависоко след 8,6 по Рихтер 
 
Десетки хиляди жители на Индонезия и близките страни напуснаха вчера презглава жилища, офиси и хотели, след като земетресение със сила 8,6 по Рихтер предизвика масова паника. Издадено бе предупреждение за цунами. Трусът бе регистриран в 14,38 ч местно време (8,38 ч по Гринуич). Отначало бе съобщено, че е 8,9 по Рихтер. Епицентърът му е западно от Северна Суматра, на около 500 км от провинция Банда Ачех и на 33 км дълбочина под дъното на Индийския океан. Последваха няколко вторични труса, един от които с магнитуд 8,2 по Рихтер. Люлеенето на земята бе усетено в Сингапур, Тайланд, Индия, Шри Ланка и др.
 
 
newspaper previewtrud
 
Над 15 хиляди ученици прекратили образованието си през 2011 г.
 
Над 15 хиляди ученици са отпаднали от системата на образованието през миналата година. Това съобщиха експерти от Икономическия и социален съвет пред БНР. Причините за ранното напускане на училището са основно социални и икономически. Повечето ученици не могат да се справят с учебния материал, обясняват експертите. Проблемът намалява сериозно шансовете за реализация на пазара на труда на младите хора с основно и по-ниско образование. У нас 14 % от младите хора между 20 и 24 години са с основно и с по-ниско образование, като едва една четвърт от тях са намерили работа на пазара на труда.
 
Уорлик може да се върне в САЩ преди да изтече мандатът му
 
България вече е получила искане за агреман с името на нов посланик в София. Това би означавало, че Джеймс Уорлик може да се върне в Съединените щати преди изтичането на тригодишния му мандат. Той беше посочен за посланик у нас през октомври 2009 г., но зае поста в началото на 2010 г. В София е постъпило искане за агреман за нов посланик, в което фигурира името на жена.
Според интернет страницата na американското посолство в Тирана в последните над 10 години САЩ са изпратили две посланички в Албания - Мариса Лино (от 1996 до 1999 г.) и Марси Рийс (от 2004 г. до 2007 г.).
 
 
Америка улеснява подновяването на визите за българи
 
Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик представи нова, облекчена процедура за подновяване на американските визи. Пълна информация за нея може да се открие на сайта на посолството на Съединените американски щати. Тя е създадена с идеята да се насърчи туризма и бизнес пътуванията до Америка. За да се облекчи процесът, е въведен електронен визов помощник, чрез който процедурата за кандидатстването за американски визи става по-бързо.Българите, които имат намерение да кандидатстват за виза, трябва да посетят сайта на посолството, откъдето те ще получат инструкции как да работят с електронният визов помощник.За новобранците обработката на формулярите започва веднага след подаването им, което ускорява процеса и спестява време на кандидатите.
 
newspaper previewстандарт
Посегнаха на мощите на св. Йоан Кръстител
 
В България не остана нищо свято. Крадец задигна една от шесте частици от мощите на свети Йоан Кръстител. Кощунството е извършено на 3 април в православния храм на Сливен "Свети Димитър", разкри митрополит Йоаникий. Миряните са в шок и вещаят прокоба и нещастия. Реликвата е била изложена за поклонение в града. Кражбата е станала, докато дежурният свещенник е влязъл зад олдара за вечерната служба.
 
Бъдещето на "Атака" се решава на вота
 
Дали ще продължи да съществува парламентарната група на "Атака" ще се реши след пролетната ваканция на депутатите. Това прогнозираха пред агенция Стандарт Нюз националисти. На 24 април ще се гласува вотът на недоверие срещу правителството за спирането на АЕЦ "Белене". Именно около внасянето му стана ясно, че двама депутати - Огнян Стоичков и Николай Пехливанов, не подкрепят "Атака" в позицията им.
 
Плевнелиев е политик №1 за българите
 
Политик номер едно за април 2012 г. е президентът Росен Плевнелиев, който получава одобрението на 51,7% от интервюираните. С почти идентичен резултат, отстоящ на десети, е премиерът Борисов, одобряван от 51,4%. Премиерът продължава да бъде и най-харесваният лидер на партия от собствения й електорат (сред 92% от симпатизантите на ГЕРБ). Това сочи национално представително изследване на НЦИОМ, данните на което са предоставени на агенция Стандарт Нюз.Двама министри заемат следващите места в класацията по одобрение – Цветан Цветанов и Мирослав Найденов. Така се затвърждава доминацията на лица от управляващите в групата на най-одобряваните политици.Сергей Станишев продължава да е най-одобряваният лидер на парламентарна група, следван от Красимир Велчев. С 3% нараства одобрението към Мартин Димитров, което е и най-изразителната позитивна промяна в рейтингите на лидерите на парламентарни групи. Рейтингът на Волен Сидеров все още е подвластен на негативните тенденции след президентските и местните избори.
 
Нов ДДС за пшеницата
 
Схемата за облагане на зърнените култури с ДДС ще бъде обърната. България ще поиска от Брюксел въвеждане на обратно начисляване на ДДС при сделки със зърнени и технически култури, реши Министерския съвет. При този механизъм ДДС се начислява и внася в бюджета от купувача, а не от продавача, като целта е да се блокират схемите за източване на ДДС от хазната. Новата схема ще се прилага при търговия с пшеница, ръж, лимец, ечемик, овес, царевица, елда, просо, семена за птици, рапица, слънчоглед, семена от соя и кориандър. 
 
Фирми плащат за 30 дни
 
Правителството готви мерки срещу забавените плащания между фирмите с промени в Търговския закон. Ако не е уговорено друго, плащанията трябва да се извършват в срок от 30 дни след получаване на фактурата или на друга покана за плащане, гласят промените, подготвени от правосъдното министерство.
 
 
 
Вдигат пенсиите от 2013г. 
newspaper previewтелеграф
 
Пенсиите на всички около 2,2млн. пенсионери ще бъдат увеличени през 2013г. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков след заседание на МС, на което беше одобрена бюджетната прогноза за следващщите 3 години. Предвиждат се актуализацията на пенсиите да стане по нова формула - индексиране с 50% ръста на инфлацията и 50% ръста от производителността на труда. 
 
Депутатите гласуват вота след ваканцията
 
На извънредно заседание след великденската си ваканция депутатите ще обсъждат вота на недоверие към кабинета "Борисов". Решението, което бе прието вчера в пленарна зала, гласи, че дебтите ще са на 23 април от 13 часа, а на следващия ден - гласуването. Искането за оставка на правителството бе инизиирано от "Атака" и БСП, като мотивът бе отказът на кабинета "Борисов" от проекта АЕЦ "Белене".
 
КС помилва Марин
 
Безотчтните помилвания на престъпнци и опрощаването на дългове, които е правил вицепрезидентът Ангел Марин, бяха оправдани от КС. С решение, което бе публикувано вчера, върховните съдии напълно освобождават от отговорност президентската двойка по отношение на техните укази за помилване. 
 
Тестове определят, кои кучета да се убият
 
Специалисти ще провеждат тестове със заловените улични кучета, чрез които ще установяват дали животните са опасни и трябва ли да бъдат умъртвени. Уговорено е създаването на специална комисия за определяне на агресивността на кучетата от "Малинова долина", в която задължително да влезе и етолог - специалист по поведение на животните. 
 
Строим 7-и блок в "Козлодуй"
 
България ще строи 7-и блок в АЕЦ " Козлодуй". Това е било решено от МС вчета съобщи финансовият министър Симеон Дянков. Новият блок обаче ще бъде изграден изцяло на пазарен принцип и държавата няма да плаща за него. Предстои правителството да разпише създаването на проектна компания, която да се занимава с търсенето на инвеститор. Икономическият министър Делян Добрев трябва да изготви доклад за правно-организационната форма за реализация на проекта. Управляващите прогнозират, че новият блок на "Козлодуй" може да бъде пуснат в експлоатация към 2021 - 2022г. 
 
newspaper previewpresa
 
БНБ на война с Дянков
 
Поводът е въпросът как трябва да се управлява сребърният фонд. Кабинетът прие проектозакон, лансиран от първи финансист Симеон Дянков, според които тази година държавата ще инвестира до 30% от средствата в български държавни ценни книжа ( ДЦК). Сега парите се инвестират само в чужди ДЦК, като идеята е да не се изпарят, ако българската икономика преживее шокове. Фондът е част от фискалния резерв, но не може да се харчи за друго освен за пенсии. В изявление на БНБ се казва, че "текущи нужди на правителството се покриват със средства от фондове във фиксалния резерв". Това означава, че финансовото министерство е нарушило закона и е харчило пари или от Сребърния фонд, или от т.нар ядрени фондове, които са за извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения.
 
Голямото пътуване идва
 
Задава се една от най-дългите почивки в календара- от петък до понеделник, и както винаги градовете се опразват, а хората плъзват по курорти и паланки. Именно поради наближаващите празници трябва да се вземат мерки: 
Полицията предупреждава: " Не пишете във Фейсбук, че ще пътувате."
Експертите от Комисията за защита на питребителите (КЗП): "Гледайте срока на годност на стоките в промоция.
 
Райфайзенбанк: България осново влиза в резесия
 
Икономическите индикатори за периода януари-февруари 2012г. показват, че страната навлиза в рецесия. Това става ясно от анализ на Райфайзенбанк. Според експертите на банката икономическия спад ще продължи до края на първото шестмесечие, но през втората половина на годината българската икономика все пак ще отчете слаб растеж на БВП от 1%.
 
Металурзи: Ще има ли Великден за нас?
 
"Коледа и Нова година нямаше, защо да живеем?" Това попита работник на митинг на металурзите от оловно- цинковия комбинат (ОЦК) в Кърджали пред парламента. Стотина металурзи пристигнаха вчера в София с два автобуса. Всичките 500 работещи в завода искали да дойдат, но нямали пари. Първата "спирка" на недоволството беше сградата на собственика на ОЦК - " Инертръст холдинг" на Валентин Захариев. Дори и да са ни гледали отгоре, никой не слезе да разговаряме, оплакаха се металурзите.
 
Ексминистър арестуван в Гърция
 
Известният гръцки политик и бивш министър на отбраната Акис Цохадзопулос (72г.) бе арестуван вчера по подозрения в корупция, съобщи АФП. Той бе задържан пред дома си в Атина. Разследването срещу него започва още през 2010г. след като възникват подозрения за веността за данъчните му декларации и покупката на къща на една от най-скъпите улици в Атина, точно срещу Акропола. Цохадзопулос е един от основателите на социалистическата партия ПАСОК и близък до заемалия два пъти поста на премиер, покойния лидер на социалистите Андреас Папандреу.
Sunday, 08 April 2012 17:53

Преглед на печата 08.04.2012г.

Written by

В. "24 Часа"

newspaper preview 1"Спипаха Ицо Папата с белязани 15 000 лeва"

Именитият ромски барон Христо Върбанов-Ицо Папата отново попадна в ареста. Той е хванат заедно с дъщеря си и негов авер с 15 000 лева белязани банкноти в своя палат в Костинброд.

 
Папата искал 100 000 лв. от семействата на ромските големци Любо Къдравия и кардараша Станчо Владов, които се прочуха покрай дела за мокри поръчки.
До ареста се стигнало, след като рекетираните и още двама ключови свидетели говорили с полицията.
 
Срещу 100-те бона Папата обещавал да "оправи проблемите" на ромските барони с правосъдието, като им осигури удобни свидетели. Къдравия бе обвинен за поръчка на 3 убийства, включително и на Папата, а Владов и още трима - за убийството на ромския богаташ Тани Танев от Долни Дъбник. При ареста на Папата антимафиотите претърсили 3 къщи и иззели телефони, симкарти и документи.
 
Ицо Папата рекетирал ромски барони за 100 000 лева
 
100 000 лв. поискал ромският барон Христо Върбанов-Ицо Папата от семействата на други двама ромски големци - Любо Къдравия и кардараша Станчо Владов.
С първия транш от 15 000 белязани банкноти Папата бе арестуван в дома си в Костинброд при спецакция на столични антимафиоти в петък. За рекет с него е задържана 35-годишната му дъщеря и още един мъж, съобщи МВР.
 
Срещу пачките в евро Ицо Папата обещавал да осигури свидетели, които да помогнат с показания по делата срещу двамата ромски барони.
 
В началото на годината Любомир Илиев-Къдравия и братята Георги и Васил Горанови бяха задържани и обвинени за подготовката на три мокри поръчки - срещу Ицо Папата, висшия прокурор Олег Янев и лидера на "Евророма" Цветелин Кънчев. Съдът обаче ги пусна.
 
Владов пък е сочен за поръчител на убийството на ромския богаташ Тани Танев от Долни Дъбник, застрелян със 7 куршума на 12 февруари 2008 г. Делото срещу Владов и още трима именити мъже от Костинброд е известно като "Килърите 2".
Предадените 15 000 лв. са открити у дъщерята на Папата. Вероятно Върбанов ще бъде обвинен като ръководител на престъпна група за изнудване, казаха разследващите.
 
След като минаха през арестите, Къдравия и Горанови бяха пуснати. На делата за освобождаването им техни роднини подхвърляха, че Върбанов върти бизнес с „мними свидетели" и рекетира с дела познатите си. Вероятно някой се е пресрашил да даде показания в МВР. От МВР уточниха, че работата по разплитане на случая е започнала още през 2011 г. Тогава бил получен сигнал за група, занимаваща се с изнудвания в София и страната. Двама ключови свидетели дали показания.
 
Полицаите дойдоха към 17 ч и стояха много дълго, но ние се скрихме, защото не искахме да ни викнат за свидетели, разказаха вчера съседи на Папата в Костинброд. Те увериха, че много си уважават комшията и вярват, че скоро той ще излезе от ареста.
 
Близките на Ицо Папата пък се суетяха намръщени из къщата и не пожелаха да говорят за случилото се.
 
Папата оцеля при няколко атентата в последната година и половина. Той е подсъдим заедно с Цветелин Кънчев по дело за изнудване на бившия шеф на Гражданска защита ген. Никола Николов.
 
"Нищо не знам за последния арест. С Върбанов се виждаме само в съда. Там и той, и близките му казаха, че нямам нищо общо с изнудването на Николов", каза Дон Цеци. 
Ицо Папата е свидетел и по делото "Килърите". Той даде показания, след като случайно разпозна задържания за няколко опита за убийства Георги Петков-Дачи като човека, който е стрелял и срещу него през февруари 2009 г. После Папата свидетелства и срещу Владов, който чака под домашен арест делото му да влезе за втори път в спецсъда в София.
 
 
 
 
"БСП е на червено с над 2 милиона лева"
 
  Поне 400 хил.лева месечно трябват на БСП за „текуща политическа и административна дейност на Националния съвет и общопартийни национални мероприятия на партията“.Това е записано в проекта за бюджет на червените за 2012г., който пленумът гледа в петък вечерта.
 
  След бурни спорове част от другарите си тръгнаха и не остана кворум за приемане на финансовия документ. Скандалът избухна заради призива делегатите за конгреса да се избират според качествата и идейните им позиции, а не спрямо това кого от кандидатите за лидери ще подкрепят, както и да се спрат опитите за фиктивно завишаване бройката на партийни клубове и членове, така че съответната организация да получи право на повече пратеници за висшия форум. Пръв се изказа Ламбо и нервно се обяви против апела. Социалисти отбелязаха след пленума, че това е първото публично присъединяване на Стефан Данаилов към лагера на Георги Първанов.
 
  Дори научили, че професорът бил повикан от Румен Петков, Кирил Добрев и другите, близки до Първанов, предната вечер на сбирка, за да си разпределят ролите и изказванията на пленума. В крайна сметка само десет души от Националния съвет подкрепиха Данаилов и Петков в предложението да не се гласува въпросният апел.
 
  След половин час почивка бюджетът бе гласуван. Но и парите на партията успяха да я цепнат по линията Първанов-Станишев. Младежкото обединение, чието ядро се смята за близко до експрезидента Георги Първанов, бе орязано от щатовете си в партийния апарат.
 
  Погребаха ни“, извика млад член на пленума, бесен от новите разчети с цел икономии. Сега на „Позитано“ сектор „Младежки дейности“ разполага с 4 щата, един от които не бил зает, и се оглавява от Трендафил Величков, който е конкурент за поста на младежкия лидер  и член на ИБ Явор Гечев.
 
  Цялото звено обаче се закрива, защото младежите, кадровата политика и секретариатът стават част от орготдела на БСП, т.е. опонентът на Станишевата линия Величков де факто е уволнен.
 
  131 души остава щатният апарат на БСП. За 2011г. се водеше 149, но 18 не били заети. Преди 10г. беше 129-разликата не е голяма, коментираха от соццентралата обвиненията на Георги Първанов за голям и скъп щат.
 
  БСП е с бюджетен дефицит от 2,244 млн. лв., стана ясно още след петъчния пленум.Това е недостигът на средства за 2011 г., записан в годишния отчет. Основната тежест е тегленият от ДСК заем за изборите през есента.Соцръководството тогава не успя да се договори с никоя банка да му даде кредит срещу държавна субсидия, така че да го изплати дируктно с очакваните траншове от хазната, а ипотекира няколко партийни клуба в страната. През тази година БСП трябва да погаси главници и лихви с размер на 1,1 млн. лв., а догодина да издължи и останалите милион и 65 хил. лева.
 
 
 
 
В."Труд"


newspaper preview"Народното събрание минава на еко режим"

Народното събрание е на път да бие по екологичност всяка уважаваща себе си зелена организация. Или поне такива са плановете на шефката на комисията по околната среда и водите в парламента Искра Михайлова. Избраничката от ДПС е написала доклад до шефката на парламента Цецка Цачева, в който предлага как Народното събрание да мине в “екорежим”.
 
Мерките започват от гасене на осветлението, намаляване на отоплението в извънработно време и ползване на енергоспестяващи крушки и стигат до разделно събиране на отпадъците, пестене на хартия и обществени поръчки с изисквания за “зелени” продукти. Предложението на Михайлова е първо парламентът да направи анализ и одит на потреблението си на енергия, вода, транспорт и как управлява отпадъците си. И още до края на т. г. да се започне с най-лесно изпълнимите екомерки.
 
Например да се поръчва само рециклирана хартия, както прави Министерството на околната среда и водите. Да се сложат в сградите на Народното събрание кошчета за разделно събиране на отпадъци и такива за опасен боклук - например батерии.
 
Как Народното събрание да мине на екорежим - списък от мерки предлага шефката на комисията по околната среда и водите Искра Михайлова. Избраничката от ДПС е пратила доклад до председателката на парламента Цецка Цачева със “зелени” идеи, някои от които могат да започнат да се изпълняват още от тази година. Предложението е първо да се направи анализ колко се харчи за ток, вода, отпадъци и транспорт. Оказа се, че такава обобщена справка няма. Тепърва ще се прави.
 
Идеите срещат одобрение и от управляващите от ГЕРБ, и от останалите партии. На последното заседание на екокомисията дори всички нейни членове заедно решили последният, който излиза от залата, да гаси лампите. Петър Курумбашев от левицата цитира Марк Аврелий с призива първо да се обърнем към себе си, но поиска освен това и мащабна “зелена” политика. И даде пример как от години има проект Министерският съвет да се отоплява почти без пари чрез водата от минералните извори под него, но нищо не се прави. Синият Лъчезар Тошев пък попита защо мнозинството отказва например да се забрани вносът на боклук от чужбина и изгарянето на такъв у нас.
 
 
 
В."Стандарт"
 
Дянков брани биото в гориватаnewspaper preview 2
Вицепремиерът търси пари за военен паметник
 
Финансовият министър Симеон Дянков се обяви против премахването на биодобавката върху цената на горивата. "Някои от идеите, които излизат за временно намаляване на цената - например отпадане на добавката за биогорива - аз съм категорично против", каза Симеон Дянков в Хасково. Подобна мярка беше обсъдена по време на срещата на икономическия министър Делян Добрев с директора на "Лукойл" Валентин Златев в средата на седмицата. На нея бяха обсъдени мерки срещу високите цени на горивата. Вицепремиерът посочи, че биодобавките са изискване на ЕС, което трябва да се изпълнява. Той ги определи като полезни и екологични, защото по този начин се подпомага секторът на земеделието.  Вицепремиерът съобщи още, че ще търси пари за реновирането на паметника на 10-и родопски полк в града. Министърът потвърди и че е запознат с идеята прилежащият терен да бъде превърнат в мемориален парк, и обяви, че стои зад тази кауза и ще помогне за реализирането й. При първа възможност Дянков имал намерение да се срещне с директора на НИМ Божидар Димитров, за да види разчетите за необходимите средства за реализирането на идеята и реновирането на паметника. 
 
 
 
САЩ пускат лесни визи за българи 
 
Посолството на САЩ ще облекчи издаването на визи за българи. От сряда започва процедурата Easy visa, обяви в "Седмица" на Дарик радио американският посланик у нас Джеймс Уорлик. Подобна програма има в Канада и тя предвижда по-лесно издаване на визи за бизнесмени, треньори, участници в конференции и туристи. "Това е от интерес за българите, защото ще улесни още повече получаването на документа от страна на българите, ще насърчи още повече пътуванията им САЩ, а също така смятам ще се увеличат и инвестициите", посочи Уорлик. Той нямал съмнение, че рано или късно България ще стане част от програмата за безвизов режим на САЩ, но не можел да прогнозира кога. Надявам се това решение да бъде взето възможно най-скоро, допълни той.
Външният министър Николай Младенов пък обяви, че скоро ще приключат тестовете на електронната система на България за визови услуги. В момента я правим и се надявам до края на годината в основните ни посолства - поне в Европа, тя да бъде въведена, с което многократно по-бързо ще се обслужват българските граждани за всякакви видове легализации, заверки, които трябва да направят в едно посолство, обясни дипломат номер 1.
 
 
 
 
newspaper preview 4„В. СЕГА”
 
Роднини на жертвите от кораба "Илинден" съдят за милиони застрахователя "Лойд"
Минималната присъда от 1 г. затвор за капитана и застрахователя разочарова българската прокуратура.
 
„Държавата се чуди как да озапти цените на горивата”
 
Правителството вероятно ще предприеме мерки срещу високите цени на горивата, но засега все още не е ясно какви ще са те. "Тенденцията не е добра и не бих се ангажирал да предскажа каква ще е цената на петрола на международните пазари, но засега петролът върви нагоре и ние още от сега мислим за това как ще реагираме при евентуално шоково покачване на цената на петрола или поскъпване на долара", каза вчера министърът на икономиката Делян Добрев.
 

Вестник „24 часа“


БСП е на червено с над 2 милиона лева

  Поне 400 хил.лева месечно трябват на БСП за „текуща политическа и административна дейност на Националния съвет и общопартийни национални мероприятия на партията“.Това е записано в проекта за бюджет на червените за 2012г., който пленумът гледа в петък вечерта.

  След бурни спорове част от другарите си тръгнаха и не остана кворум за приемане на финансовия документ. Скандалът избухна заради призива делегатите за конгреса да се избират според качествата и идейните им позиции, а не спрямо това кого от кандидатите за лидери ще подкрепят, както и да се спрат опитите за фиктивно завишаване бройката на партийни клубове и членове, така че съответната организация да получи право на повече пратеници за висшия форум. Пръв се изказа Ламбо и нервно се обяви против апела. Социалисти отбелязаха след пленума, че това е първото публично присъединяване на Стефан Данаилов към лагера на Георги Първанов.

  Дори научили, че професорът бил повикан от Румен Петков, Кирил Добрев и другите, близки до Първанов, предната вечер на сбирка, за да си разпределят ролите и изказванията на пленума. В крайна сметка само десет души от Националния съвет подкрепиха Данаилов и Петков в предложението да не се гласува въпросният апел.

  След половин час почивка бюджетът бе гласуван. Но и парите на партията успяха да я цепнат по линията Първанов-Станишев. Младежкото обединение, чието ядро се смята за близко до експрезидента Георги Първанов, бе орязано от щатовете си в партийния апарат.

  Погребаха ни“, извика млад член на пленума, бесен от новите разчети с цел икономии. Сега на „Позитано“ сектор „Младежки дейности“ разполага с 4 щата, един от които не бил зает, и се оглавява от Трендафил Величков, който е конкурент за поста на младежкия лидер  и член на ИБ Явор Гечев.

  Цялото звено обаче се закрива, защото младежите, кадровата политика и секретариатът стават част от орготдела на БСП, т.е. опонентът на Станишевата линия Величков де факто е уволнен.

  131 души остава щатният апарат на БСП. За 2011г. се водеше 149, но 18 не били заети. Преди 10г. беше 129-разликата не е голяма, коментираха от соццентралата обвиненията на Георги Първанов за голям и скъп щат.

  БСП е с бюджетен дефицит от 2,244 млн. лв., стана ясно още след петъчния пленум.Това е недостигът на средства за 2011 г., записан в годишния отчет. Основната тежест е тегленият от ДСК заем за изборите през есента.Соцръководството тогава не успя да се договори с никоя банка да му даде кредит срещу държавна субсидия, така че да го изплати дируктно с очакваните траншове от хазната, а ипотекира няколко партийни клуба в страната. През тази година БСП трябва да погаси главници и лихви с размер на 1,1 млн. лв., а догодина да издължи и останалите милион и 65 хил. лева.

 

Царят зове за единство в НДСВ, нямал покана за форума

Най-важното условие пред НДСВ е да запази единството на партията, се казва в поздравителен адрес от бившия премиер и лидер на движението Симеон Сакскобургготски. Той не беше поканен на националната конференция на партията, която се проведе вчера в Пловдив.

  „През тези 11г. общата кауза обедини видни интелектуалци  и изявени личности,  за които умереността и службата на обществения интерес бяха водещи. Всички обаче съумяхме да работим и постигнахме успехи като екип. Показахме, че когато индивидуалните умения и качества бъдат впрегнати в една обща национална цел, резултатите не закъсняват. НДСВ трябва да  се адаптира към промените, да се обнови, да намери по-пряк път за общуване. Надявам се да обсъдите стратегии и тактики, възможни партньорства, да набележите конкретни цели и изпълнима програма. Но помнете, че и най-добрите програми и стратегии няма да дадат резултат, ако липсва главното условие – единството на партията. Все още вярвам, че това  е формулата, гарантираща успех и стабилност – както за България, така и за НДСВ“, пише Сакскобургготски.

  НДСВ стяга коалиция за следващите парламентарни избори с десноцентристки партии. Водели се преговори със СДС, ЕНП, ЗНС и ВМРО-НИЕ. ДСБ не е в групата, защото Иван Костов имал мизантропска позиция и непоклатими схващания за политическите субекти, посочи жълтият лидер Христина Христова.

  Тя отчете, че участието в тройната коалиция било държавнически правилно, но го определи като груба партийна грешка. Христова определи като един от възможните варианти за предизборна коалиция с Меглена Кунева.

  Правителството е похарчило 5 млрд.лв. от фискалния резерв, обяви Христова. Тя разкритикува остро политиката на ГЕРБ и я определи като „демагогско флиртуване с народа“.

 

Спипаха Ицо Папата с белязани 15 000 лв.

 Именитият ромски барон Христо Върбанов – Ицо Папата отново попадна с ареста. Той  е хванат заедно с дъщеря си и негов авер с 15 000 лева белязани банкноти в своя палат в Костинброд.

  Папата искал 100 000 лева от семействата на ромските големци Любо Къдравия и кардараша Станчо Владов, които се прочуха покрай делата за мокри поръчки.

  До ареста се стигнало, след като рекетираните и още двама ключови свидетели говорили с полицията.

  Срещу 100-те бона Папата обещавал да „оправи проблемите“ на ромските барони с правосъдието, като им осигури удобни свидетели.

 

САЩ пускат easy визи за българи

  Визовият режим за пътуване на българи в САЩ се облекчава. В сряда започва процедурата „easy визи“, обяви американският посланик у нас Джеймс Уорлик пред Дарик радио вчера.

  Визите все още не отпадат. Значително се опростява системата за подаване на документите за издаване на визи, казаха от посолството на САЩ. Според Уорлик по този начин ще се насърчат още повече пътуванията на българите  в САЩ. Посланикът е убеден и в това, че „easy визи“ ще подпомогнат темпа на ивестициите и сътрудничеството през океана.

  Рано или късно визите за българите окончателно ще паднат, смята Уорлик. „Не мога да прогнозирам кога, но се надявам това решение да бъде взето възможно най-скоро“, каза дипломатът. Русия е надежден доставчик на енергоносители, но България трябва да продължи с всички сили амбицията си за диверсификация, коментира Уорлик. Нито една страна не трябвало да бъде зависима само от един вид енергия или източник.

  Външният министър Николай Младенов пък обяви, че скоро ще приключат тестовете на електронната система на България за визови услуги.

  В момента я правим и се надявам до края на годината в основните ни посолства, поне в Европа тя да бъде въведена. Така многократно по-бързо ще се обслужват българските граждани за всякакви видове легализации и заверки, които се правят в едно посолство, обясни Младенов.

 

Вестник „Стандарт“

 

Дянков брани биото в горивата

  Финансовият министър Симеон Дянков се обяви против премахването на биодобавката върху цената на горивата.

„Някои от идеите, които излизат за временно намаляване на цената-например отпадане на добавката за биогорива-аз съм категорично против“, каза Симеон Дянков в Хасково. Подобна мярка беше обсъдена по време на срещата на икономическия министър Делян Добрев с директора на „Лукойл“ Валентин Златев в средата на седмицата. На нея бяха обсъдени мерки срещу високите цени на горивата. Вицепремиерът посочи, че биодобавките са изискване на ЕС, което трябва да се изпълнява. Той ги определи като полезни и екологични, защото по този начин се подпомага секторът на земеделието. Вицепремиерът съобщи още, че ще търси пари за реновирането на 10-и родопски полк в града. Министърът потвърди и че е запознат с идеята принадлежащият терен да бъде превърнат в мемориален парк, и обяви, че стои зад тази кауза и ще помогне за реализирането й.При първа възможност Дянков имал намерение да се срещне с директора на НИМ Божидар Димитров, за да види разчетите за необходимите средства за реализирането на идеята и реновирането на паметника.

 

НДСВ търси торпедо за властта

  НДСВ търси торпедо, което да го върне в играта. За първи път царистите планират да се явят на избори в коалиция. Вече са започнали преговори с десноцентристки партии - СДС, ЕНП, ЗНС и ВМРО-НИЕ, за предстоящия парламентарен вот догодина. Ще се търси връзка и с бъдещата формация на Меглена Кунева.

  Това стана ясно в Пловдив на конференция на царската партия. Единствено жълтите смятат за кауза пердута преговорите с ДСБ заради обвиненията на Костов, че са преследвали негови кадри, обясни на форума евродепутатът Станимир Илчев.

  Форумът се провежда ден след знаковата за партията дата - 6 април, на която преди 11 години Симеон Втори обяви създаването на движението. Днес той призова в специално обръщение партията към единство. Така царят за първи път индиректно отговори на въпроса дали подкрепя новия проект на Кунева.

 

Вестник „Труд“


Комисията за конфискация работила по 15 000 души

  Имоти, вещи и банкови сметки за 83 125 678 лв. са блокирани по искане на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Данните са само за миналата година и са от отчета на институцията, който беше внесен в парламента. Не е посочено след новите обезпечения до каква сума е нараснал общият брой на замразените активи.

  В отчета е записано, че запорите са наложени по 145 искания, но не става ясно колко граждани или фирми са засегнали. Съдът почти винаги е уважавал исканията за замразяване на активи и е отказал само в 2% от случаите.

 

  Блокирани са предимно недвижими имоти. Запорите на банкови сметки, акции и дялове във фирми и на автомобили са едва за 10 134 982 лв. Наскоро от Националната агенция за приходите обявиха, че имоти, отнети в полза на държавата, на практика са непродаваеми. Така, след като ги конфискува, тя не може да спечели приходи за хазната.

  На фона на блокираното имущество реално отнетото през 2011 г. е за 9 355 364 лв. Между запорите и конфискацията минават години, защото комисията трябва да изчака три съдебни инстанции да осъдят проверявания за престъпление, а след това още три граждански съдилища да постановят конфискация на имотите му.

  Интересен факт е, че през миналата година комисията е работила по 14 979 лица. Повечето от проверките обаче са приключили без искане за налагане на запори или за отнемане на имуществото. Причината за това е, че или проверяваните са оправдани за престъпленията, за които са били обвиняеми, или че комисията не е установила значително разминаване между доходите и имуществото им. Така реално през 2011 г. тя е взела решение за започване на 173 нови производства за конфискация.

  Най-често комисията внасяла искания за отнемане на имуществото на обвиняеми за незаконно притежание на наркотици (9 броя), контрабанда (8) и укриване на данъци (8). В съда са внесени и 7 искания за конфискация на имоти на мафиоти. И 2 срещу перачи на пари.

 

Вестник „Капитал“

"Газпром" обмисля неблагоприятно за Европа развитие на находището "Щокман"

 

Руската компания може би ще избере да разработва находището като проект за втечнен газ, който да изнася с кораби към азиатските пазари вместо към Европа през "Северен поток"

  "Газпром" може да се откаже от плановете си за доставки на арктически газ чрез газопровод от т.нар. проект Щокман в Баренцово море и да развие потенциалната възможност да доставя газ от огромното арктическо поле за клиенти извън Европа под фрмата на втечнен газ, съобщи заместник-главния изпълнителен директор Александър Медведев в събота, предава Ройтерс. "Възможно е да съсредоточим пректът за находището в Баренцово море върху по-лесния за транспортиране с кораби втечнен природен газ", каза Медведев. За първи път компанията споменава, че това е опция, коментира Ройтерс.


Притеснения в Европа

  Коментарът на Медведев вероятно ще засили притеснения в Европа за това, дали на Русия може да се разчита като на основен дългосрочен доставчик на газ, като се има предвид нарастващото търсене на горивото в азиатските пазари, коментра агенцията.

  Европейските компании са притеснени, че "Газпром", която доставя една четвърт от газовите нужди на континента, не успя да изпълни всички заявки за допълнителни доставки по време на отминалата извънредно студена зима.

Намеци

  Премиерът Владимир Путин, който ще влезе в трети мандат като президент от май, каза миналия месец, че Русия трябва да се откопчи от зависимостта си от доставки през газопроводите в Европа и да разшири дейността си в т.нар. супер-охладен втечнен природен газ, който може да бъде доставян и до пазарите на Близкия изток и Азия чрез танкери и без инфраструктурните ограничения.

  Говорейки пред репортери в събота при стартирането на нов газов кладенец в Уренгой в района на Арктика, Медведев пък призна, че износът на компанията за Европа може да бъде по-малко от 154 млрд. куб. метра, колкото са прогнозираните количества. "И при 150 млн.куб. метра приходите на кмпанията няма да са по-малки", е казал той. 

Огромни запаси

  Газовите резерви от арктическото поле Щокман се оценяват на 3,9 трилиона кубически метра - достатъчно, за да посрещне световното потребление за една година, което я прави потенциално десетата по големина газодобивна област в света.На теория газът от полето може да дойде в Европа чрез газопровода "Северен поток"  от 2016 г., или да се доставя с кораби и до други пазари под формата на по-скъпия втечнен природен газ от 2017 г.

  Анализатори от енергийната консултантска компания Wood Mackenzie смятат, че Щокман трябва да бъде  основно проект за втечнен природен газ.

  Но развитието на находището е изпълнено с проблеми и миналия месец оперативния консорциум по проекта отложи за трети път в рамките на една година окончателното решение за това дали да продължи напред с първоначалните инвестиции от около 30 млрд. долара, според някои оценки.

Партньорите

  В консорциума влизат "Газпром" с 51%, френската Total с 25% и норвежката Statoil с 24%. Той обаче е потънал в дебат за бъдещето на проекта от няколко години, като ключовият въпрос са данъчните облекчения.

 Statoil отказа да коментира изказването на Медведев, а в Total също никой не бе на разпложение за коментар, пише Ройтерс. В момента, единственото действащо находище за втечнен природен газ на Русия - "Сахалин-2", проект на" Газпром "и Shell, произвежда 10 млн. метрични тона замразена газ годишно.

 

Фандъкова: Общината готви ново презониране на София


  Ще предложим ново презониране на София, с ясни критерии и след широко обсъждане. Това  съобщава в интервю за БТА кметът на София Йорданка Фандъкова. "Комисията, подготвяща предложението, е в края на процеса, който ще е съобразен с действащото законодателство - Закона за устройство на територията на Столичната община, Общия устройствен план и Закона за местни данъци и такси. Презонирането ще обхване строителните граници на града, а границите между зоните ще съвпадат с естествени делители - реки, жп линии, основни булеварди, като данъците ще намаляват плавно от центъра към периферията", каза още Фандъкова.

 Предложението е София да има пет зони, колкото е максимално допустимото от закона. Един от критериите ще бъде вложени средства във всеки район - в метро, улична мрежа, корекция на речни корита, социална инфраструктура. След като е готов проектът на зоните, той ще бъде подложен на много широко обсъждане, за да не се допусне грешката от миналата година, когато проектът остана неясен за хората и трябваше да бъде спрян, посочи още Фандъкова.

 Първото и единствено зониране на града е направено през 1998 година, като то е било адекватно на тогавашната ситуация в града.

 

 


Saturday, 07 April 2012 20:19

Прегнед на печата от 7.04.2012 г.

Written by

Вестник "Капитал"

Битката за службите

През последните 20 години борбата винаги е била за това политиците ли да използват службите, или обратното. Има ли шанс сега контролът да се поеме от гражданите?

Историите, в които българските тайни служби излизат много извън правомощията си и се опитват да влизат дори в политиката, са толкова много, че едва ли не сме свикнали с тях. Информация от разузнаването, че премиерски съветник на Филип Димитров подготвя сделка с оръжие с Македония, която ще дискредитира България, доведе до падането на първото правителство на СДС. Снимки на депутати и министри с перач на пари и контрабандист на цигари, част от разследване на НСБОП, разклатиха кабинета на Симеон Сакскобургготски. Близките отношения между бившия заместник-началник на ДАНС Алексей Петров и Яне Янев доведоха до подозрението, че службите помагат на РЗС да влезе в парламента.

Това са много малка част от скандалите на прехода, в които главният герой са наследниците на Държавна сигурност. През последните 20 години те играеха много по-голяма от нормалното роля, защото се оставяха да бъдат използвани от политиците или обратното - рицарите на плаща и кинжала да манипулират хората с власт. При всички положения неясната ситуация помогна да се образува токсична амалгама от скрита и явна власт, която работи за всичко друго, но не и за интересите на хората. Получи се така, че вместо гражданите да управляват службите, по-често се случва обратното - службите се опитват да управляват живота ни. Това е възможно да се случва заради липсата на закони, които да регламентират работата на обвитите в мистерия наследници на Държавна сигурност. Закони, които да поставят работата им в ясни рамки и да кажат как точно да става гражданският контрол върху тях.

Сега се прави поредният опит това да се случи и по всичко изглежда, че този път има шанс да се случи. Въпросът е как.

Откакто Държавна сигурност беше разформирована през 1990 г., работата на националната разузнавателна служба, военното разузнаване и националната служба за охрана се регламентира единствено от укази и постановления, а за някои дори и само от правилници за дейността им.

Идеята, че е крайно време да има закони, които да регламентират дейността на службите, беше посрещната с одобрение от разузнавателната общност. Но при първото споменаване на предложението службите да бъдат контролирани от едно място и евентуално да има отговорен за тях министър без портфейл, настроенията тутакси се промениха. Идеята за подобна структура стана мръсна дума и веднага се образува съпротива срещу нея.

Според Румен Миланов, който ръководи екипа за създаване на проектозакон за националната сигурност, той трябва да определи мястото и ролята на Съвета за сигурност към Министерския съвет. Това е структурата, която трябва да бъде шапка на службите. Според Миланов замисълът не е да има концентрация на функциите, а пълномощия за координация. Изобщо целият проектозакон е структуриран върху изпълването на този орган със съдържание.

Що е то?

Съветът за сигурност към правителството беше създаден още по времето на правителството на Иван Костов след приемането на Националната стратегия за национална сигурност през 1998. Неговата дейност и правомощия са определени с правилник за  функционирането му. В състава на този съвет влизат премиерът, ръководителите на специални служби, министрите на МВР, МВнР, МО, шефът на генщаба, главният секретар на МВР и зам.-министри на вътрешните работи. В него може да участва и президентът - лично или с негов представител. В правилника е записано че, "съветът обобщава, анализира и прави изводи от цялата текуща информация за рисковете за националната сигурност, планира конкретни мерки за неутрализиране на опасностите, координира плановете на специалните органи за добиване на информация, разработва и предлага годишен доклад за националната сигурност".

Според Миланов е важно да съществува инструмент за професионален контрол, затова е необходима структура, която да го осъществява. Така ще може да има контрол как се изпълняват основните задачи на специалните служби. Това са НРС, военното разузнаване, ДАНС и НСО. Подобен закон, смята Румен Миланов, ще даде стабилност на службите, а освен това ще има надеждна система за движение и координация на информацията, която да обедини ресурса и способностите на всички агенции за сигурност. "Мотото на този съвет по сигурност ще бъде "Координация, консултативност, контрол", казва той. Така изглеждаше идеята за закон за национална сигурност преди двайсетина дни. Миналата седмица Румен Миланов заяви пред "Дарик" радио, че се обмисля вариант да има вицепремиер или министър без портфейл, който да оглави сектора за сигурност.

Предложението предизвика остър коментар на зам.-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков. "Министерският пост е висша политическа фигура. Подхлъзването на разузнаването и ДАНС към профила на чистата изпълнителна власт, подчинена на конюнктурната политическа ситуация, е опасно", казва зам.-министър Вучков в авторска статия, публикувана във в. "Труд".

Добре забравено старо

"Ние сме тези, които създадохме Съвета за сигурност към Министерския съвет. Това беше първата стъпка, тъй към момента, имаше нужда от обобщена информация и координация - в Югославия тогава вървяха войни", спомня си бившият директор на НСС и бивш депутат от ДСБ Атанас Атанасов. "И тъй като нямаше време за закон най-бързото решение беше чрез постановление на МС. Това беше един център, в който постъпваше най-важната информация, която касае решения на правителството, тя обработваше, анализираше и предаваше на министър-председателя. Сега идеята, доколкото разбирам, е същата - въпросът е, че те искат да го направят със закон и разправията е дали да има министър или не", казва о.р. ген Атанасов.

Бившият директор на разузнаването, а сега депутат от СДС, Димо Гяуров смята, че по времето на войните в Югославия Съветът за сигурност при правителството е действал много добре, но по времето на премиера Симеон Сакскобургготски е западнал. Справка, предоставена от правителствената информационна служба, показва, че от 2006 до 2012 г. са проведени 27 заседания на Съвета за сигурност. Данни за периода 1998 - 2005 нямало, тъй като документите били предадени на секретния архив. Въпреки това в справката от МС се казва, че през този период са били сформирани временни ведомствени работни групи, свързани с кризите в Косово, Република Македония и Ирак, които са изготвяли всекидневни или седмични конфиденциални доклади за изпълнителната власт. Някои от темите, по които е заседавал Съвета по сигурността в мандата на това правителство, са петролопроводът Бургас - Александропулис, подписването на допълнително споразумение с "Атомстройекспорт" за строителството на АЕЦ "Белене", както и законопроектът за военното разузнаване, национална отбранителна стратегия и тази за противодействие срещу корупцията.

Директорът на Служба "Военна информация" Веселин Иванов също смята, че има нужда от такъв орган, който да контролира дейността на специалните служби. Според него той трябва да има координационни, но не и разпоредителни функции. Шефът на военното разузнаване смята, че закон за националната сигурност е подходящ начин за създаването на подобен орган.

"Несъмнено има нужда от реорганизация на сектора за сигурност, която да го направи по-ефективен, по-видим, по-съвременен, по-управляем", смята Стефан Попов, председател на фондация "Риск Монитор". Според него възможностите са три: Службите да останат разпилени в сектора на изпълнителната власт. Дори да бъдат законодателно уредени, между тях може да няма нужната координация, а секторът остава разпокъсан. Втората е службите, но главно разузнаванията, да се координират от "нещо като" сегашния Съвет за сигурност. Третата възможност е да се създаде свръхагенция, която да обхваща всички останали в себе си (в някаква степен моделът на Home office във Великобритания, който обедини поне седем различни служби след 2001 г.). Според председателя на фондация "Риск Монитор", която извършва наблюдение върху дейността на ДАНС, първата възможност е остаряла и с ниска ефективност. "Втората мисля, че по принцип е най-добра, защото се запазва настоящата степен на овластяване, но има координиращо (не управляващо) звено, което прави разните служби по-видими за премиера", казва Стефан Попов. Според него третият вариант е по принцип опасен: "Това е свръховластяване, което ще се изплъзне от контрола на самия премиер."

Бившият директор на НРС Димо Гяуров също твърди, че в държавите, където службите имат подобна шапка, като Унгария и Румъния, системата не функционира гладко. Министър без портфейл просто започва в един момент да задържа информация, смята депутатът от "Синята коалиция".

Накрая в дебата се включи и президентът Росен Плевнелиев, който заяви, че не приема идеята за министър на службите без портфейл.

Виж кой говори

От разразилия се задочен дебат (досега хората, които коментират идеите за подобен координационен орган, си говорят задочно) могат да се оформят четири центъра. Първият е този около премиера Бойко Борисов и шефа на службата за борба с корупцията БОРКОР Румен Миланов. Той е ръководител на екипа, който трябва да предложи цялостния закон за националната сигурност. Миланов е достатъчно близко до премиера Борисов - двамата работят заедно още от 2001 г., когато той беше шеф на НСБОП, а премиерът главен секретар на МВР. След това беше директор на служба "Жандармерия", а после и директор на НСО. В работата си по закона той е подпомаган от д-р Георги Кръстев, бивш служител на НСС, автор на едно от най-добрите изследвания на историята и структурата на специалните служби на България и един от създателите на Стратегията за национална сигурност. Срещу тях застава зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков (вицепремиерът Цветанов, който се смята за човек с много власт, уж се дистанцира от него, като коментира, че неговите виждания са просто са на един експерт).

От екипа на президента също може да се очаква активност по темата заради голямата концентрация на бивши служители от службите около държавния глава. По законопроекта вече се изказа бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев, въпреки, че той е началник на кабинета на Росен Плевнелиев. Президентски секретар по отбраната и сигурността е друг бивш служител на ДАНС - Васил Маринов, който беше началник на Главна дирекция "Икономическа и финансова сигурност" там. В администрацията на държавния глава като съветник е и приближеният до министъра на отбраната Аню Ангелов Стоимен Стоименов. Той е бивш зам.-директор на служба "Военна информация", а името му още стои в регистрацията на "Сдружение "Конфедерация на обществени организации от сигурността и отбраната" заедно с името на Аню Ангелов.

Самият министър на отбраната също има интереси в разпределението на контрола върху службите и отстоява твърдо позициите си. Той влезе в остър конфликт кой да бъде началник на Служба "Военна информация" с бившия президент Георги Първанов, който не се съгласи с две негови номинации, и министър Ангелов не отстъпи до последно.

Един от първите укази, който президентът Плевнелиев подписа в областта на сигурността, беше Указ за длъжностите във въоръжените сили, НСО и НРС, които изискват висши офицерски звания. Указът, който се предлага от военния министър, е показателен за важността на всяка една служба. Така за директор на служба "Военна полиция" се изисква званието бригаден генерал, за директор на НРС и началник на НСО - генерал-майор, и с това държавата казва, че разузнаването й е по-важно от военната полиция. С този указ освен това от опеката на президента отпада началникът на служба "Военна информация", който ще се назначава директно от министъра на отбраната, и Аню Ангелов ще избягва конфликтни ситуации подобно на тази с президента Първанов. Но така се стига и до парадокса военното разузнаване да се ръководи от цивилен, а цивилното от военен генерал. "Капитал" преди повече от месец изпрати запитване до администрацията на президентството за мотивите за подписване на този указ, но не получи отговор.

От изброяването на основните  действащи лица в този дебат става ясно, че премиерът явно опипва възможностите за всеки свой ход и тества реакцията на другите играчи в сектора за сигурност. Прекалените възможности на един орган като съвета за сигурност върху специалните служби с отделен министър би създал втори център на власт, който да опонира на възможностите на МВР шефа Цветан Цветанов. (По подобен начин ДАНС беше създадена, за да има втори силов център освен вътрешното министерство, което беше овладяно от Румен Петков - доста неизгодна ситуация за тогавашния премиер Сергей Станишев.)

От реакциите на хората от администрацията на президента Плевнелиев по закона за национална сигурност може да се предполага, че те също няма да стоят безучастни в сектора за сигурност. Военният министър Аню Ангелов също дава заявка за главна роля в тази сложна конструкция за влияние в разузнавателната общност

Закон ми дай

На фона на споровете за Съвета по сигурност и дали има министър на службите сякаш е дошъл моментът НРС, НСО и Военното разузнаване да се сдобият с устройствени закони. Трите служби действаха дълго време с подзаконови актове (виж стр.10).

По отношение на разузнаването първоначално се очакваше дебат дали да няма една служба. Тя трябваше да обедини в едно цивилното и военното разузнаване. Подобен законопроект беше внесен в парламента от депутата от СДС Димо Гяуров. Той е работен заедно с бившия шеф на НСС Атанас Атанасов, но засега е във фризера на парламента. По изказванията на останалите участници в дебата засега изглежда, че Военното разузнаване ще оцелее като самостоятелна бойна единици. Според сегашния директор на служба "Военна информация" Веселин Иванов тя трябва да остане самостоятелна, защото и сега изпълнява специфични военно-политически задачи на стратегическо ниво, като задоволява нуждата от подобна информация на държавния апарат и потребностите на партньорите от НАТО. Не на последно място службата обезпечава с разузнавателна информация военните контингенти на България по различните конфликти точки на света, смята о.р. Веселин Иванов.

Очевидно има разбирателство НРС да бъде на подчинение на министър-председателя, а НСО да остане под ръководството на президента.

Всъщност моментът наистина е удобен за приемане на устройствени закони на секретните служби. Има изработена и приета една сравнително добра Стратегия за национална сигурност, съществува и добра политическа конфигурация правителство - президент и парламент да са от едно мнозинство. За пръв път от 20 години насам има и разбирателство, което доскоро беше невъзможно, защото винаги имаше политици, които искаха да имат възможности за манипулации чрез тайните служби. Просто трябва да се побърза, преди да дойде предизборният цикъл, защото тогава може някой пак да използва службите политически. Големият въпрос е кой ще координира работата на разузнавателната общност. Засега той няма отговор. До приемането на закона ще продължи да се води задкулисна битка. Както почти винаги досега, тя се случва на два фронта. От една страна, различни групи се борят за контрол над службите, от друга, се правят плахи опити работата им да се контролира от този, който трябва - данъкоплатците. Изходът от тези битки ще е показателен за това дали политиците са направили голямата цивилизационна крачка, която отделя миналото от бъдещето. Изтока от Запада. Неясните интереси на службите от тези на хората.

Изигра ли България газовия си коз

Преговорите цена на газа срещу "Южен поток" не трябва да приключват

Разменната монета на България в енергийните преговори с Русия — проектът "Южен поток", изглежда, че е почти изиграна.

Българските отстъпки около статута за газопровода се търгуват вече няколко години срещу руски за цената на доставяната газ и дългосрочните договори. Миналата седмица новият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев получи обещание от ръководството на "Газпром" за намаление на цените с 11%, срещу което София предложи ускоряване на проекта. Лесният руски отказ от АЕЦ "Белене" (като не се имат предвид финансовите загуби) също беше аргумент за обещанието.

Защо ускоряване

Всъщност за ускоряване трудно може да се говори. Тази седмица заместникът на Добрев - Валентин Николов, който също участва в срещите, поясни, че България не е обещавала нищо повече от това да спазва пътната карта за проекта, дейностите, по които наистина изостават.

Например процедурата по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) все още не е започнала. Едва след няколко дни ще стане ясно коя компания ще бъде избрана за проектирането на газопровода и изготвянето на оценка за съвместимост (изисквана заради "Натура 2000") и ОВОС. Без тях няма как да бъде взето разрешение за строежа. Плановете на "Газпром" са да започне изграждането още през следващата година, а както показва практиката с проектите за газови връзки към Румъния и Гърция, ОВОС-ът може да отнеме поне година. От министерството на околната среда и водите потвърдиха пред "Капитал Daily", че оценката може да отнеме между един месец и година.

Според една от версиите "Газпрoм" бърза, тъй като се надява окончателно инвестиционно решение за проекта да бъде взето до края на годината — през ноември, а строежът да започне преди края на март следващата година. По този начин се цели да се изпревари влизането в сила на третия енергиен либерализационен пакет на ЕС. В областта на газа той най-общо изисква притежателите на газопроводите да не могат да отказват достъпа на други доставчици. Идеята е по този начин да се повиши конкуренцията на пазара. В момента в България например "Булгартрансгаз" не допуска други фирми до транзитната си мрежа с оправданието за липса на капацитет, макар че за всички е ясно, че такъв има. Друга важна постановка, която касае "Газпром", е задължението за разделяне на контрола върху транспортирането и продажбите на газ (отново за да се избегне монополът).

Ускоряването обаче едва ли ще е достатъчно. Затова "Газпром" иска проектът да получи временно изключение от тези правила.

Фирмите, които са изградили газопроводите, са вложили огромни средства и нямат много интерес да допускат други газови играчи, които да им отнемат от печалбата. За това по принцип Брюксел предвижда изключения от правилото — при строежи на терминали за втечнен газ или газови връзки (чиято основна цел е повишаване на сигурността и разнообразяването на доставките).

Именно от тези изключения иска да се възползва "Газпром". От руската компания настояват, че "Южен поток" е просто продължение на руската газова инфраструктура, а участъкът в България е само газова връзка към други пазари. Другият мотив е, че конкурентният проект "Набуко" вече получи временна отстъпка от правилата, като за трети доставчици в него е резервиран само малък капацитет от потенциалния газопровод.

Валентин Николов каза, че България вече е изпратила в Брюксел договора с проектната компания за българския участък на "Южен поток" и той бил съгласуван. Така смесената българо-руска компания може да поиска изключение от европейските правила за достъпа на други търговци до газопровода. Това не е нещо ново, още през миналата година тогавашният министър на икономиката Трайчо Трайков призна, че България ще застане зад искането.

Говорителят на Генерална дирекция "Енергетика" към Европейската комисия Марлене Холцнер обаче коментира пред "Капитал", че все още не е постъпило искане за изключение от правилата. Освен това Холцнер обясни, че първо българските регулаторни органи, т.е. ДКЕВР, трябва да вземат това решение. Едва след това ЕК може да разгледа мотивите им и да наложи окончателна санкция.

Къде е българският интерес

Ако достъпът на газопровода е отворен, той би могъл да се използва от алтернативни доставчици. Един от тях е например руската "Новатек", която е вторият по мащаб производител на природен газ в Русия. Тя обаче няма технически възможности да изнася. Освен това, ако един ден България все пак успее да договори азерски газ (тема, претоплена тази седмица по време на посещението на Бойко Борисов в Грузия) или пък си осигури доставки на втечнен газ от Гърция, те биха могли да се експортират и за други пазари, използвайки "Южен поток". И на трето място, ако газопроводът остане незапълнен, би било добре да има и други фирми да го ползват, за да не губи пари България.

Въпросът е какво България може да изтъргува за очевидната подкрепа на руските претенции.

Първото беше формулирано от бившия министър на икономиката Трайчо Трайков. Според него София трябва да поиска част от газопровода - от точката му на влизане на българска територия до присъединяването му към транзитната мрежа за Турция, да бъде изграден и притежаван изцяло от българска компания. Така досегашните количества газ, който се транзитира към Турция, Гърция и Македония, отново биха минавали по български тръби. Целта е България да не загуби приходи от транзитните такси - около 1.8 долара за пренос на 1000 кубика газ на 100 км разстояние, тъй като към "Южен поток" вероятно ще бъдат отклонени количествата газ, които сега влизат в България от Румъния. Допълнителен мотив е, че така страната ще има още един коз на своя страна, контролирайки едно от тесните места в "Южен поток". "Веднага отсреща ти казват, че искаш да сложиш два крана и да направиш украинска криза след време", отвърна премиерът Бойко Борисов, по което изглежда, че този план трябва да бъде забравен.

Проблемът за таксите е важен, тъй като от тях зависи как ще се изплати проектът. Първоначалните прогнози за цената на българския участък, който трябва да е дълъг 583 км, бяха за около 900 млн. евро, половината от които трябва да намери Българският енергиен холдинг. След това цената обаче започна да се увеличава. "По наша информация "Южен поток" ще струва на България между 650 и над един милиард евро", каза за "Капитал" председателят на СДС Мартин Димитров. Досега "Булгартрансгаз" има приходи от около 105 млн. долара от транзита на газ. След завръщането си от Москва Добрев каза, че България ще получава по 150 млн. евро годишно. Министърът обаче не обясни за приходи или за чиста печалба става въпрос; на каква база са направени изчисленията - при 100% използване на газопровода или не, и т.н. Основният проблем при проекта "Бургас - Александруполис" беше именно таксата за пренос на петрола, която го правеше съмнително рентабилен за България.

"Да не се окаже, че досегашната транзитна система ще остане неизпозлвана", очерта другото опасение Мартин Димитров. Според него е напълно възможно "Газпром" да пренасочи транзита си от Сърбия към Македония и Гърция, ако намери по-изгодни условия. Руската компания вече работи да придобие сръбската газопреносна мрежа. "Руската тръба може да бъде печеливша, но може и да е губеща", допълни Димитров.

Вариант е България да поиска "Газпром" да гарантира целия капацитет на "Южен поток" и да заплаща за него независимо дали транспортира или не суровината. Такава опция е била обсъждана и предлагана от руската страна за "Бургас – Алескандруполис", твърдеше пред "Капитал" бивш служител на проектната компания за нефтопровода.

"Южен поток" е пакет от четири тръби, всяка с капацитет малко над 15 млрд. куб. метра. Първата би трябвало да бъде пусната през 2015 г. Това породи съмненията, че всъщност "Газпром" няма много интерес да построи целия газопровод с планиран капацитет от 61 млрд. кубически метра газ. Ако бъде пусната само една тръба, България нищо няма да спечели, тъй като и досега получава тези количества. Себастиан Сас от международната компания "Южен поток" обаче обясни за "Капитал", че това е стандартна практика при изграждането на газопроводи по дъното на морето. "Полага се по един тръбопровод, за да се спестят разходи. Иначе трябва да бъдат наети четири кораба, които да работят едновременно."

"Много е патриотично да казваме колко много ще печелим от транзита. Важното обаче е да се подобри достъпът на ресурси до България", дава друг ъгъл Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация. "Магистралите не се правят само за да се печели, а за да се улесни придвижването. Същото е и с газопроводите", обяснява Кънев. Според него е по-важно да се осигурят безпрепятствен транзит и доставки, за които таксите може и да са минимални. В случая България например може да поиска капацитет за себе си, който да не може да бъде блокиран от руския партньор. В краткосрочен план това може и да изглежда безсмислено, но в дългосрочен може да се окаже добра инвестиция, ако газовите доставки за България се разнообразят. Надеждата на предишния министър на икономиката Трайчо Трайков беше например, че след 5-6 години може да започне реално да се говори за внос на газ от находищата около Кипър и Израел. Този газов поток логично може да минава през България.

Така че правителството все още не трябва да сваля напълно картите. И трябва да се търсят поне две неща. Гаранции за реална печалба от проекта (например 100% заплащане на капацитета на газопровода и нормална възвращаемост на капитала) и гъвкавост за достъпа до тръбата, поне от български фирми.

Новата Берлинска стена

Усещането в Германия е, че еврозоната вече е защитена. Това не е така и кризата може да се завърне с нова сила

Германският финансов министър Волфганг Шойбле не изглежда като най-емоционалния човек на света. Но ако поискате да го изкарате извън нерви и да го видите наистина ядосан, само споменете следните думи - 1 трлн. евро, защитна стена и ОИСР. Реакцията е мигновена. След като разпалено споделя не особено ласкавото си мнение за призива на генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия еврозоната да издигне "майката на всички защитни стени" в размер на поне 1 трлн. евро, Шойбле се успокоява също толкова внезапно, колкото е избухнал. И дори с усмивка се извинява за гневната си реакция на дошлите за брифинг с него двайсетина журналисти от различни европейски медии (сред които и "Капитал") .

Действието се развива в сградата на финансовото министерство в Берлин (в която преди десетилетия е била централата на Луфтвафе на Херман Гьоринг - тълкувайте символиката, както желаете) два дни преди срещата на ЕКОФИН на 30 март в Копенхаген. На нея бе решено нещо, срещу което Берлин дълго се съпротивляваше - увеличаване на средствата в спасителните фондове на еврозоната.

Въпреки привидното отстъпление това всъщност се случи точно по начина, по който става всичко в ЕС напоследък - както го иска Германия. Новият таван на защитната стена бе фиксиран на 700 млрд. евро и нито цент повече, защото, както отсече Шойбле, това е напълно "достатъчно" и "убедително". Няма значение, че цял хор икономисти и независими експерти твърдят, че съвсем не е така и ако Испания залитне, средствата ще се окажат крайно недостатъчни. А също и че германската рецепта за икономии и само икономии едва ли ще сложи край на кризата, но със сигурност е гаранция за дълга рецесия.

Спокойно, всичко е толкова спокойно

Усещането в Берлин и Франкфурт (където е централата на Европейската централна банка) е сякаш дълговата драма е свършила, или поне със сигурност вече е излязла от най-опасната си фаза. "Често чувам от директорите на компании "кризата за мен започва, когато включа телевизора, но не я усещам в моя бизнес", казва д-р Фолкер Трайер, зам.-председател на Германската индустриално-търговска камара (DIHK).

Спокойствие се усеща и в разговорите с политици, икономисти, банкери и анализатори. "Миналата година наистина се бях изплашила. Имах усещането, че Германия и ЕС са като кола, която лети на две колела. И предчувствието за катастрофа беше във въздуха. Сега колата отново е на четирите си гуми", описва образно ситуацията Улрике Геро от берлинския офис на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП).

Сега в Италия премиерът Марио Монти сериозно се е захванал с реформи, еврозоната вече има нов пакт за бюджетна дисциплина, Европейската централна банка (ЕЦБ) инжектира 1 трлн. евро във финансовата система и дори пазарите изглеждат относително мирни. След така дълго отлаганото увеличаване на средствата в спасителните фондове (макар и по-малко от очакваното) идилията вече би трябвало да е пълна. Това беше условието водещите икономики от Г-20 да се съгласят МВФ да задели 500 млрд. евро за спешни ситуации в еврозоната. И наистина срещата в Копенхаген още не беше свършила, когато френският финансов министър Франсоа Бароан заяви: "Сега вече сме в силна позиция за дискусии за МВФ през април". Леко арогантното послание към САЩ, Китай, Бразилия и останалите сякаш е "ние си свършихме работата, сега топката е във вашето поле".  

За затишието и бурята

Факт е, че ЕС излезе от режима, в който трябваше да взима решения на живот и смърт за еврото понякога буквално през ден. Сега рискът е друг. "Кризата не може да се реши само с хвърляне на пари. Най-големият негатив от действията на ЕЦБ е, че времето, което се купува с тях, не се използва добре от политиците и банките. Опасността сега, когато напрежението е спаднало, е те да се успокоят", смята член на управителния съвет на Бундесбанк.

За това предупреждава и Себастиан Дулиен от ЕСВП. "Определено има такъв риск. Цялата реакция на кризата се характеризира не с опити за справяне с дълбоките структурни проблеми на валутния съюз, а с реакции на краткосрочни пазарни събития. Сега, когато пазарите не са толкова нервни, спада натискът да се върви напред с фундаменталните реформи - общи еврооблигации и въвеждането на истински фискален съюз."

Пред тях обаче има една голяма пречка и тя се казва Германия. Еврооблигациите остават табу в Берлин, а след бюджетния пакт и лекото вдигане на защитната стена канцлерът Ангела Меркел сякаш няма апетит за по-смел скок към дълбока интеграция в еврозоната.

Всъщност повишаването на капацитета на спасителните фондове не произведе кой знае колко впечатляваща новина и така и не стана ясно защо председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер се разсърди на австрийския финансов министър Мария Фектер за това, че го изпревари и съобщи числата преди него. Очакващите голяма базука по-скоро получиха воден пистолет, който дори в официалното комюнике бе сметнат и в долари, за да звучи по-внушително и да се доближи до магическото число от 1 трлн., макар и в друга валута. Общата сума от 700 млрд. евро всъщност не включва обещания за допълнително финансиране към бъдещия постоянен спасителен фонд - Европейския механизъм за стабилност (ESM). Единствената отстъпка на Берлин е, че към него ще се добавят средствата от сега действащия временен Европейски фонд за финансова стабилност (EFSF), отпуснати вече по програмите за Гърция, Ирландия и Португалия.

"Това не е решителна стъпка напред. Всъщност сега има капацитет от 500 млрд. евро - сумата, която беше обещана, когато се реши да бъде създаден ESM. Това е по-добре от преди, но не е достатъчно за истинско справяне с кризата, особено ако Испания има нужда от цялостна спасителна програма", смята Себастиан Дулиен. Според него в този случай финансирането няма да е достатъчно, за да осигури на Испания (още по-малко пък на Италия, която също остава уязвима) оцеляване при пазарна паника.  

Същевременно няма никакви гаранции, че най-лошото от кризата е минало. Колкото и политиците в Берлин да се надпреварват да хвалят Марио Монти, че върши "страхотна работа", вече има признаци, че у дома меденият му месец свършва. Ефектите от приетите в края на миналата година бюджетни съкращения за 30 млрд. евро вече започват да се усещат от италианците, а съпротивата срещу предложените от него смели реформи на пазара на труда нараства.

Още по-критична е ситуацията в Испания, където премиерът Мариано Рахой е принуден да извърши нещо като икономическо харакири (по определението на Сони Капур от аналитичния център Re-Define) - да ореже разходите с 27 млрд. евро тази година по време на рецесия и 25% безработица. Стачките от края на март, довели до сблъсъци с полицията, комбинирани с тръгналите нагоре лихви по испанския дълг, може да се окажат само първите предупредителни сигнали за задаваща се иберийска драма.

Всичко това обаче поне засега не кара политиците в Германия да преосмислят предписаната антикризисна диета за страните от южната периферия на еврозоната. Или поне да признаят, че тя не действа много добре, след като Испания и Италия продължават да са на мушката на пазарите, а в Гърция вече се говори за нуждата от трети спасителен пакет. Както се шегува мрачно високопоставен служител в ЕЦБ, германското лечение може и да доведе до смърт на пациентите, но поне те ще умрат в добро фискално здраве.

Официалната линия в Берлин обаче, която можете да чуете в канцлерството, във външно министерство и в икономическата и бюджетната комисия на Бундестага, продължава да бъде, че икономиите и растежът не са взаимоизключващи се. В борда на Бундесбанк мнението не е по-различно: "Да, в учебниците пише, че съкращенията задушават растежа. Но сега не са нормални времена и когато има криза на доверието, не може да няма бюджетна консолидация. То е като да избираш между чума и холера."

Проблемът е, че освен дългова криза в еврозоната вече има и криза на растежа. "Германската доктрина за икономии няма да успее да разреши това. Ако няма фундаментално преосмисляне на подхода в Берлин, най-доброто, на което можем да се надяваме, е дълъг период на слаб икономически растеж в еврозоната като цяло и дълбока рецесия по периферията й. Но поне няма да има разпад", смята Себастиан Дулиен от ЕСВП. Освен ако перспективата за дисциплиниран, но нещастен валутен съюз, не започне да ядосва Волфганг Шойбле повече от споменаването на трилиони и защитни стени.

МВР откри петрол

Първият публичен доклад за дейността на вътрешното министерство е стъпка напред, но има още много, което да желаем

"В епохата на цифровите комуникации данните придобиват съвсем нова стойност... Данните са петролът на дигиталната ера... Най-добрият начин да се придаде стойност на данните е те да бъдат направени общодостъпни." Думите са на Нели Крус - вицепрезидент на Европейската комисия и комисар за цифровите технологии,  наскоро под нейно ръководство комисията изработи пакет от мерки, които целят да улеснят достъпа до информация за дейността на обществените институции.
Комисар Крус твърди, че чрез улесняване на достъпа до данните на обществените институции, органите на държавно управление ще разполагат с повече информация, когато вземат решения и това ще им помогне да правят политиките си по-ефективни. Чрез подобряване на ефективността на обществените политики ще може да бъде създаден нов пазар, който се оценява на 70 млрд. евро за година, информация, която не е за пренебрегване в период, в който държавите се чудят как да излязат от икономическата криза.

Данните са петролът на дигиталната ера

По щастливо съвпадение точно една седмица преди изказването на комисар Крус българското МВР публикува своя първи публичен отчет. Липсата на годишен отчет на МВР досега поставяше министерството в парадоксалната ситуация да има най-големия бюджет от всички обществени институции, а да не предоставя информация за начина, по който го управлява и за ефективността при изпълнение на функциите си. От практическа гледна точка липсата на отчет позволява да се харчи безотговорно. Тук ще припомним само няколко публични скандала, свързани с държавните поръчки за униформи на полицаите, постоянната липса на гориво за полицейските автомобили или даренията в МВР. От гледна точка на ценностите липсата на отчет е сериозна пречка пред демократизацията на МВР, защото прави невъзможен гражданския контрол върху системата за вътрешна сигурност. Гражданите трябва да знаят какво прави МВР, преди да могат да формират мнение и дадат оценка дали го прави добре или зле.

Като публикува отчета си, ръководството на МВР приема да се подложи на изпитанията на гражданския контрол. Предприемането на тази стъпка изисква немалко смелост и решителност, както и определена степен на демократична култура. Окуражително е човек да констатира наличието на такива качества по върховете на МВР. За правителството на ГЕРБ това не е еднократен акт и не е първа стъпка в посока на подобряване на прозрачността в системата на МВР – още в началото на мандата беше разсекретена щатната численост на министерството; миналата година бяха приети сериозни промени в начина на съставяне на полицейската статистика и тя беше обвързана по-тясно с изискванията на наказателното производство. Тоест значително се ограничи възможността полицията да твърди, че е установила извършителя на дадено престъпление, а той всъщност да не бъде наказан. Накратко, правителството на ГЕРБ направи така, че МВР да е по-прозрачна институция. Вижда се, че в министерството е положена сериозна работа по подготовка на отчета и в значителната си част тя е изпълнена професионално. Това развитие трябва да бъде приветствано. Разбира се, абсурдно е да се поздравяваме за неща, които в другите държави са нормална част от демократичния процес, но фактът си е факт. Публикуването на публичен годишен отчет на МВР представлява обаче само една, първа крачка в правилната посока – МВР все още не публикува текстовете на всички вътрешни нормативни актове, които регулират работата на полицаите, както и предлага малко форуми, на които предоставените данни да бъдат критично обсъдени и анализирани с външен поглед. Защото голямата битка не е просто за достъп до данните, а за това как на тези данни да бъде придадена стойност? Или с други думи - как данните в отчета на МВР да се използват за подобряването на неговата ефективност, как данните да станат петрол?

"Цели 5%" или само "само 5%"?
Появата на първия публичен отчет на МВР трябва да се разглежда във връзка с друго събитие от седмицата – представянето на доклад на Центъра за изследване на демокрацията "Оценка на заплахите от тежката и организираната престъпност в България". Оттам излезе новината, че организираната престъпност контролира около 5% от икономиката на страната.

Функцията на публичния отчет на МВР е да различим гущера и опашката му от неговата сянка – т.е. да разберем къде спира корупцията и започват проблемите на лошото управление. Първата политическа реакция е да се интерпретира това число като "ЦЕЛИ 5%" - нещо в смисъл "колко големи печалби прави организираната престъпност, а пък бюджетът на МВР е само един милиард и какво искате от нас тогава". Обаче, организираната престъпност не е бич на всички бедни държави - има много бедни държави, които нямат организирана престъпност, както и много богати държави, които харчат в сравнение с България по-нисък процент от БВП за вътрешна сигурност. Всъщност като процент от БВП България харчи най-много за комплекса правосъдие и сигурност в целия ЕС. В същото време фирмите ни плащат повече за частна охрана, отколкото в други страни по света, което пък намалява тяхната производителност.

Тоест, преди да иска увеличение на бюджета, МВР трябва да може да ни убеди, че го управлява ефективно. И тук трябва да се формулира първата критика към съдържанието на публичния отчет на МВР: той не съдържа анализ и оценка на вложените ресурси – с изключение на съобщенията за няколко хеликоптера, няма данни за вложените ресурси и оценка за ефективността на тяхното използване. Къде и какви знания, техника, хора и пари не достигат и има ли в същото време пари, техника и хора, които стоят неизползвани? Няма данни и за дейността на органите за вътрешно разследване и превенция на злоупотреби и престъпления вътре в министерството – Инспектората към МВР и Вътрешна сигурност. Няма истински анализ на проблемите пред разследващите полицаи – неща, които излизат периодично в медийни публикации (като взаимодействието между оперативни работници и разследващи полицаи, проблемът с поемните лица, проблемът с експертизите), не са дори споменати в отчета. МВР не може да настоява за увеличаване на бюджета си, без да предостави данни и доказателства в две посоки – колко ефективно управлява сега предоставените му ресурси и къде има недостиг на ресурси и защо.

Защото, нали разбирате, нещата могат да бъдат погледнати и от друг ъгъл – "организираната престъпност" представлява САМО 5% от икономиката ни. Защо тогава тя ни се привижда като основна злонамерена движеща сила навсякъде? В политиката, икономиката, енергийната сигурност, опазването на околната среда... Способността на тези "само 5%" да предизвикват толкова голям негативен системен ефект се основава на близостта им до властта, от една страна, и на нашата слабост при установяване на това къде са истинските ни проблеми и какви са причините за тях.

МВР - изолиран, вместо мрежови играч?

Оттук втора критика към съдържанието на публичния отчет на МВР: ако проблемът е наистина лесният достъп на "организираната престъпност" до висшите етажи на властта, то решаването на този проблем изисква МВР да се държи не само като институция, която отговаря за превенцията и разследването на престъпността, но и като мрежови играч, който си взаимодейства с другите институции за установяването на рискове и за тяхното ранно противодействие. В отчета няма например анализ на проблемите във взаимодействието с прокуратурата, НАП, митниците и други. Описание на институционалното взаимодействие има само по отношение на националната миграционна политика. Не се обяснява например дали има проблем или не за МВР с факта, че един прокурор в София наблюдава към 400 досъдебни производства и не е ясно как успява да подготви добри обвинителни стратегии по всичките? Дори само елементарното сравнение между речника, организацията и представянето на информацията в годишния отчет на главния прокурор и представения публичен отчет на МВР показва, че всяка от двете институции донякъде продължава да живее в свой собствен свят, а ние всички очакваме резултат от съвестните им действия.

Кратък речник на използвания жаргон

Никъде тази разлика не е по-видима от сравнение между езика на прокуратурата и на МВР. В началото на отчета, където са представени предприетите мерки за реформа и целите на МВР, езикът е също език на наказателното производство и звучи сравнително уверено. Изглежда, че на ниво "мисия" МВР приема, че събирането на годни доказателства за един справедлив съдебен процес е една от главните му задачи, ако не и основната.

Но в онази част от отчета, където са представени резултатите от борбата с организираната престъпност, все още звучи стария език на МВР – този на министерство, което не работи за наказателното производство, а за собствена сметка. Помним този език от предишни съобщения до публиката на ГДБОП - "приведени са в известност" "знакови фигури", лидери на престъпни групировки, "ефективно са неутрализирани 139 лидери"; проведени са операции, при които са "разбити" бази за произвеждане на фалшиви пари и нарко-лаборатории. Организираните престъпни групи (всяка година до сега около и над 200 на брой) са "реализирани", "неутрализирани", "разбити"; каналите за трафик на наркотици и контрабанда са "пресечени".  

Първият проблем с този език е, че той е неясен - не е ясно какво точно означават тези термини и като правило всичките нямат определение в закон. Използването на такъв език прави невъзможно да се проследи ефективността на прилаганата политика срещу "организираната престъпност". Освен това съобщаването на информация от такъв вид избягва важните въпроси – "неутрализиран" ли е наистина лидерът на престъпна група, докато просто е задържан с мярка за неотклонение, а не наказан с влязла в сила присъда? Какво става с групата, след като ръководителят й бива "неутрализиран"? А точно отговорите на тези въпроси са важни.

Едно скорошно чуждестранно изследване описва трагичния опит на Мексико и оспорва ефективността на стратегията, при която се търси единствено отстраняване на лидера на една престъпна организация. Работата е там, че престъпното предприятие си остава и може да продължи да причинява вреди; наблюдавани са и случаи, при които задържането на лидера вкарва престъпната група във вътрешна борба за власт, което пък от своя страна увеличава насилието в обществото. Второ, чрез използването на този език самото МВР активно участва в изработването на митологията за босовете на престъпния свят. Като ги нарича "знакови фигури", самото МВР ги произвежда във фигури от митичния свят между законното и незаконното, придава им статута на важни и влиятелни лица. Такъв език не се използва в други държави при отчитане на резултатите от борбата с престъпността. Там дори не се съобщава, че задържаните са престъпници. Те са заподозрени, след това обвиняеми, накрая осъдени. Думата лидер на престъпна организация или група, дори за територията на САЩ например, не може да се свърже с наличието на над 200 лица едновременно. Ако организацията е важна и лицето е наистина значително, те не биха били 200, нали?

Данни и/ или дискусия
Представянето на първия публичен отчет на МВР е само първа крачка към демократизация на институцията и само предпоставка за подобряване на нейната ефективност. Тези обещания ще се реализират, ако се създават форуми за критичен анализ и обсъждане на предоставените данни, за дискусия. В досегашната си практика правителството на ГЕРБ предоставя повече данни за дейността на различните публични администрации, но ограничава форуми за тяхното критично обсъждане. Например стенограмите на заседанията на правителството са публични, но там рядко има истински дебат. В този дух и публичният отчет на МВР не беше точно "представен", тоест "обсъден", а само публикуван на уебстраницата на Министерството. Интересно е, че по отношение на форумите за дискусия и активното представяне на информация някои регионални поделения на МВР се справят доста по-добре от централната администрация. Например ОДМВР - Стара Загора, публикува първия си годишен отчет през 2003 г. (за 2002 г.) и заедно с ОДМВР - Бургас, са класирани от Програма "Достъп до информация" по-напред от самото МВР в рейтинга на активната прозрачност за 2012 г. Заслугата за това е на няколко много добри говорители на ОДМВР, сред които трябва да бъде отличена забележителната работа на покойната Йонка Георгиева, говорител на ОДМВР  - Стара Загора между 1998 и 2011 г.

В същото време и за съжаление други структури на МВР – академията на МВР, ОДМВР  - Хасково, и СДВР са пример по-скоро за непрозрачност. Много може да се постигне със споделяне на добри практики вътре в системата, но основният проблем остава на централно ниво. Народното събрание е абдикирало от ролята на форум за обсъждане на ефективността и критична оценка на политиките на МВР и дебатът там тепърва трябва да бъде стимулиран. Само когато данните от отчета на МВР се използват като аргументи при вземането на решения за бюджета му или при обсъждането на законодателни промени, само тогава на информацията може да бъде придадена стойност и да бликне петролът на добруването по нашите земи...

*Иванка Иванова е програмен директор на правната програма на Институт "Отворено общество"

Все по-навън и все по-навътре

Пенсионните фондове увеличават инвестициите си в чужбина или в свързани с управляващите ги лица

Принципът на капиталовата пенсионна система е прост. През трудовите си години хората се осигуряват за старините си, като натрупаните средства се обединяват в общ фонд и се инвестират от мениджърите му с цел да се умножат. Идеята е парите, вместо просто да лежат на депозит (често едва покриващ инфлацията), да работят за самите осигурени, а и за икономиката.

През последните няколко години в България и двете почти не се случват. Лесното обяснение, разбира се, е кризата, но истината е, че нейният ефект, макар и съществен, не е основен. Секторът на допълнителното частно пенсионно осигуряване страда от доста съществени и перманентни изкривявания. От една страна, местният капиталов пазар е доста неразвит и неликвиден, а често мажоритарните собственици на публичните компании са, меко казано, некоректни към инвеститорите. Това принуждава много от компаниите да насочват все повече от натрупаните 4.6 млрд. лв. активи зад граница. Същевременно ритмично постъпващите месечни вноски изкушават пенсионните дружества, които са част от местни икономически групи, да насочват все повече средства към свързани лица. Така се оказва, че все по-голяма част от парите в пенсионните фондове не работят нито за местната икономика, нито в интерес на бъдещите пенсионери.

Публикуваните през седмицата данни за портфейлите на пенсионните фондове към края на 2011 г. показват, че ако през 2010 г. имаше някаква тенденция към връщане на рисковия апетит, през миналата година мениджърите отново са се насочили

На сигурно

Расте делът на по-нискорискови вложения като държавни ценни книжа и банкови депозити. За пръв път по-агресивните инвестиции в акции на компании и дялове на взаимни фондове се свиват не само като процент от активите, а и като абсолютна сума. Те падат с малко над 100 млн. лв. до 633 млн. лв., което се дължи не толкова на разпродажби, колкото на липса на нови покупки плюс спад на цените на някои от книжата. По-лошата новина за българските борсови инвеститори е, че свиването се дължи изцяло на местния пазар - събраните данни за вложенията на всичките 27 фонда на деветте лицензирани пенсионни дружества показват, че инвестициите им в български акции намаляват от 462 на 351 млн. лв.

При липсата на сериозни преструктурирания в портфейлите на големите пенсионни дружества основните размествания сред фаворитите на фондовете идват от покачванията или спадовете на борсовите котировки. За трета поредна година най-голямата инвестиция остава "Софарма". Поради спада на цената на акциите на фармацевтичната компания обаче тя е на път да изгуби лидерството си от "Велграф асет мениджмънт" - имотна компания от групата "Химимпорт", която практически няма външни инвеститори и съответно пазарната цена на акциите й (20% нагоре за 2011 г.) не е много меродавна. Като цяло челото на класацията традиционно се изкривява от концентрацията на инвестиции на групата "Химимпорт" - от топ 40 има 16 свързани дружества и взаимни фондове, в които инвестират практически само фондовете на "Съгласие" и "ЦКБ-Сила".

Делът, вложен в корпоративни облигации, също се свива. По-малката тежест на инвестициите в частния сектор се дължи на пренасочване към повече държавен дълг, който през миналата година носеше сравнително висока доходност заради несигурността около европейската дългова криза. Наред с българските ДЦК фондовете все повече разнообразяват и с книжа на чужди правителства и общини. Например най-големият фонд - универсалният на ПОК "Доверие", е вложил 197 млн. лв. в български и 207 млн. лв. в чужди (по-голямата част германски) ДЦК. Като цяло най-малките играчи като "Топлина" и Пенсионно-осигурителен институт почти нямат вложения зад граница. При тези с български собственици делът е като цяло по-нисък - от около 10% от активите при "Бъдеще" до около 25-30% при "Съгласие" и "ЦКБ-Сила". Най-висок е при тези с чужди акционери - "Алианц" и "ДСК-Родина" имат по около 45-55%, а ING - 65-70%.
"През изминалите шест месеца станахме свидетели на значителен обрат в развитието на дълговата криза в Европа, намаляване на системния риск и видимо повишаване на рисковия апетит на инвеститорите. Това, както и положителните данни за икономиката на САЩ и окуражаващите тенденции за овладяване на инфлацията във водещите развиващи се икономики, са основната причина да предпочетем да инвестираме голяма част от портфейлите на външните пазари", обясни Цветомир Илиев, началник-отдел "Управление на инвестициите" в "ING Пенсионно осигуряване". "Не на последно място, отчитаме и състоянието и перспективите на българската икономика. Макар и да са налице признаци за известно съживяване на бизнес активността, ние сме предпазливи в очакванията си за силен и устойчив икономически растеж", добави той.

Още по-ярко е разграничението местни-чужди, ако се гледат само вложенията в български акции като дял от активите - местните играчи влагат по между 20 и 40%, докато чуждите - по около 10%. Основната причина за това обаче не е толкова национална, колкото чисто корпоративна - голямата част от инвестициите на местния пазар от пенсионните компании с български собственик са в

Подозрително близки

до собственика компании.

Традиционно концентрирани в инвестиции от орбитата около собственика си са двете пенсионни компании на групата "Химимпорт" - "Съгласие" и "ЦКБ-Сила". По сметки на "Капитал" на база на портфейлите на двете дружества за различните типове фондове вложените средства в акции и облигации на свързани дружества са между 30 и 45% от активите им, или общо над 280 млн. лв. Това не включва инвестиции в самия холдинг "Химимпорт", а в негови дъщерни дружества, както и в такива, където няма преки връзки. Въпреки това сред десетте най-големи инвестиции на "Съгласие" в акции за всички могат да се намерят връзки със собствениците на пенсионната компания. Законът забранява на пенсионните дружества да влагат пари на осигурените в свързани с тях или собствениците им компании, но формално нарушение няма, тъй като индиректната свързаност не е сред изброените в Кодекса за социално осигуряване ограничения. Сред предложените от Комисията за финансов надзор законови промени, които сега са на ниво съгласуване във финансовото министерство, се предвижда и затягане на дефинициите за свързаност.

"Съгласие" и "ЦКБ-Сила" не са единствените, които инвестират в свързани компании - фондовете на "Алианц" например имат акции от свързания "Индустриален холдинг България", а тези на "Доверие" са вложили част от активите си в облигации на небанковите финансови институции от групата - "Ти Би Ай кредит" и "Хипокредит". Отделно "Алианц" и "Доверие" са направили и по едно "разменено гостуване за по около 20 млн. лв., като първата също инвестира тази сума в облигации на "Хипокредит", а втората - в "Алианц лизинг". Доскоро обаче двете дружества на "Химимпорт" бяха единствените, при които концентрацията беше в толкова внушителни размери. Към тях вече може да се присъедини и "Бъдеще", което в края на миналата година беше придобито от свързани с "Еврохолд" компании, и 17.8 млн. лв., или над четвърт от инвестициите му, се насочиха към компании от групата.

Извън тези случаи инвестициите на фондовете на българския пазар са водещи компании от индексите с по-отворен мениджмънт. От ING обясняват, че при избора на инвестиции освен фундаменталния анализ на компанията от голямо значение е отношението към миноритарните акционери и прозрачността на мениджмънта, както и не на последно място – ликвидността и свободно търгуемия обем на акцията. "На периодичните си срещи с мениджмънта на компаниите не пропускаме възможността да изтъкнем препоръките си в тази насока, но за съжаление не сме свидетели на тенденция за положителна промяна в поведението", каза Цветомир Илиев, според когото дивидентната политика не е толкова важна за решението им да инвестират.

Разбира се, финалното, което интересува осигурените, не е какво точно правят компаниите, а каква доходност изкарват от това. За съжаление обаче при комбинацията от слаб закон и надзор може би не е лоша идея да се поинтересувате за повече детайли. Затова данните от портфейлите, макар и веднъж годишно, дават много по-ценна представа за това как пенсионните компании управляват парите ви, отколкото ежедневно публикуваната доходност, която лесно може да се манипулира.

Вестник "24 часа"


СДС сам с по-добри шансове за изборите, отколкото в коалиция

СДС самостоятелно има по-добри шансове за изборите, отколкото в Синята коалиция, каза вчера шефът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов в дебат със социолога от "Галъп" Първан Симеонов по Нова тв.

В последното проучване на ЦАМ за Синята коалиция гласуват толкова, колкото и за СДС преди - 2,5% от българите. Преизчислен върху броя на гласуващите, резултатът е 3,5%. "Това означава, че при подходяща кампания и политика сините може да се окажат и над 4-процентната бариера на изборите през 2013 г.", коментира още Павлов.
Двамата със Симеонов бяха единодушни, че следващият парламент ще е коалиционен. Според Павлов по-вероятният сценарий е ГЕРБ да се коалира и да запази доминиращата си позиция, а Борисов да повтори мандата си като премиер.

По думите на Симеонов под стабилните резултати за партиите в момента текат доста сериозни процеси. Те можело да доведат до механични сборове, които може и да не сработят. Партия на Меглена Кунева като влияние стои като вътрешен коректив извън партийния дебат. Целта е да се покаже като свежа смяна, резервен играч, а не като балансьор или аритметично допълнение, според Симеонов.

Той смята, че Борисов има ресурс да запази обществената подкрепа и силните си властови позиции до края на мандата си. Сработва практиката му да се представя за жертва и този негов образ е надпартиен. Сега обаче премиерът се изживява като арбитър между труда и капитала, като понечи да сваля цени, заявявайки, че ще си помисли дали да изплаща помощи на земеделските производители. Това показва, че освен над партиите Борисов конструира себе си и извън правилата на пазара, което може да му изиграе лоша шега, каза Симеонов.

До момента не е имало министър-председател, който в третата година на мандата си да е запазил цялата подкрепа от началото на управлението си, какъвто е случаят с Бойко Борисов, опонира му шефът на ЦАМ. Павлов заяви, че в момента за БСП проблемът не е кой ще я оглави - Първанов или Станишев, а че хората не виждат в нея алтернатива. Това може да задържи подкрепата за ГЕРБ.

Нова драма в БСП - цепи се на бухалкаджии и сътрапезници

Бухалкаджии ли сме, или сътрапезници, защо казваме на обществото, че нещо не е читаво в БСП?! Скандал с такава размяна на реплики се разрази на вчерашното заседание на червения пленум, което трябваше да одобри документите за конгреса на партията през май.
Напрежението ескалира около предложеното от Изпълнителното бюро обръщение на НС на БСП към социалистите и симпатизантите и проекта за резолюция на конгреса "Действена БСП - за демократична промяна".

В апела към социалистите се призовава делегатите за конгреса да бъдат избирани "според политическите позиции, които поддържат, и качествата - политически и морални, които притежават, а не вместо това кого от евентуалните кандидати за председател ще подкрепят". Заклеймяват се опити за осигуряване на по-голямо от реалното представителство на определени общински организации, т.е. формално да се пишат повече членове, за да пратят по-голям брой делегати на конгреса. В резолюцията пък се признава, че възрастовите тенденции в БСП са негативни, влиянието в селата и малките градове пада и уставът се нарушава, а често частни и корпоративни интереси вземат връх над идейните.

Това предизвика възмущението първо на Стефан Данаилов. "Кога друг път е гласуван подобен документ? Сигурно имате доказателства, че се правят далавери, или лъжем, че сме много?", попита той. "Организационни въпроси с "Дайте да дадем" и декларации не се решават. Не се учудвайте, ако хората утре ни кажат, че няма разлика между това как ГЕРБ проведе изборите през есента и как правим нашите в БСП", продължи Кирил Добрев.

Трябва ли да припомням защо точно този състав на Националния съвет трябваше на два пъти да избира бюро, жегна го Бойко Великов. Преди 2 г. Добрев отпадна от състава на ИБ, след като се доказа манипулиран таен вот за него.

Нещата съвсем загрубяха, когато Илия Баташки обяви, че "единодействието, а не сътрапезието определя дейността на БСП" и че "ваденето на бухалки не прилича на този форум". Това окончателно вбеси Ламбо. "Нито ще ти вадя бухалка, нито ще цепя партията", отвърна той на Баташки. Клиширате ме, че съм от там или там, продължи нервно той. Попита и колко пъти председатели на общински структури в БСП са избирани с далавера или предварителна подготовка, че ръководството сега се сеща за такъв проблем. Цитирайки, призова делегатите на конгреса да се избират по политически позиции, Ламбо настоя още да се каже, ако се очаква там да се съберат хора, свързани например с ГЕРБ.

"Когато говорим за себе си като бухалкаджии, не можем да очакваме да мръднем от 16-те процента доверие", обяви Румен Петков. Съгласи се с Баташки, че "може би тук има хора, които излъчват висока трапезна култура", но възрази в пленума да седят "такива, които уреждат отношенията си с бухалки". На изборите през есента имахме стотици села без кандидат за кмет, общински структури, които дадоха по-малко гласове за листите, отколкото е членският им състав - това е организационният преглед на състоянието на БСП, който ръководстото трябваше да направи, а не да се излиза с декларация, според която, ако не джобно ножче, всеки носи бухалка и чака да се появи другар с идейни различия, за да го цапардоса, продължи Петков.

Малко по-късно в кулоарите Петков заяви: "Първанов е БСП и БСП е Първанов", попитан дали размяната на остри реплики е битка между лагерите на Станишев и бившия президент.

В крайна сметка апелът получи 67 гласа "за", 10 "против" и 13 "въздържали се".


Юристи: Вече 20 години съдебна реформа няма

Реформа, която да доведе до по-добра ефективност в МВР, прокуратурата и следствието, през последните 20 години не е имало. Това обявиха вчера юристите от сдружението на Меглена Кунева "България на гражданите" Йонко Грозев и Георги Атанасов по време на видеочат на тема "Съдебна реформа преди избори".

ГЕРБ не се справя с корупцията в тази сфера, отбеляза Атанасов. Показателно за това е, че през последните 3 г. няма нито едно дело срещу корумпиран съдия."Образуват се досъдебни производства срещу неизвестен извършител, свързани с работата на съдии, които остават висящи и не влизат в съдебна фаза, а се използват като средство за влияние върху определи магистрати", коментира Атанасов.

Йонко Грозев беше категоричен, че съдебната система е "задкулисно зависима" от партиите. Той припомни последните избори за Висш съдебен съвет и Инспекторат. "И при двата избора сроковете за обявяване на кандидатурите не бяха спазени, а партиите си разпределиха местата и гласуваха единодушно, без дебат за предложенията", изтъкна юристът. Грозев попита задочно правосъдния министър как ще гарантира, че сроковете, заложени в проекта за Закон за съдебната власт, ще бъдат спазвани, след като до момента те не са били спазвани.


Симеон Дянков охлади надеждите: Цените на горивата остават високи

Няма варианти на този етап да бъдат намалени цените на горивата на национално ниво, обяви днес министърът на финансите Симеон Дянков. Той бил против идеята да бъдат премахнати биодобавките като временна мярка за намаляване на цената на горивата, съобщи БТА.

"Някои от идеите, които излизат за временно намаляване на цената - например, отпадане на добавката за биогорива - аз съм категорично против", посочи вицепремиерът при посещението си днес в Хасково.

Дянков добави, че това вече е било направено като временна мярка. По думите му това е изискване на Европейския съюз и ние трябва да се стремим да го изпълняваме.

Освен това, според министъра на финансите, биодобавките са полезни и екологични, а и по този начин се подпомага секторът на земеделието.

"Няма как да намалим или - да отпадне акцизът, дори и временно, защото ние сме дори под минимума, изискван от ЕС", отбеляза вицепремиерът.

Тази седмица се състоя среща на шефа на „Лукойл" Валентин Златев с министъра на икономиката Делян Добрев, на която се обсъдиха различни мерки за намаляване на цените на горивата.

Вестник "Стандарт"

Другарски съд за Плугчиева

Меглена не застана срещу кабинета, пъдят я от групата на БСП


Кулоарни драми съпътстваха събирането на подписи от БСП и "Атака" за вота на недоверие срещу правителството заради спирането на АЕЦ "Белене". Соцдепутати ходеха с променени физиономии, след като стана ясно, че другарката им Меглена Плугчиева не се е присъединила към атаката на Бойко Борисов. Плугчиева е номинирана от кабинета за посланик в Швейцария.
"Недопустимо е подобно отцепничество! Като чака да стане посланик, да излезе от групата и да е независим депутат", коментираха под сурдинка червени. "Не мога да говоря, в Германия съм на конференция, съжалявам", лаконична бе към репортер на "Стандарт" самата Плугчиева. Интригата в соцгрупата спря лидерът Сергей Станишев, който заяви: "Знаете, че Плугчиева е предложена за посланик и в момента е поставена в двойствено положение". Червени обаче не пропуснаха да напомнят, че при избора на правителството през 2009 г. само тя от БСП не бе против, а "въздържал се".
Проблем имаше и в "Атака". Двама от националистите - Николай Пехливанов и Огнян Стоичков, умишлено не подписаха искането и така дълго то бе "на косъм", тъй като са нужни поне 48 подписа. БСП има 40, а "Атака" - 10. В крайна сметка то бе внесено от точно 48 депутати - 39 от левицата, 8 националисти и 1 независим - Георги Терзийски, който в сряда обяви принадлежност към червените.
В ГЕРБ бяха повече от доволни от проблемите в опозицията и от факта, че голяма част от нея - ДПС и сините, не са срещу тях за "Белене". Властта смята да измести дебатите по вота за след великденската ваканция на парламента, която е от 13 април, Разпети петък, до 20 април. Идеята им е дебатите по вота да са на извънредно заседание в понеделник, 23 април. Според правилника на парламента дискусиите трябва да са не по-рано от 3 и не по-късно от 7 дни от внасянето на искането. Тайният замисъл на ГЕРБ е максимално дълго да се говори за прегръдката между БСП и "Атака" срещу всички други в парламента, разказаха депутати.
"Благодарен съм на депутатите от "Атака" и на независимия Георги Терзийски за подкрепата, тъй като в момента браним националните интереси", каза пред журналисти Сергей Станишев. По-късно вчера соцпленумът реши да започне подписка за национален референдум, за какъвто настояват хората на Волен Сидеров.

HSBC взима само 732 хил. за “Белене”


Консултантът по проекта АЕЦ "Белене" - британската банка HSBC, ще получи само 30% от договореното заплащане от 2,44 млн. евро, обяви в парламента министърът на икономиката Делян Добрев. Така излиза, че държавата ще плати на консултанта 732 хил. евро. Причината за по-малкото плащане е, че HSBC са свършили около една трета от възложената им работа и поради тази причина ще вземат равняващото се за това заплащане, обясни Добрев. За да се избегнат грешките по проекта "Белене", още с принципното решение за 7-и блок в "Козлодуй", което МС ще вземе идната сряда, ще бъде създадена пътна карта и проектна компания, каза още министърът.

5,5% лихва по новите облигации

В момента пазарите предполагат възможност за лихви от порядъка на 5,5%, т.е. при успешна емисия с доста ще намалим тежестта върху централния бюджет от гледна точка на плащане на лихвите. Това казва финансовият министър Симеон Дянков според стенограмата от заседанието на Министерски съвет по повод упълномощаването му да стартира подготовка за емитирането на държавни ценни книжа в евро на международните капиталови пазари. По думите му, увеличението на кредитния ни рейтинг в средата на миналата година помага за по-ниски лихви спрямо тези, които бихме взели преди години. За сравнение облигациите с падеж през януари 2013 г. са с лихва 7,5%, а тези с падеж през 2015 г. са на 8,25%, добавя Дянков.

25 години затвор за търговеца на смърт

Русия протестира срещу присъдата на Виктор Бут

Руският оръжеен търговец Виктор Бут бе осъден на 25 години затвор. Присъдата бе произнесена от американски съд, след като Търговеца на смърт, както е известен Бут, бе признат за виновен по всички обвинения, включително тероризъм, предаде Ройтерс. Освен това 45-годишният Бут трябва да плати глоба от 15 милиона долара.
Виктор Бут бе арестуван в Тайланд през 2008 г. по искане на американските власти и впоследствие екстрадиран в САЩ. Според американската прокуратура той е бил готов да продаде оръжия на стойност до 20 милиона долара на американски агенти под прикритие, представили се за бунтовници от лявата колумбийска партизанска групировка ФАРК. Договорената пратка включвала ракети земя-въздух, които, според прокурорите, щели да бъдат използвани за сваляне на американски военни хеликоптери.
Бившият офицер от съветските военновъздушни сили, който е прототип на главния герой в излезлия през 2005 г. филм "Царят на войната", е смятан от САЩ за един от най-големите нелегални търговци на оръжие в света. Бут бе осъден по четири обвинения, но благодарение на волята на съдия Шира Шейндлийн ще излежи само най-тежката присъда.  "25 години са достатъчни", обяви съдията при произнасяне на присъдата. "Няма доказателства, че Виктор Бут е искал да участва активно в терористична организация", добави тя. По думите й Бут се е възползвал от случая, който му се предоставя, за да печели пари.
В съдебната зала присъдата, която бе отлагана два пъти по молба на защитата, бе чута от съпругата Ала и 17-годишната им дъщеря Лиза. Преди съдебното решение Бут повтори, че е невинен. "Никога не съм имал намерение да убия когото и да било. Никога не съм искал да продавам оръжие", увери той чрез преводач. "Срокът, даден на Виктор, очевидно е признание за несъстоятелността на доводите и аргументите на прокуратурата", заяви съпругата му Ала. Защитата на Бут възнамерява да обжалва присъдата.
Русия окачестви присъдата на американския съд като "необоснована и ангажирана" и увери, че ще положи всички необходими усилия за връщането на Бут в родината му. Съдът е взел решение под безпрецедентен натиск от американските власти, заяви руският външен министър Сергей Лавров. Преди време се появиха информации за връзки на Бут и с България. Според доклад на ООН от 2002 г. в периода между 1996 и 1998 г. руснакът е изнесъл голямо количество български оръжия с фалшиви документи.

САЩ правят щит в Персийския залив

САЩ и шест държави от Персийския залив се споразумяха да създадат единна система за противоракетна отбрана, която да отправи "верния сигнал" към Иран. Това заяви пред японския в. "Асахи" външният министър на Бахрейн шейх Халид бен Ахмед бен Мохамед Ал Халифа. Освен Бахрейн консултации с Вашингтон водели Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Катар, Оман и Кувейт. Става дума страните да разгърнат единна радарна мрежа в региона и да организират система за обмен на информация.

“Сименс” брои €170 млн. на Гърция

Германският концерн "Сименс" ще трябва да заплати на Гърция 170 млн. евро заради корупционния скандал, в който компанията бе набедена, че е давала подкупи, за да получи телекомуникационни сделки. Извънсъдебното споразумение бе одобрено от гръцкия парламент, съобщиха местни медии. "Сименс" се задължава също да предостави още 260 млн. евро за инвестиции в Гърция. Миналия месец Гърция прие да сложи край на този скандал, отнасящ се до предполагаеми огромни подкупи, които "Сименс" давала. Съгласно споразумението германският концерн ще плати в брой 90 млн. евро на Гърция, за да съдейства в борбата с корупцията, а също и ще се откаже от около 80 млн. евро претенции към Атина. Съгласно споразумението властите снемат всички обвинения срещу "Сименс".

Босна почете 20 години от войната

Босненците отбелязоха вчера 20 години от началото на войната в бившата югославска република. 11 541 червени стола бяха наредени на главната улица в Сараево в памет на всяко дете, жена и мъж, загинали по време на обсадата на града. Иначе тъжната годишнина стана повод за изложби, концерти и различни събития. Сръбската обсада на Сараево продължи 44 месеца, или 11 825дни, като се оказа по-продължитлна дори от блокадата на Ленинград по време на Втората световна война. 380-те хиляди жители на Сараево са живели без вода, електричество и отопление, обстрелвани от 330 снаряда дневно.

Вестник "Марица"

НДСВ се събират в Пловдив, умуват за парламентарния вот

Първа национална конференция организира НДСВ в Пловдив.
Събитието започва от 10,30 часа в зала „България" на Конгресния център (Палата №8). Поводът е 11-годишнината от речта на Симеон Сакскобургготски от 6 април 2001 година, когато официално е положено началото на НДСВ.Форумът ще се състои от две части - първата, теоретична, на тема „Демокрацията срещу популизма", и втората - дискусионна, озаглавена „Либералният път на НДСВ".

Модератори ще бъдат проф. Огнян Герджиков и депутатът на НДСВ в Европейския парламент Станимир Илчев. Освен ръководството на партията ще присъстват също и много от известните лица на НДСВ - председателят на дискусионния клуб „Либерално общество" Соломон Паси, общинският съветник в София Любка Качакова, Минчо Спасов, Николай Василев, Рупен Крикорян, икономистът Владимир Каролев, координаторът на проектите на Фондацията за свободата „Фридрих Науман" за България и Македония Аспарух Панов.

Очаква се да дойдат повече от 500 души - кметове, зам.-кметове и общински съветници от НДСВ, местни лидери на партията, евродепутати, представители на партии от център-дясното политическо пространство - ВМРО-НИЕ, Земеделски народен съюз, Единната народна партия, БЗНС, Българската социалдемократическа партия, гости от научните и академичните среди.

От името на екслидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски ще бъде прочетен поздравителен адрес.

 "Все повече гласове се надигат в подкрепа на решението да се явим в обединение с партиите в център-дясното", каза пред в. "Преса" лидерът на партията Христина Христова. Ще бъде обсъдено и как НДСВ да се противопостави на "надигащия се популизъм в политиката". "Вместо да се правят реални политики, управляващите флиртуват с хората", категорична е Христова.

НАП: Само 1 нарушител от 2000 проверени търговци

Само един търговец от Казанлък се оказа в нарушение на наредбата за касовите апарати, по която от 3 април инспекторите на НАП - Пловдив извършваха проверки. Въпросният търговец работел с няколко касови апарата, само един от които бил в онлайн връзка със сървъра на приходната агенция. Проверките обхванаха 2047 ожбекта в Южна България.

Близо 65 000 касови апарата в Южна България вече имат дистанционна връзка с НАП, което позволява на търговците да подават електронни отчети без човешка намеса, а на инспекторите - да наблюдават от разстояние оборотите им. Толкова са свързаните с агенцията по последни данни обекти в областите Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Смолян, Хасково и Кърджали.

НАП Пловдив напомня, че всяка продажба, извършена след крайния срок с касов апарат, който не отговаря на Наредбата, може до доведе до неблагоприятни последици за търговеца и призовава лицата, ако все още не са, да направят необходимото за осигуряване на дистанционна връзка, за да се избегне налагането на санкции. На санкции подлежи и фирма, която използва едновременно касов апарат с връзка към НАП и стар апарат, който не отговаря на изискванията.

От дирекцията в Пловдив обръщат внимание също така, че при извършване на проверка в търговски обект, инспекторите от агенцията задължително се легитимират със служебна карта. Ако не го направят, търговците са в правото си да изискат това. Санкции, налагани от НАП, не се определят като размер на място в момента на проверката и не се плащат никога на ръка, а винаги по банков път. НАП Пловдив напомня това по повод сигнали, постъпили през последните няколко дни за лица, представящи се за данъчни служители.

Кричим получи над 33 милиона лева за канализация и чиста вода

Кметът на община Кричим Атанас Калчев подписа с министъра на околната среда и водите Нона Караджова договор за безвъзмездна финансова помощ за доизграждане, реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежа и изграждането на пречиствателна станция на отпадъчните води. Договорът беше парафиран в МОСВ, в присъствието на заместник-министъра Ивелина Николова и Мария Гичева - директор “Финанси” в общинска администрация, гр. Кричим. Проектът е на обща стойност над 33 милиона лева и е одобрен за финансиране по оперативна програма  “Околна среда 2007-2013 г.”. Съфинансирането от страна на община Кричим е 2 милиона и 855 хиляди лева, стана ясно вчера.

Това е най-дългоочакваният проект не само за администрацията, но и за гражданите, тъй като след неговото реализиране за кричимци ще се реши проблемът със септичните ями и ще пият чиста вода, заяви кметът на община Кричим Атанас Калчев, след като положи подписа си под документите в екоминистерството.

Отпуснатата сума е безпрецедентна, до момента няма община, спечелила по-голяма от тази за изграждането на канализация и пречиствателна, както и за рехабилитация на водопровод, обясниха запознати.

Проблемът с липсата на канализация е от жизненоважно значение за гражданите на Кричим, тъй като през годините до настоящия момент са изграждани частично отделни участъци по левия  бряг на р. Въча - основно главните колектори и част от второстепенната мрежа. По десния бряг  на реката има изградени частично само главни колектори без второстепенна мрежа, които все още не са пуснати в експлоатация поради липса на пречистващо съоръжение или разрешение за заустване. Общо за гр. Кричим изградената канализационна мрежа възлиза на около 30-35%. Силно застроената урбанизирана част на града е осеяна със септични ями, които перманентно замърсяват подпочвените води, от което и шахтовите кладенци за питейна вода на помпената станция на Кричим са подложени на компрометиране и замърсяване, което значително влошава качествата на водата за потребление.

Немаловажен за всяко домакинство е и въпросът с поддръжката и почистването на септичните ями, което е значителен разход за бюджетите им. Амортизираната водопроводна система е основна причина за честите аварии и произтичащите от това неудобства за населението, а за ВиК оператора е значителна загуба на питейна вода, оттам спад на събираемостта, допълнително влошаване на качествата на водата.

Според кмета изграждането на канализация и рехабилитирането на водопровода по трасето на новоизградената система е важно за развитието и благоустройството на община Кричим. Липсата на канализация досега ни изправяше пред невъзможност за осигуряване на финансов ресурс за ремонтни дейности по поддръжка на общинската улична мрежа. Привличането на инвеститори също беше затруднено, с оглед на факта, че първият въпрос, които задават те, е наличие или не на канализация и отрицателният отговор не ги задоволяваше, обясни Калчев.

Успехът в привличането на средства се дължи на упоритостта и находчивостта на кмета на община Кричим Атанас Калчев и екипа му, както и на подкрепата на Общинския съвет, коментираха запознати. Големият инвестиционен проект за ВиК и пречиствателна стана възможен благодарение на получената по ОПОС безвъзмездна финансова помощ в размер на почти един милион лева за разработване на работен проект за ВиК и идеен проект за ПСОВ. Успешното реализиране на този проект беше основната предпоставка общината да получи покана от МОСВ за кандидатстване за нова безвъзмездна финансова помощ за изпълнението им.

 

ДСК предупреди за хакерски атаки

Банка ДСК предупреди клиентите си, които извършват електронно банкиране, за евентуална инфекция. Получихме сигнал от наш картодържател, който твърди, че забелязал странни неща при ползването на платформата ДСК Директ, обясни пиарът на банката Камелия Величкова. Странното било, че след като клиентът въвел потребителското си име и паролата, се отворил нов екран, който изискал въвеждането на картовия номер, ПИН кода и други атрибути.
При вход за интернет банкиране ДСК никога не изисква нещо повече от потребителско име и парола. Появят ли се на монитора ви въпроси, изискващи допълнителна информация, или насочване към линкове, бягайте, защото това не сме ние, съветват от банката. Това е вирус с неприемливи цели в компютъра на клиента. В такъв случай трябва да се свържете с колцентъра на банката и да потърсите съдействие.

Банките непрекъснато правят огромни инвестиции, за да защитят интересите на клиентите си. Но за съжаление няма непробиваема система, каза Камелия Величкова. Според нея клиентът трябва също да направи необходимата самозащита. Един прост, но сигурен начин е да се абонира за SMS известяване. Един SMS струва само 15 стотинки. С него банките ви известяват, когато постъпват пари по сметката ви и когато я напускат. Така, ако докато дремете, получите съобщение, че току-що сте направили покупка за 300 лева примерно, можете веднага да блокирате картата си, за да стопирате загубите.
Отделно от това ние следим и нетипичните прояви, посочи Величкова. Например, засичаме, че някой клиент със стандартно поведение изведнъж тегли в малките часове големи суми. Този факт веднага предизвиква сигнал в картовия център. Дежурният звъни на картодържателя, за да получи потвърждение дали наистина той оперира със средствата си. Ако клиентът е изненадан, се прилага блокиране на сметката. Доста приятни коментари сред млади хора сме прочели в Туитър точно за този тип реакция от страна на банката, похвали се пиарът. Те разказват за подобни прецеденти, в които служителите ни им звънят, за да видят дали парите им са защитени.
Помолена да разкаже за последната разкрита от банката измама, Камелия Величкова каза, че току-що е приключила с написването на благодарствено писмо. То е за служителка на банката, която предотвратила през седмицата телефонна измама. Касиерката усетила притеснението на възрастен човек, който искал да изтегли пари от сметката си, свързала се с близките му и станало ясно, че никой от тях не е блъснал човек, каквато била версията на измамника.

 

Friday, 06 April 2012 20:48

Преглед на печата 06.04.2012г.

Written by
24 ЧАСАВ. „24 ЧАСА”

“Седмица преди обира в Студентски град люлинската банда пусната под гаранция”
 
Прочутата люлинска банда грабители, арестувана в акция "Защитените" миналата година, е сред заподозрените за обира на ОББ в Студентски град.
Десетимата бандити са ученици на застреляния през януари 2009-а Йордан Цонков-Джиджи.Заловени са през юли 2011 г., след като чрез подслушване полицията разбира, че ще оберат клон на банка в центъра на София. Днес двама от тях са в ареста, а останалите - на свобода.Само преди 2 седмици излизат двама от най-сръчните Защитени - Николай Стойков-Куфара, дясна ръка на Джиджи, и Стоян Иванов-Мозъка. И двамата живеят в Люлин и са активен кримиконтингент.
 
 
 
"Ченгета точат 13 000 лева от карти, взети от крадци"

Брутални случаи на полицейска корупция, разкрити от дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР. Полицаи от първо полицейско управление бяха тържествено наградени, че са хванали мъже, източващи кредитни карти, но се оказа, че униформените са им отнели белите пластики при ареста и са започнали да теглят с тях пари.
 
 
 
 
 
 
 
 
В. „ТРУД”
 
„Рекорд! Болниците с 378 млн. лева дългове"ТРУД
 
Болниците заковаха нов рекорд по борчове - към 29 февруари т. г. общите им задължения са малко над 378 млн. лв., показва справка на здравното министерство.Откакто от 2006 г. здравната каса плаща за медицински дейности в настоящия им обем (т.е. по 300 клинични пътеки), дълговете на лечебните заведения не са стигали до подобна крупна сума, показа проверка на “Труд”.Към 28 февруари м.г. общите задължения са били с 40,9 млн. лв. по-малко, или 337 130 000 лв., пише в справка на Министерството на здравеопазването, изготвена по запитване на редакцията.Причините за тревожната статистика са няколко. Първата е лош мениджмънт. Например дълговете на пловдивската университетска болница “Св. Георги” към 31 юни м.г. са били 34 млн. лв., а към 29 февруари т.г. са с 10 млн. лв. отгоре, или 44,997 млн. лв.Борчове се трупат и от изначално губещи звена като ТЕЛК. “Дават ни по 20 лв. на пациент, а с тази сума не можеш да платиш само заплатите на комисията”, коментираха директори на болници. Затъващи структури са и лабораториите за вътрешно ползване, т.е. тези, които не работят амбулаторно.Най-голяма част от парите трябва да бъдат платени на доставчици на медикаменти. Някои лечебници не са се издължавали за препарати още от 2008 г.
 
 
 
"Меглена Кунева изпреварва ДПС"

Ако изборите бяха днес, в парламента влизат със сигурност четири политически сили - ГЕРБ, БСП, ДПС и “България на гражданите” на Меглена Кунева. Спрямо март управляващата партия губи 2% (от 32,7% на 30%). Резултатите на БСП и ДПС остават без промяна от началото на годината, интересът към формацията на Кунева се повишава - от 5,7% на 7,1%. И така тя измества от третото място ДПС.Това показват резултатите от национално представително проучване на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ), което е проведено между 23 март и 2 април т.г. сред 1224 души.
Електоралните нагласи към момента показват, че възможностите за мнозинство на следващите избори са само две. Или ГЕРБ се коалира с още някоя политическа сила като например партията на Кунева, или всички останали правят обединение срещу ГЕРБ.
 
 
 
 
 
 
СТАНДАРТВ. „СТАНДАРТ”

"Замразяват пак цените на бензина"

Умуват за нов мораториум или "Лукойл" да работи без печалба.
Цените на бензина и дизела във фризера. Идеята да се спре поскъпването на горивата чрез мораториум ще обсъждат премиерът Бойко Борисов и генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев на среща след няколко дни. 
Това стана ясно след вчерашните преговори на бизнесмена с икономическия министър Делян Добрев и с транспортния Ивайло Московски. Във ведомството на Добрев на "Славянска" 9 Златев влезе в 15,45 ч и си тръгна в 18 ч. На излизане шефът на "Лукойл България" обясни, че вариантите за спиране на поскъпването са два - нов мораториум върху цените или "Нефтохим" да работи при нулева печалба. "Имаме опит от миналата година, когато фиксирахме за един месец цените. Имаше ваканция по отношение на ползване на дизеловото гориво, за 10 дни имаше и намаляване на задължителните запаси. Това имаше своя положителен ефект и, общо взето, успокои пазара", заяви Златев. Дали ще има ново замразяване на цените на бензина и дизела, обаче ще стане ясно, след като "Лукойл" и хората на Делян Добрев направят своите анализи и срещата се повтори, този път в присъствието на премиера Борисов и евентуално - вицето Дянков. Относно варианта за нулева печалба от производството на горива Златев коментира, че това, което нефтената компания може да направи, е да прецизира максимално себестойността на горивото - производствена, търговска и административна, и да не добавя нищо към нея. При настоящите цени "Нефтохим" и в момента работи приблизително по този начин, каза Златев. "Нашата компания е най-заинтересована цената да е нормална. Когато литър гориво е 1,50 лв., никой не се сърди, че има 5 ст. печалба, но когато цената е 3 лв., и за стотинка хората реагират много чувствително", заяви шефът на "Лукойл".
 
 
“Булгартабак” си връща “Родопи”
 
Тютюневият холдинг "Булгартабак" възнамерява да възстанови позициите си на руския пазар, където доминираше през 80-те години на миналия век. Това става ясно от изказване на Атанас Бостанджиев, ръководител на "ВТБ Капитал", което купи "Булгартабак" за 100,1 млн. евро.
По думите на Бостанджиев, цитиран от руското издание "РБК daily", новият собственик на "Булгартабак" възнамерява да възстанови позициите му като водещ регионален играч на пазара на цигари. "Търговските марки на "Булгартабак" имат отлична репутация на пазара и руският потребител ги познава много добре", добавя Бостанджиев. В името на тази цел "Булгартабак" е подал заявка за пререгистрация на търговските марки "Стюардеса", "Родопи", "ВТ", и "Опал", потвърдиха за "Стандарт" от холдинга. Това се налага, тъй като в края на 2011 г. и началото на 2012 г. патентното ведомство на Русия прекрати правната защита на търговските марки "Стюардеса", "ВТ" и "Родопи", след внесено искане на руската компания "СаШиКо" от Омск. Тя се занимава с реализация на тютюневи изделия, без обаче да има собствено производство. "СаШиКо" е внесла и искане марките "Родопи" и "ВТ" да бъдат регистрирани на нейно име, но до момента не е получила правата върху тях. Вероятността "Булгартабак" да загуби правната защита над българските класически марки е доста малка, коментират запознати. В момента родният тютюнев холдинг изнася около 500 млн. къса цигари за руския пазар с марките "ММ", "Престиж" и "С клас". Тези количества обаче бледнеят пред 70-те млрд. къса български цигари, които напояваха Русия през 80-те години на ХХ век.
 
 
 
 
В. "ТЕЛЕГРАФ”ТЕЛЕГРАФ

„ТИГРОВ КОМАР НОСИ ТРЕСКА”
Опасни тигрови комари се появиха край морето. Те са долетели от Гърция, където миналата година имаше множество случаи на заразени хора.Насекомите вече са регистрирани в района на Созопол и са опасни, защото ухапания може да вдигне висока температура и дори да се стигне до треска.Тигровите комари се различават от познатите по нашите ширини с това, че са по - едри и на ивици.
 
„ПЛЕВНЕЛИЕВ: ПИЛЕЕМ ТОК КАТО ШАМПИОНИ”
Страната ни е европейски шампион по пилеене на ток - с много енергия произвеждаме малко.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
В. „ДУМА”


"Закон оставя малките селища без транспорт"ДУМА

Зад поредните лобистки текстове най-вероятно стоят големи превозвачи.
Законопроектът за изменение на Закона за автомобилните превози е поредната недомислица на управляващите. Той ще остави малките населени места без транспорт. Това заяви депутатът от Коалиция за България и зам.-председател на транспортната комисия в парламента Румен Такоров.Според законопроекта към всеки автобус трябва да се монтира свързано с НАП фискално устройство , което струва между 800 и 1200 лв. Големите превозвачи ще сложат устройства за продаване на билети на автогарите, на които спират, а не в автобусите. Малките превозвачи, които буквално изнемогват, ще трябва да слагат във всеки автобус, защото в населените места няма как да сложат такива фискални апарати, посочва още Такоров. Превозвачите може да се откажат да обслужват малките селища и заради друг текст, който предвижда за междуселищните линии на билета задължително да пише начална точка, крайна точка, трите имена на пътника, както и мястото му в автобуса. Това трябва да го прави шофьорът. Ако са десет души, той половин час трябва да щрака на  фискоалното устройство, за да издаде тези билети, казва още Такоров.
 
 
"Шефка на агенция взела 17 000 лв. бонус"

Над 17 000 лева по “извънтрудови правоотношения” е получила изпълнителната директорка на Агенцията за малките и средни предприятия Марияна Велкова за миналата година. Това показва справка по Закона за достъп на информацията, получена от лидера на СДС Мартин Димитров.
 
 
 
 
 
 
ПРЕСАВ. „ПРЕСА”
 
„Приспиват кучетата без стопанин”

Да се промени Законът за защита на животните така, че бездомните кучета да се приспиват при опростена процедура - без участието на неправи-телствени организации. Това договориха вчера на извънредно заседание кметът на София Йорданка Фандъкова, земеделският министър Мирослав Найденов и шефът на депутатите от ГЕРБ  Красимир Велчев. Отговорността за бездомните кучета е на държавата и на общината. Кои животни да се евтаназират пък ще решава ветеринарният лекар, подчертава Найденов. Полеви лагери за временно настаняване на кучета ще се изграждат край София. В тях ще се карат безпризорните животни, докато им дойде ред за приюта.
 
 
 
"Рухнала стена уби жена и дете"


Подпорна стена на плевня се срути и премаза млада жена и дете на три месеца.Инцидентът става вчера следобед на улица в ромската махала в Якоруда. 23- годишната Цветанка Софрониева седяла на припек на пейка , пред каменният зид, който придържал основите на плевнята.В скута си държала малката си племенница Анна Мария. Към тях се присъединила 22- годишната им съседка. Както си седели изведнъж върху тях се срутила стената.На място са издъхнали Цветанка и малкото дете.
 
Thursday, 05 April 2012 18:59

pregled na pe4ata

Written by

VANYA MLADENOVA

Вестниците в четвъртък-05.04.2012 съобщават, че проектът „Набуко" става национален обект а страната ни.

„Решение, с което се дава възможност за по-бързо изграждане на българския участък от газопровода "Набуко", който трябва да снабдява Европа с каспийски газ, прие правителството. Тази тръба се приема като основен конкурент на газопровода "Южен поток", който ще свързва Русия с Италия отново през наша територия. Преди седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че руският проект трябва да се случи максимално бързо.
Участъкът от "Набуко", който е на наша територия, получи статут на национален обект с решение на Министерския съвет. Така реално инвеститорите получават право на облекчени административни процедури за получаване на разрешителни за строеж, както и облекчения, които да ускорят самото строителство. Със статута на национален обект се заобикалят и ограниченията за строителство в защитените зони от "Натура 2000".
Облекчена е и процедурата по отчуждаване на земите, през които ще мине "Набуко". При национален обект обжалването на отчуждителната процедура не спира изпълнението ." - пише в. „24 часа".

В. „Труд" също помества публикация по темата:
„Българската отсечка от газопровода "Набуко" ще се превърне в "обект от национално значение"...
"Набуко" е най-напредналият проект в южния газов коридор, защото е най-изгодният и стратегически необходим вариант за диверсификация на газовите доставки за България и Европа...
Управляващият директор на "Набуко газ пайплайн интернешънъл", Райнхард Мичек, заяви, че приветства "това изключително важно решение на българското правителство и неговия ангажимент към проекта за газопровод "Набуко".
Днешното решение издига статута на "Набуко" в "обект от национално значение" чрез Закона за държавната собственост. Такъв статут се дава на най-важните инвестиционни проекти, които да бъдат реализирани от държавата."

„Решението е в унисон с декларирания от правителството стремеж към диверсификация на газовите източници и маршрути за подобряване на енергийната сигурност на страната.
"Набуко" е европейски проект за доставки на газ от прикаспийските страни към Европа, заобикалящ Русия. По първоначални анализи източник на газа е трябвало да бъдат Иран и Туркменистан. Впоследствие обаче е решено, че тръбата ще мине през Азербайджан, Грузия, Турция, България, Унгария, Румъния и Австрия. Очакваният капацитет на газопровода е 31 млрд. куб. метра, което би задоволило 5% от годишните нужди на Европа от газ за производството и бита.
Миналият месец бе представен нов вариант на "Набуко", почти двойно по-къс от планираните 3900 километра. Т.нар. "Набуко запад" предвижда газопроводът да се простира от турско-българската граница до Австрия.
Строителството на газопровода се забави и вместо през 2015 г., както бе първоначално планирано, се очаква доставките по бъдещото съоръжение да започнат от 2017 г. Проектната компания за неговото изграждане беше създадена през 2004 г. Акционери в проекта "Набуко" са  OMV (Австрия), MOL (Унгария), Transgaz (Румъния), "Български енергиен холдинг" (България), Botas (Турция) и RWE (Германия) - всяка от компаниите с равен дял от по 16,67%." - напомня в. „Дневник".

Вестниците съобщават и за решението на парламента да бъдат огласени досиетата на кредитните милионери.

„Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за досиетата, които ще позволят огласяването на досиетата на кредитните милионери.
Поправката е внесена от Синята коалиция и срещна подкрепа от всички парламентарни сили. Изменението се наложи след като от Комисията по досиетата сигнализира за дупка в закона, която не й даваше възможност да огласява агентите на бившата Държавна сигурност (ДС) сред кредитните милионери. Разрешаваше се само проверката, но не и оповестяването на информацията...
От комисията по досиетата вече казаха, че са започнали проверката и имат готовност да обявяват информацията, когато промяната влезе в сила." - информира „Дневник".

„Когато е бил подготвян настоящият закон за достъп и разкриване на информация относно принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БА не е било предвидено в него да влезе и проверката на кредитните милионери. Сега поправяме този пропуск. Това заяви депутатът от Синята коалиция Екатерина Михайлова, която е сред вносителите на промените в нормативния акт, съобщи БГНЕС.
Искаме да се знае каква е била ролята на ДС в развитието на страната, особено по време на прехода, за да разберем какво е било финансовото и икономическото състояние на страната, как изчезнаха парите, кой и как разпореди това, посочи Михайлова.
Определени хора успяха да присвоят достатъчно сериозни количества пари и искаме да знаем каква е ролята на тези с принадлежност към тайните служби в този процес, заяви Михайлова.
Голям обществен интерес предизвикват хората, забогатели чрез кредити - т.нар. кредитни милионери. Тяхната зависимост и връзки с бившия репресивен апарат на комунистическата държава трябва да стане част от закона, за да може комисията да извърши необходимата проверка, се казва в мотивите на вносителите на поправките.
Приемам предложението на Синята коалиция, но искам да поставя по-важния въпрос, отнасящ се за кредитните милионери, каза депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов. Трябва да се знае какви са имуществените последици от тези спекулативни операции, които бяха част от съпътстващите факти на хиперинфлацията в период от няколко месеца, съпроводени с рязкото обезценяване на българската валута, посочи той. Обръщам се към мнозинството, за да използват този проблем и да го свържат със Закона за отнемане на незаконно придобитото имуществото, призова Стоилов." - пише по същата тема в. „Труд".

„Парламентът прие вчера на първо четене промени в Закона за досиетата, които ще позволяват огласяването на кредитните милионери, сътрудничили на Държавна сигурност. Дори в "Синята коалиция", от чието име бе внесена поправката, обаче са силно скептични, че тя ще доведе до някакви резултати. Сини депутати обясниха, че по-голямата част от кредитните милионери не са били сътрудници на ДС, а са роднини на бивши ченгета." - допълва темата в. „Сега".

Всекидневниците продължават да следят и темата за цените на горивата като цитират признание на шефа на „Лукойл", че те са непосилно високи.

„Генералният директор на „Лукойл-България" Валентин Златев ще представи утре на икономическия министър Делян Добрев пакет от мерки, с които да се намали тежестта от поскъпването на горивата. Това съобщи самият Валентин Златев, който заедно с председателя на КРИБ в България Огнян Донев, се срещна с ръководството на ДСБ в парламента.
Срещата бе инициирана от КРИБ с обяснението, че сините имат неверни твърдения, които е трябвало да бъдат обсъдени.
„Когато се говори за цените на горивата, истината е, че те са непосилно високи", призна Валентин Златев...
„Нашето разбиране, четейки платформата и слушайки програмата на ДСБ, е, че това е дясна партия, която би трябвало да има много добра релация с българския бизнес", продължи Златев. „За нас бяха непонятни някои твърдения, не само свързани с горивата, които очевидно са неверни, популистични и целят да яхнат една вълна на народно недоволство, но не решават по същество нито един въпрос", каза още бизнесменът.
„Предполагаме, че има твърдения, които имат своите основания и други, които са неточни", добави Донев. „Всички ние като граждани и потребители също сме заинтересовани да има ниски цени на горивата. Въпросът е цената може ли да бъде такава, както се чува под 2 лева, 1,80 лева - нямам нищо против горивата да са и за 1,50 лева", допълни Донев." - пише „24 часа".

„От своя страна Иван Костов попита може ли да бъде упрекната в популизъм Комисията за защита на конкуренцията и напомни, че тя е предявила твърдения към четири компании - „Лукойл България" ЕООД, „Ромпетрол България" АД, „Нафтекс Петрол" ЕООД и „ОМВ България" ООД, за нарушение на антимонополния закон.
„Нарушението се състои в забранено споразумение и съгласувана практика за определяне на цени, които по своята цел или резултат предотвратяват, ограничават или нарушават конкуренцията на пазарите за търговия на едро на бензин и дизелово гориво", цитира Костов антимонополната комисия." - се казва в публикация на в. „Стандарт"..

Печатните издания съобщават и за обрат по делото за убийството на сестрите Белнейски.

„Родителите на убитите сестри Белнейски поискаха от Върховния касационен съд делото да бъде върнато за доразследване, съобщи Би Ти Ви.
Изненадващият ход учуди дори адвокатът им Иво Найденов, който допусна извънсъдебни договорки и споразумения. Найденов, от чиито услуги семейство Белнейски иска да се откаже, отказа да навлиза в детайлите на евентуалното извънсъдебно споразумение, за което намекна.
Малко след като майката на убитите момичета направи изненадващото искане пред съда, тя припадна. Пред журналисти бащата на сестрите обясни, че са очаквали Лазар Колев, който на две инстанции получи доживотна присъда, да посочи кой е неговият съучастник.
След като това не се е случило, семейството решило да иска връщане на делото.
На 23 ноември 2011 г. Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата на Лазар Колев - доживотен затвор без замяна, за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски. Колев беше осъден да плати на родителите им обезщетение за претъпени морални вреди общо в размер на 400 хил. лева. Според съда повдигнатите обвинения срещу него са доказани по категоричен начин, а защитната му теза, макар професионално поднесена, е изцяло опровергана." - информира в. „Дневник".

В. „Сега" също отделя място на темата:
„Родителите на убитите на 26 февруари 2006 г. Христина и Росица Белнейски изненадващо поискаха делото за убийството на дъщерите им да бъде върнато за преразглеждане. Вчера по време на заседание на Върховния касационен съд майката на момичетата Фани Белнейска заяви, че установеното до момента не е цялата истина и че трябва "да се проверят отново всички неща". "За мен това не е цялата истина", каза тя, след което припадна в съдебната зала, без да успее да уточни какво има предвид.
Искането й стъписа и адвоката на семейството Иво Найденов, който след заседанието коментира, че за първи път чува подобно нещо. Изказването си Фани Белнейска направи, докато защитникът настояваше в пледорията си ВКС да потвърди доживотната присъда на сочения за убиец на сестрите Лазар Колев. Съпругът на Фани - Стоимен, обясни, че двамата очаквали Колев да издаде съучастниците си, но понеже не го направил, поискали връщане на делото. Освен това двамата родители пожелаха да ми бъде назначен нов защитник. "Нещо се е случило извън залата между някои хора. Нямам обяснение все още за себе си, при положение че има две осъдителни присъди и сме се борили от първия ден и сме били убедени до днес, че всичко е справедливо, правилно и законно. Днес за първи път Фани и Стоимен не дойдоха навреме, което ме озадачи", заяви Найденов след заседанието..."

Сред най-отразяваните теми във вестниците в четвъртък е и убийството на хазартния бос Йордан Динов.

„Хазартният бос Йордан Динов от Благоевград бе застрелян показно с 6 куршума в центъра на София, само на метри от Министерския съвет.
Динов бе убит на улицата само четири часа и половина преди да се яви на дела в Софийския административен съд.
Един от куршумите разкъсал лицето му от дясната страна, другите пронизали гърдите и дясната ръка. Общо 4-5 попаднали в тялото, но точният им брой ще стане ясен след аутопсията. Мъжът издъхнал на път за "Пирогов".
Динов държи над 100 клуба за залагания в страната като главен мениджър на австрийската букмейкърска фирма "Скай спорт 365 - България" ООД. Има и регистрация за незаконен хазарт още през 2004 г., когато попада под ударите на полицията в операция за черното тото.
Ужасени софиянци видели как 40-годишният мъж паднал безпомощен, облян в кръв, на ъгъла на улиците "Будапеща" и "Св. св. Кирил и Методий" минути след 10 ч. Според очевидците двама мъже вървели по ул. "Св. св. Кирил и Методий" близо един до друг. Този отдясно извадил пистолет и после стрелял почти от упор по другия. Свърнал по ул. "Будапеща", където вероятно го е чакала кола.След него хукнал възрастен мъж, но не успял да го догони. Според първоначални данни стрелецът не носел маска.
Бил на средна възраст, облечен с бял суичър.
"Хората са го видели да носи някакъв плик, в който прибрал пистолета, а после го загащил в панталоните си", каза съсед...
Според криминалистите убиецът най-вероятно е използвал заглушител...
У Динов е намерена голяма сума пари - 5000 евро, 32 000 лв., а също айфон и два таблета. Парите най-вероятно са от оборота на пунктовете му в столицата...
Според основната версия убийството на Динов е свързано с бизнеса му, койтонапоследък процъфтява, въпреки акциите на полицията и данъчните. Разследващите допускат, че някой иска да го измести от заетата ниша и да направи своя мрежа от клубове.
Другата версия е, че Динов се е замесил в бизнеса с лихварство.
Трета пък сочи , че е започнал да пречи на черното тото, защото е искал да работи на светло. Преди време Франческо Баранка, консултант на австрийската "Планет уин 365", дойде у нас и подаде сигнал за уредени мачове. В резултат букмейкърските къщи отчитат загуби." - пише в. „24 часа".

„Първата си хилядарка Йордан Динов извади от кино, разказваха един през друг вчера благоевградчани, потресени от разстрела на съгражданина си. В началото на века той въртял най-печелившия киноклуб в Благоевград "Синемакс" със заем от "Балканбанк".
40-годишният Йордан Динов е възпитаник на Американския университет в България. Той има диплома по специалността бизнес администрация от престижното висше училище. Всички негови близки са категорични, че е изключително умен и интелигентен, кротък, никога не е бил агресивен. Отдавна за него се знае, че се занимава с букмейкърски залагания, това била неговата страст.
Йордан е разведен, бившата му съпруга Ирена и дъщеря му Венета, която е тийнейджърка, живеят в САЩ. Той самият има зелена карта. От известно време живее на семейни начала с друга жена в къща в квартал "Баларбаши". В района домове си построиха заможни благоевградчани. В сряда край бариерата в баровския квартал бе само градинарят на комплекса, в който има няколко кокетни постройки..." - информира „Стандарт".

Monday, 02 April 2012 21:23

Преглед на печата 2.04.2012

Written by

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

В.Стандарт

Фокусници свиха портфейла на Дянков

Магически портфейл, който е бил собственост на министъра на финансите Дянков, беше сред най-ценните вещи на фестивала на илюзионистите в Габрово. Портмонето може да дава пари по всяко време и не се стиска за нищо, обясниха факирите от България. Коженият калъф уж е пълен с хартийки, но при отварянето му от него започват да излизат левове и евро в неограничени количества. Магьосниците се събраха на Балканска среща в Габрово, за да обменят опит и да продадат някоя и друга магия на този, който има пари. Най-скъпата илюзия, която се предлагаше, е на стойност 40 000 лв. и включва рязане на глава или разполовяване на човешко тяло, след което потърпевшият става и си тръгва цял.. Млади илюзионисти попиваха с очи новите знания, а вещи в занаята се опитваха да откраднат тайничко по нещо, докато магьосниците репетираха зад сцената.

Пълна ревизия на всички решения на ТЕЛК заради бум от измами

5 % от всички пенсии, които НОИ плаща у нас, са за хора с увреждания. Парите се дават допълнително към тези за старост заради недъзи или тежки заболявания. Наред с това обаче от години недобросъвестни точат хазната, като плащат на лекари за фалшиви диагнози и взимат парите на болните, които едва връзват двата края.

Пълна ревизия на инвалидните пенсии започна Националният осигурителен институт (НОИ). Причината е в лавинообразното увеличение на решенията на ТЕЛК за инвалидност. Те са тройно повече в сравнение с 2010 г. Само за първите два месеца на тази година медицинските комисии към НОИ са върнали 716 решения при 270 за същия период на 2011 г. Ръстът на обжалванията експертите обясняват с факта, че от началото на годината институтът пое контрола върху всички експертни решения, които присъждат 50 и повече процента инвалидност. Преди това лекарите към НОИ проверяваха само около 40% от решенията на ТЕЛК - тези, които за първи път биват освидетелствани.
.

"Срещаме и куриози, когато през два-три месеца един и същ пациент например е получавал по няколко инсулта, заради което бил преосвидетелстван на няколко пъти", разказаха експерти. Те обаче се натъкнали и на скандален случай, в който с една и съща кардиограма с фрапиращи показатели дузина пациенти са получили инвалидни пенсии. Случаят веднага е бил проверен обстойно, а решенията на ТЕЛК - анулирани.

Според неофициална информация на пациенти в момента комисии взимат между 1000 и 3000 лева от здрав пациент, който иска да получава инвалидна пенсия и да се възползва от правата на хората с недъзи и тежки болести. "Колкото по-висок процент инвалидност искаш, толкова повече плащаш", коментираха пациенти. До момента обаче осъдени лекари с такова обвинение няма.

Бойко уговаря газ през Грузия

Борисов събира Ердоган и Гилаури у нас, ще правим общи сделки с токБългария ще може да получава втечнен газ през Грузия и Черно море. Това ще стане възможно след изграждането на терминали за такъв тип синьо гориво на нашия и грузинския бряг, между които да кръстосват танкери. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов след среща с грузинския му колега Ника Гилаури. "За първи път съм наистина обнадежден за газовата връзка от Каспийско море през Азербайджан-Грузия-Черно море до Европа", каза министър-председадетлят в Тбилиси, където е на официална визита. Премиерът заяви, че ако руснаците свалят цените на газа, ще е добре, но ако не, трябва да се търсят други източници. Затова каспийският газ може да стига до Грузия, след това да се втечнява и да минава през Черно море към България и Европа. "Ако Грузия има терминали за втечнен газ и може да го доставя до българските пристанища във Варна и Бургас, ние ще поработим активно за меморандум за доставка на втечнен газ до нашия бряг", заяви Борисов. През Босфора не може да минават танкери с втечнен газ, затова нашите пристанища са единствена възможност от Каспийско море и Азербайджан да се доставя синьо гориво до Грузия и оттам до България. След това нашите ТЕЦ-ове, които сега работят с брикети и въглища, може да преминат на газ, обясни Борисов. За да построим терминали на нашето крайбрежие пък, може да се поискат средства от Европа, заяви още Гилаури. Идеята за доставки на газ за България през Грузия и Черно море датира отпреди няколко години. Тогава на експертно ниво бяха проведени няколко срещи между експерти от "Булгартрансгаз" и грузинската нефтена и газова корпорация GOGC. На идейно ниво бяха обсъждани различни варианти за пренос на синьото гориво, сред които бяха както изграждане на терминали за втечнен газ на двата бряга на морето, така и свързването им чрез тръбопровод. Първият вариант обаче е по-удачен предвид възможностите и нуждите на двете държави, коментираха експерти.
По време на срещата си българският премиер и грузинският му колега Ника Гилаури се разбраха за обща среща с турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган у нас до крaя на годината. Основната тема ще бъдат общите интересни на трите страни, които се явяват врата между Азия и Европа, за износ и доставки на ток. Част от електроeнергията ще идва от 15 ВЕЦ, които се намират на територията на Грузия. Борисов обясни, че става дума за суапови сделки, като така ще се продава ток и на Грузия, и на България в различни посоки. Най-вероятно, ако грузинският ток влезе в обща електропреносна мрежа, може да стига по-лесно и до Европа. По въпроса скоро в България ще се проведе и среща на ниво министри, тъй като вицепремиерът Симеон Дянков и Ника Гилаури са добри приятели и са работили заедно, каза още Борисов. "България подписа меморандум за подкрепата на Грузия за членство в НАТО. Страната има най-много войски в Афганистан и затова на срещата в Чикаго ние ще я подкрепим", категоричен бе още Борисов.

Поръчките от чужбина са на най-ниските цени

Взимаме шивашкия бизнес на Китай

Източна Европа изпревари азиатската държава по евтино ишлеме

Топдизайнери местят бизнеса си у нас. Световноизвестните марки за дрехи бягат от Китай и се насочват към страните от Източна Европа, включително и България. Това съобщи Бернар Лероа, шеф на дивизия "Потребителски стоки" в сертифициращата компания "Интертек Муди". Ушиването на маркова дреха в България, Румъния или Турция в момента е далеч по-евтино, отколкото в Китай, като се отчетат и разходите за транспорт, обясни той. За да работят за големите компании обаче, родните фирми трябва да гарантират, че се отнасят добре и плащат достатъчно на работниците си. За целта трябва да получат сертификат за социална отговорност. Над 150 български фирми вече са започнали или са преминали напълно процедурата по сертифицирането, каза регионалният директор на "Интертек Муди" Иван Савов. За да получат големите поръчки от световноизвестните марки за дрехи, родните фирми трябва да гарантират, че не наемат на работа деца, плащат редовно прилични заплати, осигуряват социални придобивки за служителите си и се грижат за тяхното здраве.
Ишлемето ни е най-евтино в целия свят, признават и фирмите от шивашкия бранш. Поръчки не липсват, но цените са на минималния праг и не позволяват вдигане на заплатите, коментира Зоя Бояджиева, собственик на шивашка фирма в Перник.

Яйцата със 100% скок за година

Цената на яйцата скочи два пъти за една година, сочат данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища. В края на март яйцата на едро се продават по 30 ст., което е двойно повече от същия месец на миналата година. Цената на яйцата от началото на март тази година, когато на едро се търгуваха по 33 ст., е най-високата за последните 14 години. Месото, месните произведения и рибата за година са поскъпнали в диапазона 2-16%. Цената на сиренето е нраснала с 5,4%. Като цяло цените на храните в момента са рекордно високи, сочат данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

ПРЕЗ ЛЯТОТО: Сметките набъбват с 270 лева

Горива, парно, газ и ток ни бъркат все по-дълбоко в джоба

Около 270 лв. повече ще трябва да извадим през лятото за гориво за колата, топла вода, ток или природен газ. Причината е в скока на цените спрямо същия период на 2011 г. В началото на миналия април цената на бензина беше около 2,38 лв. Сега тя стигна до рекордните 2,70 лв. и за всеки литър в резервоара на бензиностанцията ни взимат по 32 ст. повече. При средно потребление от около 80 литра на месец разходът ни за гориво за април ще бъде около 26 лв. повече от същия месец на миналата година. Ако караме дизелов автомобил, ще трябва да се бръкнем само с около 11 лв. отгоре, тъй като нафтата е поскъпнала значително по-малко за последната една година - с 18 ст. на литър. От април до октомври ще плащаме средно по 5,52 лв. повече за топла вода след няколкото вдигания на цената от миналата пролет насам. Предстоящото поскъпване на тока от 1 юли, за което шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев последно прогнозира, че ще е с около 10%, ще натовари семейния бюджет с нови 3,76 лв. на месец. Живеещите в газифицирани домове почти няма да го усетят, тъй като ползват ток само за лампите. Това обаче ще се компенсира от по-високата цена на синьото гориво, която за последните 12 месеца е скочила с 31,37%, от които 12,73% влязоха в сила от вчера. Така при средна сметка от 15 лв. за газ през миналото лято за предстоящото ще трябва да се извадят още 4,70 лв. Заради тези по-високи цени ще трябва да извадим по около 35 лв. отгоре през всеки от следващите 7 месеца или 245-250 лв. за целия период до октомври. Ако планираме и почивка на море с личния автомобил, само за път ще трябва да се бръкнем с 20-25 лв. повече спрямо миналата година. Така цялото лято на 2012 г. ще ни излезе поне с 270 лв. по-скъпо от миналото. С настъпването на студовете идват и още по-големите разходи. Дори до зимата цените на парното и газа да се запазят, само за първата октомврийска сметка за топло ще трябва да извадим между 27 и 35 лв. повече в зависимост от големината на жилището и дали го отопляваме с ток, парно или газ.

Капитал дейли

Кредитират малко, печелят много

За втори пореден месец финансовият резултат на банковата система се повишава с двуцифрени темпове. В същото време се отпускат все по-малко заеми

През последните месеци банките отпускат още по-малко кредити, а обемът им дори пада. Това означава, че те реално са спрели основната си дейност. А ако няма дейност, не би трябвало да има и печалба. Картината за февруари обаче е друга - банковите печалби се повишават за втори пореден месец с двуцифрени темпове. Причините са две - разходите за обезценки на лоши заеми стават все по-малко, а лихвените приходи остават стабилни след кредитния бум отпреди кризата.

Невероятно, но факт

До началото на миналата година банките отчитаха двуцифрен спад в печалбите си. След това успяха да го свият до едноцифрен, дори на два пъти през 2011 г. отчетоха и ръст на годишна база (май и септември 2011 г.). Тази година и през януари, и през февруари годишният темп на нарастване на печалбата е двуцифрен. В края на февруари финансовият резултат на системата е 118 млн. лв., като е с 34.7% по-висок в сравнение със същия период на миналата година. През януари годишното увеличение беше с 19.2%.

В същото време кредитирането отбеляза намаление два поредни месеца (на месечна база) във всички сегменти на портфейла - корпоративни заеми, жилищни и за потребление, което се случва за първи път от началото на кризата. Така на практика се получава, че банките увеличават печалбата си в сравнение с година по-рано при свиващо се кредитиране.

Положителната страна на обезценките

Причина за това е намаляването на разходите, които те правят за покриване на загуби от просрочени и необслужани кредити. Именно тези разходи са една от най-големите тежести на банковите печалби в кризата. Преди две години, когато растежът им беше двуцифрен (предвид бързото нарастване на просрочията), те заедно с разходите за високите лихви по депозити, които банките плащаха през 2009 г. и 2010 г., сринаха печалбите и докараха двуцифрени спадове от близо 40% за системата като цяло.

Сега, при успокоения темп на повишение на необслужваните заеми, и разходите за покриване на просрочия са по-малки. От БНБ посочват, че натрупаната обезценка на активите в края на февруари тази година е 156 млн. лв., като месечното й увеличение (с около 58 млн. лв. - бел. ред.) е изцяло покрито от нарастването на нетния лихвен доход. Намалението на обезценките на годишна база е с 27%.

В края на февруари нетният лихвен доход е 441 млн. лв., като спрямо година по-рано леко намалява (476 млн. лв.). Свитото кредитиране, предсрочното погасяване на заеми и все пак продължаващият ръст на просрочията имат основен принос в спада на доходите от лихви. Нетните приходи от такси и комисиони относително запазват обема си в сравнение със същия период на миналата година - сега са 114 млн. лв. (при 115.3 млн. лв.).

Скритите резерви

Миналата година секторът приключи с печалба от 586 млн. лв. През изминалите три банките заделяха печалбите си и така трупаха буфери в капитала срещу непредвидени ситуации в кризата. Към края на 2011 г. в системата има 2.9 млрд. лв. излишък над регулаторно изисквания капитал. Тази политика се следваше от почти всички банки с малки изключения - някои от тях разпределяха дивидент срещу ангажимента след това да увеличат капитала си със същата сума.

На текущата печалба в сектора от БНБ гледат като на допълнителен източник за капитализация на системата. И за финансовия резултат на 2011 г. очакванията са да бъде капитализиран вместо изплащане на дивиденти, като дори някои банки през текущата година са възползват от правото си без провеждане на извънредно общо събрание да включат на полугодие реализирания финансов резултат в капитала. По този начин подобряват капиталовите си позиции.

И други финансови показатели

През февруари балансовият капитал на банковия сектор се е увеличил с 0.3% (36 млн. лв.) по линия на текущия финансов резултат и на повишените преоценени резерви и други подобни разлики, посочват от централната банка. Според БНБ нивото на ликвидната позиция остава добро – коефициентът на ликвидните активи е 25.87%. Общата сума на активите на системата през февруари намалява несъществено (с 0.2%) до 77.245 млрд. лв.

Групата на петте най-големи банки притежава 51.7% от активите на банковата система и относително запазва пазарните си позиции спрямо януари. През изминалия месец намаляват брутните кредити (без тези за кредитни институции) с 0.2% (90 млн. лв.) до 55.7 млн. лв. Продължава свиването при депозитите и краткосрочното финансиране от кредитни институции. В същото депозитите от граждани и домакинства нарастват с 200 млн. лв. (до 32.5 млрд. лв.) за един месец и достигат 49.3% от общата сума на привлечените средства в системата. Ролята на ресурса от вътрешни източници продължава да се засилва, посочват от БНБ.

Sunday, 01 April 2012 16:26

Преглед на печата 01.04.2012

Written by

Добър ден на всички! Преди да пристъпя към работа, искам да отбележа, че аз повеждам априлската колона, съсредоточена в прегледа и анализирането на водещите печатни издания в страната и техните заглавия. Април, за всички нас, е месец, който свързваме с промяната, с пробуждането, с новото начало... за добро или за лошо.

В този мразовит ден, на лъжата и шегата, моя се оказва честта да ви запозная със заглавията на най-високо тиражните всекидневници в България.

Разглеждани ежедневници: ``Труд``, `` 24 часа``, ``Стандарт``, ``Телеграф``, ``Преса``

Като за начало ще обърна вимание на първите страници на гореспоменатите вестници и техните заглавия.

 

ТРУД

``Абсолютен рекорд – 2,70 лв. за А-95``

Проверка на вестника по различни вериги бензиностанции установява, че литъра на бензин А-95, скача главоломно на 2,70 лв.

``Борисов и металурзите: Прости сме и се разбираме``

Изказване на премиера пред работниците от ОЦК-Кърджали, който присъстваше в града, при получаването на социални помощи в размер на 325 лв.

``На крака за Стилиян``

Това е заглавие придружено със снимка от вчерашния мач от английското футболно първенство между отборите на Астън Вила и Челси, като в 19 минута от двубоя, всички 35 000 фена по стадиона избухнаха в аплодисменти в подкрепа на капитана на Българския национален отбор по футбол и капитан на бирмингамския клуб Астън Вила, който ден по-рано съобщи, че боледува от остра форма на левкимия. (19 e номерът на фланелката на Петров в Астън Вила)

 

24 ЧАСА

``Ще спират инфаркт с ваксини``

Това е гръмкото заглавие от първа страница, като се подчертава, че до 5 години препаратът трябва да е готов и ще бъде разработен в САЩ. Основното му действие ще се състои в предотвратяването отлагане на мазнини в артериите.

``Газпром`` ни свали цената с 11,1%, а днес газът поскъпва с 12,73%``

Ефектът ше бъде автоматично вдигане на цената на топлинната енергия, въпреки жестът на ``Газпром`` да свали цената на газа до края на годината.

 

СТАНДАРТ

``Руснаци идват за чудесата``

Изданието набляга на успешното участие на България в голямо туристическо изложение в Москва. Много туроператори и летовници от Русия са се запознали с десетки забележителности и паметници от нашата родина. Самите светини предизвикали истински фурор сред гостите.

``Хакери точат 10 милиона карти``

Американското разузнаване ``Сикрет Сървиз`` обяви, че са присвоени личните данни на 10 милиона притежатели на кредитни карти. Ударът обхваща собственици на Виза, Мастър Кард и Американ Експрес.

``Съд за неплатена вода``

Бърз съд ще грози хората с неплатени сметки за вода, поради факта, че ВиК компаниите немогат да съберат борчовете от длъжниците си.

ПРЕСА

``Държавата чака 200 милиона евро от лукс имоти``

Дипломатическите сгради ще бъдат извадени за продан, като по предварителни разчети от сделката се очакват между 120 и 200 милиона евро.

``Джакпот от $640 млн. спечелен в САЩ``

Джакпотът довел до хазартна лудост милиони хора, най-накрая бе удален от трима късметлии.

ТЕЛЕГРАФ

``Внасяме агнето на части``

Става ясно, че в съседна Сърбия цената на агнешкото месо и яйцата  е по-малка в сравнение с нашите цени и това кара много български граждани  да ппреминават границата с Калотина и да пазаруват от там.

``Посрещат Бойко с овации``

И това издание е подчертан актас отпуснатите социални помощи на роботниците от ОЦК-Кърджали.

Актуално:

Една от основните теми във вички всекидневници е раздаването на социални помощи на работниците от ОЦК-Кърджали в размер на 325 лв. Заглавието ъвъ вестник ТРУД по темата е ``Прости сме и се разбираме``. Пред множеството от работници, Бойко Борисов даде обещание, че до една седмица щесе намери нов собственик на предприятието. Също така съществува огромна вероятност банките кредитирали Валентин Захариев с около 300 млн.лв. да се уверят, че работещото предприятие ще им гарантира връщането на огромните заеми.

Вестник 24 ЧАСА също обръща внимание на темата като подчертава, че социалната служба в Кърджали, работила цяла но срещу събота, за да подготви документите на над 550 работници като по обяд вчера е започнало раздаването на парите, и дори самият премиер е похвалил социалните работници. Борисов заявява, че най-добрият вариант е предприятието да да поднови работа  и да върне дълга от 300 милиона лв. на банките.

В останалите три всекидневника – ПРЕСА, СТАНДАРТ и  ТЕЛЕГРАФ – също има отделено внимание по темата като се съсредоточава върху думите на премиера към работниците от ОЦК-Кърджали да имат кураж и сили още една седмица, когато се очаква новия мениджър на предприятието да пристигне и преговорите с банките да приключат.

В първоаприлската преса набляга на брифинга на Бойко Борисов и министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев след преговорите в Москва относно проектът АЕЦ Белене и намаляване цената на газа от ``Газпром``. Във вестник ТЕЛЕГРАФ става ясно според думите на Добрев, че ``Газпром``първоначално имали желанието намалението на цената на газа да е 4,5%, но в крайна сметка двете страни са си стиснали ръцете на 11,1%. Вестник ПРЕСА подчертава думите на премиера от брифинга като се вижда,  че държавата е доволна от постигнатото споразумение и дори ускоряването на процедурата по строежа на газопровода ``Южен поток`` също е в наш интерес и е изключително добра инвестиция. От страниците на 24 ЧАСА се разбира, че Делян Добрев дава възможност на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да даде отговор на въпроса, дали намалението с 11,1% на цената на газта ще достигне до крайния потребител. Самият шеф на Булгаргаз е дал изявление, че дори ``Газпром`` да направи оттъпка на цената, това няма да се отрази на потребителите. Според вестник ТРУД въпреки обещанието за ускорен строеж на Южен поток, и полученото в замяна намаление цената на синьото горово разбираме, че намалението няма да важи за цялото количество газ, което България употребява, намалението ще важи самоза определени количества газ.

Отново от страниците на 24 ЧАСА се вижда, че на късния брифинг в петък вечер, премиерът Борисов напада отново предишното правителство отонсно ``Белене``, главно заради факта, че са давани огромни суми за разруаване на вече построеното, а не за реактори. Вицепремиерът на Русия Игор Сечин, заявява на самата среща, че нещата трябва да приключат по приятелски начин между двете трани. Самият Борисов иска наказателна присъда за хората отговорни за това положение.

От вестик ПРЕСА става ясно, че руската компания ``Атомстройекспорт`` няма да търси компенсации от България след отказа от АЕЦ Белене. Премиерът иска виновните на виновните незабавно да бъде повдигато обвинение от прокуратурата.

ТЕЛЕГРАФ набляга на цитат от интервю на президентаРосен Плевнелиев пред италиянския всекидневник ``Кориере дела сера``: ``Моятя България няма да зависи от Москва!`` В  интервюто първият човек в държавата се основава на това, че отношенията градени с векове меду двете страни, немогат да зависят от -2 проекта. Над тези отношения има нещо по-морално, по-човешко.

СТАНДАРТ предава думите на Бойко Борисов, който разяснява, че този месец щесе решава съдбата напочтиготовия реактор. Вариантите са два – или да бъде продаден, или да бъде преместен в ``Козлодуй`` като в такъв случай ще се изготви нов проект с участието на западни компании.

Друго:

 

ТРУД

``Дефицитът стигна 0,5 млрд``

В сравение с миналата година когато минусът в хазната достигна 750 млн.лв., то през 2012г. Той е сведен до 565млн.лв. Постъпленията от ДДС са се увеличили.

 

 

 

 

ТЕЛЕГРАФ

``Резервът 3,8 милиарда``

Ежедневникът също акцентира на горното заглавие, като тук се споменава, че са възстановени 693,9 млн.лв. от Еврокомисията по схемата за единин плащанияна площ.

Мнага от всекидневниците обръщат внимание на земетресението с магнитуд 4 по Рихтер, което разтресе Сливен и околността малко преди полунощ на 30 март. З щастие няма пострадали хора. Твърди се, че епицентърът на труса е бил на дълбочина3,1 км на 10 км южно от Сливен.

``Щъркелите докараха 4 по Рихтер в Сливен`` - СТАНДАРТ

``Трус от 4,2 по Рихтерудари Сливен`` - ТЕЛЕГРАФ

``Земетресение стресна Сливенско и Ямболско`` - ТРУД

``4 по Рихтер стресна Сливен`` - ПРЕСА

 

``Абсолютен рекорд``

Единствен пък вестник ТРУД съобщава, че някои от големите вериги бензиностанции увеличават цената на бензин А-95 на 2,70 лв. за литър. Причината се корени в поскъпване на суровината на световните пазари.

По света:

Една от темите, които изпъкват е проблемът с откраднатите данни на потребителите на кредитни карти Виза, Мастър Кард, Дискавър и Американ Експрес.

Броят на засегнатите оповестен от Сикрет Сървиз възлиза на 10 милиона клиенти.

``Откраднаха данни от 10 милиона карти`` - ПРЕСА

Компанията виновна за възможното изтичане е ``Глобал Пеймънт``, която обработва данни разплащания с карти.

``Хакнаха сметки на 10 милиона`` - ТРУД

Множество банки от САЩ заявяват, че незнаят каква е степента на нарушенията и отказват да коментират всякакви подробности.

``Крадат данни на 10 милиона клиенти на Master Card и Visa`` - 24 ЧАСА

Master Card и Visa вероятно няма да претърпят финасови загуби

``Хакериточат 10 милиона карти`` - СТАНДАРТ

Досега никой българин не се оплакал, че кредитната му карта е източена.

``Хакери пробиха 10 милиона карти`` - ТЕЛЕГРАФ

 

 

От неделните всекидневници разбираме, че опита за смваляне на режима в Сирия се е провалил окончателно. Размирните градове Хама, Хомс и Идлеб са овладени.

``Дамаск обяви край на бунта`` - ТЕЛЕГРАФ

``Дамаск: Потушихме бунта срещу властта `` - ТРУД

 

<< Start < Prev 1 2 3 Next > End >>
Page 1 of 3