Преглед на печата

Friday, 20 April 2012 16:58

Преглед на печата 20.04.2012г

Written by

Вестник ,,Труд‘‘

orig 407417 bg

Росен Плевнелиев се среща с Бил Гейтс

Президентът Росен Плевнелиев ще се срещне с бащата на "Майкрософт" Бил Гейтс, научи "Труд" от "Дондуков" 2. 
Срещата на държавния глава с един от най-богатите хора на планетата е в рамките на посещението му в САЩ - от 15 до 21 май.

В Силиконовата долина Плевнелиев ще разговаря и с президента на най-голямата компания за мрежови технологии в света - "Сиско", Джон Чеймбърс. Двамата ще обсъдят бъдещи съвместни проекти, свързани с високите технологии.

 

Държавата твърдо за цигарената забрана

“Няма промяна в политиката на държавата, която е “за” въвеждането на пълната  забрана за пушене на закрити обществени места. Такова е политическото решение на партия ГЕРБ, а също и на Министерския съвет, който внесе поправките в Закона за здравето.” Това заяви вчера здравната министърка Десислава Атанасова на дискусия на тема “Забраната за тютюнопушене - колко струва и кой плаща”, организирана от “Труд”. В нея участваха представители на бизнеса, икономисти, депутати, лекари и неправителствени организации.

Подготвят пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ за по-дълга експлоатация

Първият етап от подготовката за продължаване на срока на експлоатация на пети и шести енергоблокове на АЕЦ ,,Козлодуй‘‘ с до 20 години стартира. Това обяви изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов на среща с премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Симеон Дянков, съобщиха от правителствения пресцентър.

Между „АЕЦ Козлодуй" ЕАД и Консорциум ОАД „Концерн Росенергоатом" (Русия) - EDF (Франция) е сключен договор за комплексно обследване на фактическото състояние и оценка на остатъчния ресурс на оборудването и съоръженията на двата 1000-мегаватови блока.

В съответствие с условията на издадените от Агенцията за ядрено регулиране лицензи на пети и шести блок, за продължаване на експлоатацията след изтичане на проектния срок на основното оборудване на реакторните инсталации, АЕЦ "Козлодуй" трябва да изготви и изпълни Програма за подготовка на блоковете за продължаване на срока на експлоатация.

Програмата ще бъде изготвена на базата на резултатите от направеното комплексно обследване. Следващият етап ще обхване изпълнението на мероприятията, включени в Програмата, след което АЕЦ "Козлодуй" ще може да подаде пред АЯР заявление за нови лицензи за експлоатация на пети и шести блок. Ескплоатационните срокове на двата блока изтичат съответно през 2017-та и 2019-та година.

Румен Овчаров за "Белене": България се лишава от най-успешния проект за последните 50 години

"Беше направено всичко възможно, за да не се състои дебат за АЕЦ "Белене",  коментира бившият енергиен министър Румен Овчаров пред Нова телевизия.

България се лишава от най-успешния икономически проект за последните 50 години. Проектът носи 200 млрд. евро печалба за 60 години. Първите печалби от него ще се усетят още през първите 30, обясни Овчаров.

"Не са ни изиграли. Не сме очаквали, но не бих го драматизирал толкова много", заяви депутатът от Коалиция за България по повод оттеглянето на подписите на депутатите от "Атака" от искането за вот на недоверие към правителството.

"ГЕРБ всячески се опитва да скрие дебата за АЕЦ "Белене", заяви Овчаров. "Решението на парламента за прекратяването на проекта беше взето с изключени камери", посочи той.

Според него не бива да се предрича така категорично, че няма да има вот на недоверие. "Нека да оставим юристите да си свършат работата и да преценят дали ще има, или няма да има вот", каза той.

"Аз не мисля, че БСП е направила грешка, като е поискало вот на недоверие", категоричен бе Румен Овчаров. Той отхвърли твърденията, че зад решението на "Атака" стои президентът Георги Първанов. Овчаров каза, че не мисли, че чак в такава голяма степен Първанов може да влияе на политическите процеси в страната.

"Има една приказка в политиката "Не казвай никога никога", така Румен Овчаров отговори на въпроса дали от БСП биха направили отново коалиция с ДПС или пък коалиция с Меглена Кунева. Депутатът припомни, че в близкото минало от БСП са били опозиция на правителството на НДСВ и после са им станали коалиционен партньор.

Вестник ,,Стандарт‘‘

Ще строят "Южен поток" първо през България

Рим. "Газпром" и ЕНИ са се договорили първоначално да построят северната сухопътна отсечка на газопровода "Южен поток", която ще премине през България, Сърбия и Австрия. Това съобщи изпълнителният директор на ЕНИ Паоло Скарони, предаде БГНЕС. След това компаниите ще пристъпят към изграждането на южната отсечка по дъното на Адриатическо море за Италия.
Предвижда се морският участък от газопровода да премине по дъното на Черно море от компресорната станция "Руская" на руското крайбрежие до българския бряг. Общата дължина на черноморския участък ще бъде около 900 км, максималната дълбочина – над 2 км, проектната мощност – 63 милиарда куб.м. За сухопътния участък през България се обсъждат два възможни варианта – единият на северозапад, а другият на югозапад. 
За осигуряването на необходимото количество газ за "Южен поток" ще бъде разширена газопреносната мрежа в Русия. Ще бъдат изградени допълнителни 2446 км тръбопроводи и 10 компресорни станции с обща мощност 1473 МВт. Този проект ще бъде кръстен "Южен коридор" и ще бъде реализиран на два етапа до декември 2019 г. 
"Южен поток" трябва да доставя руски газ в Централна и Южна Европа, заобикаляйки Украйна. Строителството му трябва да започне през декември тази година. Първите доставки на газ ще бъдат осъществени през декември 2015 г. 
На 16 септември 2011 г. беше подписано споразумението между акционерите в компанията South Stream Transport AG, които ще изградят морския участък от тръбата. "Газпром" притежава 50% от морската отсечка, италианската ЕНИ – 20%, германската "Винтерсхал" и френската "Електрисите дьо Франс" по 15%.

Стъпваме на руския пазар през Молдова

През май ще е първата копка на газовата връзка с Румъния

българските стоки. За целта ще се използват зоните за безмитна търговия в Молдова. Премиерът представи идеята си след среща с молдовския си колега Владимир Филат, който беше на посещение у нас. В Тараклия, в която живеят 60 хил. българи, има две безмитни зони. Чрез тях българският бизнес ще може да изнася полуфабрикати, които ще се дообработват и след това ще влизат в Русия, като се използва липсата на мита между страните от ОНД. "Знаете, че Русия е наложила на България най-високите мита, защото сме най-богатите в ЕС. Свободните зони в Молдова са възможност за българския бизнес. Това е един вариант да се даде възможност на български полуфабрикати да намерят много добър пазар, ако се дообработват в свободните зони в Молдова", заяви Борисов. Този въпрос ще бъде обсъден и на съвместно заседание на двете правителства през октомври.
След разговорите между двамата премиери Борисов повдигна въпроса и за енергийната диверсификация. Той обясни, че се работи активно по газовата връзка България-Турция, а през май се прави първа копка за изграждането на интерконектора с Румъния.

Цар Киро в затвора за смъртни заплахи

Пловдивският окръжен съд потвърди присъдата от 3,6 години лишаване от свобода на Кирил Рашков. Решението на магистратите под тепетата е окончателно и не подлежи на обжалване. Цар Киро бе осъден за отправянето на смъртни заплахи към съседите си в Катуница Веселин Христов и Иванка Петрова. Адвокатите му обжалваха решението на Асеновградския районен съд и поискаха присъдата да бъде намалена. Окръжните магистрати обаче отхвърлиха искането им. В края на този месец Цар Киро отново ще застане пред съда, този път заради показания от него среден пръст на излизане от Съдебната палата в Асеновград. 

Вестник ,,Сега‘‘

ЕС ни натиска за скок на акцизи и данъци

Дизелът ще поскъпне с 20% и ще изпревари цената на бензина, данъците за коли ще скочат и корпоративният данък ще се "хармонизира" със средния в Европа, ако влязат в сила гласуваните вчера в Европарламента две резолюции за нови директиви на ЕС, предложени от Европейската комисия. И по двете България официално се противопостави, но гласовете на нейните евродепутати бяха твърде малко, за да променят резултата при вота.

У нас жертвите на катастрофи са с най-нисък шанс за оцеляване

Вероятността за оцеляване при катастрофа на пътя в България е най-малка в целия ЕС, съобщава вестник "Дерниер йор", като се позовава на данни от изследване на белгийското застрахователно дружество "Туринг‘‘.
Нашата страна е наречена "слабия ученик" в Общността при резултатите за смъртността при пътните злополуки със средно 118 загинали на 1000 катастрофи. На второ място е Полша със 100 жертви при 1000 катастрофи. 
Според данните най-безопасни са пътищата във Великобритания, където загиват 12 души при 1000 катастрофи, следват Германия - 13 жертви, Швеция и Австрия - 16, Италия - 19. 

Вестник ,,Монитор‘‘

Замразяват цената на водата

Нова социална програма на екоминистерството ще замрази цената на водата. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова по време на обществено обсъждане на Националната стратегия за водния сектор вчера.

Премиерът освободи Кирчо Киров

Премиерът Бойко Борисов освободи Кирчо Киров, който до момента беше съветник в политическия му кабинет, съобщиха вчера от правителствената информационна служба.

Оправдаха ексшефа на “Софийски имоти”
Първото от делата за неизгодни сделки в “Софийски имоти” завърши с оправдателни присъди за всички десет подсъдими от ръководството на дружеството начело с бившия му шеф Тошко Добрев.


Thursday, 19 April 2012 23:56

Преглед на печата 11.04.2012

Written by

Вестник Дневник
Америка си прибира Уорлик предсрочно
България е получила искане за агреман с името на нов посланик на САЩ в София, твърди БТВ.
Това би означавало, че Джеймс Уорлик може да се върне в Съединените щати преди изтичането на тригодишния му мандат.

 

"Лично моето желание е да остана в България възможно най-дълго, но това е решение, което зависи от моя президент," заяви посланикът.

 

"И нека да съм ясен докрай - все още няма решение колко още ще продължи тук моето пребиваване като посланик," добави Джеймс Уорлик.
Въпреки това, в София е постъпило искане за агреман за нов посланик, в което фигурира името на жена. Източници на БТВ обаче твърдят, че вероятно става въпрос за бивш посланик на САЩ в Албания, която сега е служител на Държавния департамент. Потвърждение от Вашингтон все още няма.
Информацията за предсрочното прекратяване на мандата на американския дипломат отдавна се коментира от представители на левицата. Румен Петков беше най-яростният критик на Джеймс Уорлик, като намекна, че посланикът използва дори наркотици. Лидерът на Атака Волен Сидеров се замеси преди време в скандал с дипломата, когато му връчи сметка за използваните от САЩ военни бази в България в елитен столичен ресторант. Според водача на националистите тогава американският посланик го е заплашил, че ще съсипе партията му. Американският посланик се превърна в първия дипломат, който се снима в български сериал - той имаше епизодично участие в "Стъклен дом", където играеше себе си.

 


вестник Капитал
Забраниха пушенето на закрити обществени места
На първо четене почти без съпротива в Народното събрание бяха приети промени в Закона за здравеопазването, с които се въвежда забрана за пушене на закрити обществени места. "За" гласуваха 99 народни представители, четирима бяха "против", а 10 се въздържаха. При новото положение няма да е разрешено да се пуши на всички затворени обществени места, включително заведения, както и на открити детски и спортни площадки и съоръжения.

 

Здравният министър Десислава Атанасова уточни пред журналисти, че между първо и второ четене ще бъде въведена забрана за пушене и в офисите, тъй като сега това не е изрично направено. "В момента тази забрана не касае закритите обществени работни места, но имаше и от колеги предложение от комисията по образование, че ще бъдат направени между първо и второ четене такива предложения забраната да е в сила и за работните места, както е досега" - каза тя.

Депутатът от ГЕРБ Емил Караниколов се опита да успокои от парламентарната трибуна представителите на ресторантьорския бизнес, че забраната няма да ликвидира дейността им и печалбата от нея. Той се обърна специално към собствениците на малки кафенета и ресторанти, защото разчетите показвали, че спадът в оборота продължавал само няколко седмици, след което ситуацията се нормализирала. Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) пък посочи, че "този дебат не е между пушачи и непушачи", а за здравето като цяло. Тя призова за най-скорошно приемане на пълната забрана, тъй като това "е сериозна стъпка към профилактирането на хората".

Напоследък тръгнаха догадки дали депутатите все пак ще направят изключение за пушенето в нощни заведения след 22 ч. Лично премиерът Бойко Борисов обаче заяви в телевизионно интервю, че твърдо се въвежда пълна забрана. Десислава Атанасова също заяви днес, че е твърдо против ограничението за пушене да не важи за барове късно вечер. Тя коментира вредния навик, като даде за пример самата себе си: "Все още не съм отказала цигарите, правя опити, но все още не мога да ги откажа напълно". Атанасова преди време обяви, че ще се освободи от порока.

Депутатите въведоха и нов текст, който няма да позволява рекламата и продажбата на енергийни напитки на лица под 18-годишна възраст. Предвидени са административни санкции за нарушителите.


Вестник  Стандарт
Скандал преди Възкресение!Откраднаха мощи на Йоан Кръстител по време на служба

Частица от мощите на Св. Йоан Кръстител е била открадната в Сливен, потвърди Сливенският митрополит Йоаникий, който отказа да даде подробности за скандала и опита да ни заблуди, че това били други мощи, пише БЛИЦ. 

 

 

 

Реликварият от остров "Свети Иван", който се превърна в археологическа сензация през 2010 година гостуваше в града на стоте войводи от 29 март. Светинята е оставена без надзор и била отмъкната по време на вечерната служба в празния храм вчера.
Частицата е взета от храм "Свети Димитър" в Сливен вчера, по време на вечерната служба. Светите мощи от Созопол бяха посрещнати тържествено на 29 март и останаха за поклонение поради големия интерес през Страстната седмица.

 

Поставени на специално място в катедралния храм, който беше отворен с удължено работно време, мощите са оставени без надзор по време на вечерната служба. Клисарите дори не е разбрали за изчезването им. А крадецът дори имал време да разпечати скъпоценната кутия и да си вземе част от археологическата находка. Уви, това е поредният скандал в Българската православна църква.

Припомняме, че в началото на месец август, 2010 година на остров "Свети Иван" край гр. Созопол, археолози с ръководител проф. д-р Казимир Попконстантинов, проучвайки древния манастир "Свети Йоан Предтеча" от края на ІV и началото на V век, откриха мраморна мощехранителница с размери 18 / 14 см, в която се покояха св. мощи. Проф. Попконстантинов по категоричен начин доказа, че това са мощи на св. Йоан Кръстител.

Твърденията му се основават на надписа на гръцки, който гласи: "Господи, помагай на твоя раб Тома, който пренесе на 24 юни ..." по нататък надписът не се чете. Тъй като е упомената датата 24 юни, когато Църквата празнува рождението на св. Йоан Предтеча и разчетеното име Йоан, професорът е категоричен, че това са мощи на Кръстителят Господен.

На 5 август светите мощи бяха тържествено пренесени от историческия музей в Созопол и положени в храм "Свети Георги Победоносец" в града. След реставрацията на храм "Св.Св. Кирил и Методий" мощите бяха пренесени там. Позлатеният и украсен със скъпоценности реликварий очевидно е бил магнит за крадците и хора с нездрав интерес. Скандалното е, че светинята не е била охранявана, а оставена без надзор и в предишните дни, потвърди наш източник.

Специално за БЛИЦ свещеник Силвестър Янакиев коментира, че случаят е показателен. Той каза, че за проблема трябва да понесе своята отговорност отец Красимир Генов, който е председател на храмовото настоятелство в катедралният храм "Свети Димитър".

Подчертаваме, че сливенският митрополит опита да отклони вниманието ни от проблема и ни заблуди, че светинята била подарък на митрополията от Йерусалим и няма връзка с откритите светини в Созопол. Владиката обаче призова крадеца, посегнал на светинята да ги върне чрез свещеник. Според него кражбата, а особено на свети мощи е твърде тежък грях.

"Между 16,30 и 17 часа крадци са задигнали реликвата", каза секретарят на митрополията Вълкан Янев. Крадецът е отлепил червения восъчен печат, бъркал необезпокояван и си взел едно от скъпоценните парчета. Свещеникът видял липсата след края на вечерното богослужение, което продължава половин час и очевидно е било в напълно пуст храм.

Полицията не е уведомявана за случая и това също е в реда на нещата. По време на петдневния престой на мощите в Сливен около църквата имало засилено полицейско присъствие, оправдават се от митрополията. Хиляди миряни преминаха и се поклониха през изминалите няколко дни.

 


ЦИРК! Дянков: Росица, работиш незаконно! Янакиева: А ти истински мъж ли си?
Симеон Дянков оттегли доверието си към Община Перник по темата с пернишкия театър. Даже по остро - вицепремиера каза, че Общината е сключила незаконен анекс към договора за ремонта на театралната сцена.

 

Росица Янакиева се наду. "Дали съм направила нарушение ще произнесат компетентните органи в държавата", каза Янакиева.

Ремонтът на театъра е вкаран в прокуратурата.

Дянков е непреклонен и казва, че вече Финансовия инспекторат е институцията, която прави проверка на финансовата политика на Община Перник е казала, че има нарушения.

Янакиева каза: "Ако сте истински мъж и прокуратурата се произнесе, че няма нарушения по договора с театъра ще поискам персонално да ми се извините", каза Росица Янакиева.

Дянков се съгласи.

Янакиева казва, че в договора за театъра е написано, че е ориентировъчен, а не краен. Затова се е направил допълнителен анекс.

"Могат да се пишат анекси, но не такива, които увеличават сумата с пъти. Тогава трябва да се прави нова обществена поръчка", каза Дянков.

Става интересно. От тук нататък има да видим две неща - престъпник ли е Росица Янакиева е едното, а другото е дали Симеон Дянков е мъж. Едното от двете трябва да се обори.

Дянков и Янакиева започнаха да си бият словестни крушета.

Симеон Дянков каза към кметицата Росица Янакиева. "Ние ви нямаме доверие!". Той повтори това няколко пъти. Кмета Янакиева гледаше потресено. "Вече между нас няма доверие. Като няма доверие министерството ще работи с Общинския съвет, а не с Вас", каза Дянков.

"Не само аз Ви нямам доверие, а много хора от бизнеса, след като сте втората по дългове община. С тези финансови показатели община Перник върви към срив", каза Симеон Дянков.

"Аз имам деца и не бих си позволила нарушения, които ще ме вкарат в затвора. Финансовата инспекция не е последна инстанция, а съда", каза Росица Янакиева.

Очаквайте цяло интервю със Симеон Дянков довечера.

Очаквайте и пълната позиция на кмета Янакиева по темата с театъра.

 

 

 

вестник - „КЛАСА”

 

Конституционният съд отмени туристическия данък

 

През тази година очакваме 6% ръст на гостите, които ще посетят България

 

Конституционният съд (КС) отмени туристическия данък, който беше въведен миналата година, през април, съобщи mediapool.bg.

 

Борисов: Страната разполага със залежи на природен газ

 

До година и половина конвенционалното синьо гориво ще започне да се използва, прогнозира премиерът

 

 

 

 

 

вестник - „24 ЧАСА”

 

4 г. не спира ужаса в "Могилино 2"

 

Първите сигнали били подадени още през 2008 г., прокурор решил, че няма престъпление

 

Четирима напуснаха ДСБ, не искат да са част от кликата

 

Костов им казал, че повече няма да инвестира в тях

 

„Днес, 9 април 2012 г., след сериозен размисъл и анализ взехме решение да прекратим членството си в политическа партия Демократи за силна България."

 

 

 

вестник - „19 МИНУТИ”

 

БСП разкри: 6 млн. кредит за сина на Андрей Иванов при 7000 лвестник - оборот на фирмата му

 

БНБ първоначално не одобрила заема, обезпечен с ливади в новозагорско село; не се чува за оставка на общинаря

 

4-ма дезертират от Командира

 

Четирима членове на ръководството на ДСБ напускат партията лидера Иван Костовестник -

 

 

 

вестник - „ПРЕСА”

 

Хора на Костов бягат при Кунева

 

Млади демократи напускат ДСБ, обидени на Командира

 

Лидерът на ДСБ Иван Костов се раздели вчера с няколко от младите си лъвове. Даниел Митов, Прошко Прошков, Петър Николов и Христо Ангеличин са обидени от Командира заради „политическото му лъкатушене и еднолично управление".

 

5,5% от българите са с партийни книжки

 

150 000 души членуват в БСП, 67 350 - в ГЕРБ, едва 15 000 - в СДС

 

Около 340 000 българи членуват в големите политически формации, сочат данни на партийните централи, предоставени на вестник - „Преса".

 

 

 

 

 

вестник - „РЕПУБЛИКА”

 

ЧУДО! ИКОНИ ВЪЗКРЪСВАТ

 

Невидима ръка прави цветовете на фреските да блестят

 

МАРИН ПОМИЛВАЛ 7 ОБЩИНАРИ

 

През главата на Комисията към президентството

 

Вицепрезидентът опростил наказанията на 6 от тях по заръка на Георги Първанов

 

вестник - „НОВИНАР”

 

Чакаме 2,75 млрд. лева от туризъм

 

Клипове ще рекламират страната ни по "Евронюз", "Дискавъри", "Нешънъл джиографик" и "Евроспорт"

 

Ръст на приходите от туризъм от 5-6 процента очакваме това лято. Това съобщи зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов след подписването на договорите за изпълнение на проекти по оперативна програма "Регионално развитие" на стойност 20,5 млн. лвестник - Миналата година туристическият бранш имаше печалба в размер на 2,6 млрд. лвестник - , което показва, че очакванията са тази година да има приходи в размер на около 2,75 млрд. лвестник -

 

вестник - „СЕГА”

 

Санирането на панелките в половин България е пред провал

 

Десислава Колева

 

Неясните критерии на министерството на регионалното развитие още в началото отблъснаха бизнеса от европрограмата

 

Надеждите на кабинета и лично на премиера Бойко Борисов, че чрез саниране на панелните блокове ще преобразят България, са на път да пропаднат. И втората от общо трите обществени поръчки за стартирането на усвояването на 63 млн. лвестник -

 

вестник - „ТЕЛЕГРАФ”

 

Вода в двигателя сваля разхода с 30%

 

Николай НЕЙЧЕВ

 

Водородна клетка в двигателя, разработена от български студенти, понижава разхода на гориво на автомобилите с между 15 и 40%.

 

Подобрението може да се монтира на коли с всякакъв двигател с вътрешно горене. В клетката се сипва дестилирана вода, като на 1200 км пробег харчи по половин литър.

 

Водата се разгражда на браунов газ, който се смесва заедно с горивото в двигателя и така понижава разхода, разказа пред „Телеграф" доц. д-р инж. Иван Петров от Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков".

 

ПРЕМИЕРЪТ: ЩЕ ВАДИМ СОБСТВЕН ГАЗ

 

България има залежи на газ и до година-година и половина страната ни може да започне добив на собствено синьо гориво. Това стана ясно от интервю на премиера Бойко Борисовестник -

 

Министър-лредседателят пусна бомбата в ефира на bTV, но отказа да даде повече детайли с мотива, че е обещал на министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев „да си мълчи по темата".

 

вестник - „ДУМА

 

БСП АЛАРМИРА: Скандален кредит за сина на Андрей Иванов

 

Общинска банка отпуснала заем от 5,9 млн. лвестник - срещу обезпечение от 12 дка селски ниви и пасища

 

За скандално предоставен кредит от Общинска банка на сина на бившия шеф на Столичния общински съвет Андрей Иванов алармираха вчера общински съветници от БСП.

 

ДСБ се разпада, четирима зарязаха Иван Костов

 

Веселка ВЕНКОВА

 

Политиката трябва да предлага решения, тя не е задкулисно лабораторно занимание, категорични са младите

 

Прошко Прошков, Даниел Митов, Петър Николов и Христо Ангеличин обявиха вчера, че прекратяват членството си в Демократи за силна България. На 23 март Прошков напусна без обяснения и мотиви ръководството на партията.

 

вестник - „ЗЕМЯ”

 

Постен Великден за българите

 

Всяко четвърто семейство ще изпълни заръката на земеделския министър Мирослав Найденов и ще посрещне Великден с домашно приготвени козунаци. Това показват данните от национално представително изследване на НЦИОМ. Тази година козунаци ще се месят в 19,4% от домакинствата.

 

Кърджалийските металурзи ще блокират границата

 

Работниците от ОЦК-Кърджали са решени да блокират границата, докато не получат парите си от собственикиа на комбината Валентин Захариевестник - Те ще протестират и в София за забавените си заплати пред сградата на „Интертръст холдинг" АД и пред Народното събрание, съобщиха от КНСБ.

 

вестник - „МОНИТОР”

 

Боя за яйца докарва астма

 

СИЛВИЯ НИКОЛОВА

 

ЕПИДЕМИОЛОГ №1 ПРЕДУПРЕДИ ЗА БУМ НА САЛМОНЕЛА

 

Натъпкана е с химикала тартразин и канцерогенни Е-та

 

Боя за яйца ни докарва астма, уртикария и тежки алергии. Въпросният оцветител се продава от амбулантни търговки на Женския пазар, на  пазара в „Младост” и на тротоарите при Окръжна болница в София, съобщи главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчевестник -

 

Фалшиви данъчни мамят търговците

 

ДАРИНА КАХРАМАНОВА

 

От приходната агенция алармираха

 

Автокъща и сергии изгорели със стотици левове

 

През последните десетина дни се появяват все повече сигнали от търговци, които са били измамени от фалшиви данъчни инспектори, предупредиха от Националната агенция за приходите (НАП) вчера.

 

вестник - „ТРУД

 

Всеки 3-ти козунак боядисан

 

Всеки трети козунак на пазара у нас е боядисан в жълто, за да се прикрие липсата на яйца в него.

 

Забраната за пушене - няма изключения

 

Ще въведем пълната забрана за пушене на обществени места от Деня на детето, 1 юни. Изключения за нощните заведения след 22 ч няма да се правят.

 

Това стана ясно вчера от интервю на премиера Бойко Борисов за сутрешния блок на Би Ти Ви.

 


Агенция "КРОСС"

 

 

 

Вестник Дневник
Америка си прибира Уорлик предсрочно
България е получила искане за агреман с името на нов посланик на САЩ в София, твърди БТВ.
Това би означавало, че Джеймс Уорлик може да се върне в Съединените щати преди изтичането на тригодишния му мандат.

"Лично моето желание е да остана в България възможно най-дълго, но това е решение, което зависи от моя президент," заяви посланикът.

"И нека да съм ясен докрай - все още няма решение колко още ще продължи тук моето пребиваване като посланик," добави Джеймс Уорлик.
Въпреки това, в София е постъпило искане за агреман за нов посланик, в което фигурира името на жена. Източници на БТВ обаче твърдят, че вероятно става въпрос за бивш посланик на САЩ в Албания, която сега е служител на Държавния департамент. Потвърждение от Вашингтон все още няма.
Информацията за предсрочното прекратяване на мандата на американския дипломат отдавна се коментира от представители на левицата. Румен Петков беше най-яростният критик на Джеймс Уорлик, като намекна, че посланикът използва дори наркотици. Лидерът на Атака Волен Сидеров се замеси преди време в скандал с дипломата, когато му връчи сметка за използваните от САЩ военни бази в България в елитен столичен ресторант. Според водача на националистите тогава американският посланик го е заплашил, че ще съсипе партията му. Американският посланик се превърна в първия дипломат, който се снима в български сериал - той имаше епизодично участие в "Стъклен дом", където играеше себе си.


вестник Капитал
Забраниха пушенето на закрити обществени места
На първо четене почти без съпротива в Народното събрание бяха приети промени в Закона за здравеопазването, с които се въвежда забрана за пушене на закрити обществени места. "За" гласуваха 99 народни представители, четирима бяха "против", а 10 се въздържаха. При новото положение няма да е разрешено да се пуши на всички затворени обществени места, включително заведения, както и на открити детски и спортни площадки и съоръжения.

Здравният министър Десислава Атанасова уточни пред журналисти, че между първо и второ четене ще бъде въведена забрана за пушене и в офисите, тъй като сега това не е изрично направено. "В момента тази забрана не касае закритите обществени работни места, но имаше и от колеги предложение от комисията по образование, че ще бъдат направени между първо и второ четене такива предложения забраната да е в сила и за работните места, както е досега" - каза тя.

Депутатът от ГЕРБ Емил Караниколов се опита да успокои от парламентарната трибуна представителите на ресторантьорския бизнес, че забраната няма да ликвидира дейността им и печалбата от нея. Той се обърна специално към собствениците на малки кафенета и ресторанти, защото разчетите показвали, че спадът в оборота продължавал само няколко седмици, след което ситуацията се нормализирала. Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) пък посочи, че "този дебат не е между пушачи и непушачи", а за здравето като цяло. Тя призова за най-скорошно приемане на пълната забрана, тъй като това "е сериозна стъпка към профилактирането на хората".

Напоследък тръгнаха догадки дали депутатите все пак ще направят изключение за пушенето в нощни заведения след 22 ч. Лично премиерът Бойко Борисов обаче заяви в телевизионно интервю, че твърдо се въвежда пълна забрана. Десислава Атанасова също заяви днес, че е твърдо против ограничението за пушене да не важи за барове късно вечер. Тя коментира вредния навик, като даде за пример самата себе си: "Все още не съм отказала цигарите, правя опити, но все още не мога да ги откажа напълно". Атанасова преди време обяви, че ще се освободи от порока.

Депутатите въведоха и нов текст, който няма да позволява рекламата и продажбата на енергийни напитки на лица под 18-годишна възраст. Предвидени са административни санкции за нарушителите.

Вестник  Стандарт
Скандал преди Възкресение!Откраднаха мощи на Йоан Кръстител по време на служба

Частица от мощите на Св. Йоан Кръстител е била открадната в Сливен, потвърди Сливенският митрополит Йоаникий, който отказа да даде подробности за скандала и опита да ни заблуди, че това били други мощи, пише БЛИЦ. 

 

Реликварият от остров "Свети Иван", който се превърна в археологическа сензация през 2010 година гостуваше в града на стоте войводи от 29 март. Светинята е оставена без надзор и била отмъкната по време на вечерната служба в празния храм вчера.
Частицата е взета от храм "Свети Димитър" в Сливен вчера, по време на вечерната служба. Светите мощи от Созопол бяха посрещнати тържествено на 29 март и останаха за поклонение поради големия интерес през Страстната седмица.

Поставени на специално място в катедралния храм, който беше отворен с удължено работно време, мощите са оставени без надзор по време на вечерната служба. Клисарите дори не е разбрали за изчезването им. А крадецът дори имал време да разпечати скъпоценната кутия и да си вземе част от археологическата находка. Уви, това е поредният скандал в Българската православна църква.

Припомняме, че в началото на месец август, 2010 година на остров "Свети Иван" край гр. Созопол, археолози с ръководител проф. д-р Казимир Попконстантинов, проучвайки древния манастир "Свети Йоан Предтеча" от края на ІV и началото на V век, откриха мраморна мощехранителница с размери 18 / 14 см, в която се покояха св. мощи. Проф. Попконстантинов по категоричен начин доказа, че това са мощи на св. Йоан Кръстител.

Твърденията му се основават на надписа на гръцки, който гласи: "Господи, помагай на твоя раб Тома, който пренесе на 24 юни ..." по нататък надписът не се чете. Тъй като е упомената датата 24 юни, когато Църквата празнува рождението на св. Йоан Предтеча и разчетеното име Йоан, професорът е категоричен, че това са мощи на Кръстителят Господен.

На 5 август светите мощи бяха тържествено пренесени от историческия музей в Созопол и положени в храм "Свети Георги Победоносец" в града. След реставрацията на храм "Св.Св. Кирил и Методий" мощите бяха пренесени там. Позлатеният и украсен със скъпоценности реликварий очевидно е бил магнит за крадците и хора с нездрав интерес. Скандалното е, че светинята не е била охранявана, а оставена без надзор и в предишните дни, потвърди наш източник.

Специално за БЛИЦ свещеник Силвестър Янакиев коментира, че случаят е показателен. Той каза, че за проблема трябва да понесе своята отговорност отец Красимир Генов, който е председател на храмовото настоятелство в катедралният храм "Свети Димитър".

Подчертаваме, че сливенският митрополит опита да отклони вниманието ни от проблема и ни заблуди, че светинята била подарък на митрополията от Йерусалим и няма връзка с откритите светини в Созопол. Владиката обаче призова крадеца, посегнал на светинята да ги върне чрез свещеник. Според него кражбата, а особено на свети мощи е твърде тежък грях.

"Между 16,30 и 17 часа крадци са задигнали реликвата", каза секретарят на митрополията Вълкан Янев. Крадецът е отлепил червения восъчен печат, бъркал необезпокояван и си взел едно от скъпоценните парчета. Свещеникът видял липсата след края на вечерното богослужение, което продължава половин час и очевидно е било в напълно пуст храм.

Полицията не е уведомявана за случая и това също е в реда на нещата. По време на петдневния престой на мощите в Сливен около църквата имало засилено полицейско присъствие, оправдават се от митрополията. Хиляди миряни преминаха и се поклониха през изминалите няколко дни.


ЦИРК! Дянков: Росица, работиш незаконно! Янакиева: А ти истински мъж ли си?
Симеон Дянков оттегли доверието си към Община Перник по темата с пернишкия театър. Даже по остро - вицепремиера каза, че Общината е сключила незаконен анекс към договора за ремонта на театралната сцена.

Росица Янакиева се наду. "Дали съм направила нарушение ще произнесат компетентните органи в държавата", каза Янакиева.

Ремонтът на театъра е вкаран в прокуратурата.

Дянков е непреклонен и казва, че вече Финансовия инспекторат е институцията, която прави проверка на финансовата политика на Община Перник е казала, че има нарушения.

Янакиева каза: "Ако сте истински мъж и прокуратурата се произнесе, че няма нарушения по договора с театъра ще поискам персонално да ми се извините", каза Росица Янакиева.

Дянков се съгласи.

Янакиева казва, че в договора за театъра е написано, че е ориентировъчен, а не краен. Затова се е направил допълнителен анекс.

"Могат да се пишат анекси, но не такива, които увеличават сумата с пъти. Тогава трябва да се прави нова обществена поръчка", каза Дянков.

Става интересно. От тук нататък има да видим две неща - престъпник ли е Росица Янакиева е едното, а другото е дали Симеон Дянков е мъж. Едното от двете трябва да се обори.

Дянков и Янакиева започнаха да си бият словестни крушета.

Симеон Дянков каза към кметицата Росица Янакиева. "Ние ви нямаме доверие!". Той повтори това няколко пъти. Кмета Янакиева гледаше потресено. "Вече между нас няма доверие. Като няма доверие министерството ще работи с Общинския съвет, а не с Вас", каза Дянков.

"Не само аз Ви нямам доверие, а много хора от бизнеса, след като сте втората по дългове община. С тези финансови показатели община Перник върви към срив", каза Симеон Дянков.

"Аз имам деца и не бих си позволила нарушения, които ще ме вкарат в затвора. Финансовата инспекция не е последна инстанция, а съда", каза Росица Янакиева.

Очаквайте цяло интервю със Симеон Дянков довечера.

Очаквайте и пълната позиция на кмета Янакиева по темата с театъра.

 

вестник - „КЛАСА”

Конституционният съд отмени туристическия данък

През тази година очакваме 6% ръст на гостите, които ще посетят България

Конституционният съд (КС) отмени туристическия данък, който беше въведен миналата година, през април, съобщи mediapool.bg.

Борисов: Страната разполага със залежи на природен газ

До година и половина конвенционалното синьо гориво ще започне да се използва, прогнозира премиерът

 

 

вестник - „24 ЧАСА”

4 г. не спира ужаса в "Могилино 2"

Първите сигнали били подадени още през 2008 г., прокурор решил, че няма престъпление

Четирима напуснаха ДСБ, не искат да са част от кликата

Костов им казал, че повече няма да инвестира в тях

„Днес, 9 април 2012 г., след сериозен размисъл и анализ взехме решение да прекратим членството си в политическа партия Демократи за силна България."

 

вестник - „19 МИНУТИ”

БСП разкри: 6 млн. кредит за сина на Андрей Иванов при 7000 лвестник - оборот на фирмата му

БНБ първоначално не одобрила заема, обезпечен с ливади в новозагорско село; не се чува за оставка на общинаря

4-ма дезертират от Командира

Четирима членове на ръководството на ДСБ напускат партията лидера Иван Костовестник -

 

вестник - „ПРЕСА”

Хора на Костов бягат при Кунева

Млади демократи напускат ДСБ, обидени на Командира

Лидерът на ДСБ Иван Костов се раздели вчера с няколко от младите си лъвове. Даниел Митов, Прошко Прошков, Петър Николов и Христо Ангеличин са обидени от Командира заради „политическото му лъкатушене и еднолично управление".

5,5% от българите са с партийни книжки

150 000 души членуват в БСП, 67 350 - в ГЕРБ, едва 15 000 - в СДС

Около 340 000 българи членуват в големите политически формации, сочат данни на партийните централи, предоставени на вестник - „Преса".

 

 

вестник - „РЕПУБЛИКА”

ЧУДО! ИКОНИ ВЪЗКРЪСВАТ

Невидима ръка прави цветовете на фреските да блестят

МАРИН ПОМИЛВАЛ 7 ОБЩИНАРИ

През главата на Комисията към президентството

Вицепрезидентът опростил наказанията на 6 от тях по заръка на Георги Първанов

вестник - „НОВИНАР”

Чакаме 2,75 млрд. лева от туризъм

Клипове ще рекламират страната ни по "Евронюз", "Дискавъри", "Нешънъл джиографик" и "Евроспорт"

Ръст на приходите от туризъм от 5-6 процента очакваме това лято. Това съобщи зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов след подписването на договорите за изпълнение на проекти по оперативна програма "Регионално развитие" на стойност 20,5 млн. лвестник - Миналата година туристическият бранш имаше печалба в размер на 2,6 млрд. лвестник - , което показва, че очакванията са тази година да има приходи в размер на около 2,75 млрд. лвестник -

вестник - „СЕГА”

Санирането на панелките в половин България е пред провал

Десислава Колева

Неясните критерии на министерството на регионалното развитие още в началото отблъснаха бизнеса от европрограмата

Надеждите на кабинета и лично на премиера Бойко Борисов, че чрез саниране на панелните блокове ще преобразят България, са на път да пропаднат. И втората от общо трите обществени поръчки за стартирането на усвояването на 63 млн. лвестник -

вестник - „ТЕЛЕГРАФ”

Вода в двигателя сваля разхода с 30%

Николай НЕЙЧЕВ

Водородна клетка в двигателя, разработена от български студенти, понижава разхода на гориво на автомобилите с между 15 и 40%.

Подобрението може да се монтира на коли с всякакъв двигател с вътрешно горене. В клетката се сипва дестилирана вода, като на 1200 км пробег харчи по половин литър.

Водата се разгражда на браунов газ, който се смесва заедно с горивото в двигателя и така понижава разхода, разказа пред „Телеграф" доц. д-р инж. Иван Петров от Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков".

ПРЕМИЕРЪТ: ЩЕ ВАДИМ СОБСТВЕН ГАЗ

България има залежи на газ и до година-година и половина страната ни може да започне добив на собствено синьо гориво. Това стана ясно от интервю на премиера Бойко Борисовестник -

Министър-лредседателят пусна бомбата в ефира на bTV, но отказа да даде повече детайли с мотива, че е обещал на министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев „да си мълчи по темата".

вестник - „ДУМА

БСП АЛАРМИРА: Скандален кредит за сина на Андрей Иванов

Общинска банка отпуснала заем от 5,9 млн. лвестник - срещу обезпечение от 12 дка селски ниви и пасища

За скандално предоставен кредит от Общинска банка на сина на бившия шеф на Столичния общински съвет Андрей Иванов алармираха вчера общински съветници от БСП.

ДСБ се разпада, четирима зарязаха Иван Костов

Веселка ВЕНКОВА

Политиката трябва да предлага решения, тя не е задкулисно лабораторно занимание, категорични са младите

Прошко Прошков, Даниел Митов, Петър Николов и Христо Ангеличин обявиха вчера, че прекратяват членството си в Демократи за силна България. На 23 март Прошков напусна без обяснения и мотиви ръководството на партията.

вестник - „ЗЕМЯ”

Постен Великден за българите

Всяко четвърто семейство ще изпълни заръката на земеделския министър Мирослав Найденов и ще посрещне Великден с домашно приготвени козунаци. Това показват данните от национално представително изследване на НЦИОМ. Тази година козунаци ще се месят в 19,4% от домакинствата.

Кърджалийските металурзи ще блокират границата

Работниците от ОЦК-Кърджали са решени да блокират границата, докато не получат парите си от собственикиа на комбината Валентин Захариевестник - Те ще протестират и в София за забавените си заплати пред сградата на „Интертръст холдинг" АД и пред Народното събрание, съобщиха от КНСБ.

вестник - „МОНИТОР”

Боя за яйца докарва астма

СИЛВИЯ НИКОЛОВА

ЕПИДЕМИОЛОГ №1 ПРЕДУПРЕДИ ЗА БУМ НА САЛМОНЕЛА

Натъпкана е с химикала тартразин и канцерогенни Е-та

Боя за яйца ни докарва астма, уртикария и тежки алергии. Въпросният оцветител се продава от амбулантни търговки на Женския пазар, на  пазара в „Младост” и на тротоарите при Окръжна болница в София, съобщи главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчевестник -

Фалшиви данъчни мамят търговците

ДАРИНА КАХРАМАНОВА

От приходната агенция алармираха

Автокъща и сергии изгорели със стотици левове

През последните десетина дни се появяват все повече сигнали от търговци, които са били измамени от фалшиви данъчни инспектори, предупредиха от Националната агенция за приходите (НАП) вчера.

вестник - „ТРУД

Всеки 3-ти козунак боядисан

Всеки трети козунак на пазара у нас е боядисан в жълто, за да се прикрие липсата на яйца в него.

Забраната за пушене - няма изключения

Ще въведем пълната забрана за пушене на обществени места от Деня на детето, 1 юни. Изключения за нощните заведения след 22 ч няма да се правят.

Това стана ясно вчера от интервю на премиера Бойко Борисов за сутрешния блок на Би Ти Ви.


Агенция "КРОСС"

 

Wednesday, 18 April 2012 14:16

Преглед на печата 18.04.2012 г.

Written by

в.Преса


ГЕРБ ще бори измами на вота с бръмбари -управляващата партия ГЕРБ ще разреши подслушването по време на предизборната кампания. Целта е да се предотвратят измами при вота.

Станишев: Властта няма пари за по-високи пенсии - Лидерът на БСП Сергей Станишев обвини ГЕРБ в предизборно подкупване на възрастното поколение. Поводът е намерението на кабинета догодина да вдигне пенсиите.

Инфаркт коси все повече млади хора - Според медиците падането на възрастта на покосените от инфаркт се дължи на стреса, цигарите и алкохола.

Всеки спестил 443 лв. годишно - Средно 443 лв. гое успял да спести българинът през миналата година, показват данни на НСИ. През 2011 г. средния годишен доход на човек е 3937 лв., докато разходите възлизат на 3494 лв.

Пликчето за пазар поскъпва до 40 ст. - Ще правят торбички за да избегнат екотакси.

в.Стандарт

Босове на чалготеки натискат студенти - Собственици на чалготеки натискат лидерите на студентските съвети да организират партитата си в техните заведения. От това се оплакаха самите младежи.

Пушим и пием по-малко - Пушим с около 50 цигари по-малко в сравнение с миналата година и с 500 грама по-малко алкохол.

Всеки трети столичанин казва: Приспете помиярите - Данните са от проучване на агенция Алфа Рисърч. 33% дават смъртна присъда, 33% пък са за кастрация на всички четириноги.

в.24 часа

Живеете на ул. "Ландос"?
Няма кредит за вас - Цяла улица в Пловдив е вкарана в забранителен списък за кредитиране на една от банките ни.

Отказваме се от гранична мрежа с Турция - Правителството ще отмени днес решението си да бъде изграден 181 км мрежа по границата с Турция. Мотивите за отказа са основно финансови.

Юли: токът +10%, топлата вода по-евтина - Това прогнозира за пореден път шефът на държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

"Тракия" грейва с икономично LED осветление - Правят нови млечни кухни, стягат детски градини. С улични лампи по авангардната LED технология ще се обзаведе район "Тракия" през следващите няколко години.

в.Труд

Руснаци искат БДЖ - Руският държавен мастодонт ОАО"РЖД" - компанията с най-много железопътни линии в света, иска да купи "БДЖ - Товарни превози" в комплект с гръцкия жп превозвач. Руснаците вече са декларирали интерес на най-високо държавно ниво.

Комисар по престъпно имане мълчи за контрабанда - " Не искам да набутвам други хора, да им създавам проблеми. Не искам да говоря. Не съм добре, получих криза". Това изказване е направил пред полицаите в Търговище юристът Георги Чобанов, който доскоро работеше в офиса на Комисията за установяване на имущество придобито от престъпна дейност.

Земята поскъпна с 10-20% за година - Нивите са най-скъпи в североизточна България. Край Варна и Добрич в момента е един от най-атрактивните пазари на земеделска земя.

в. СЕГА

Сривът на икономиката надминава и най-мрачните очаквания - След като Дянков понижи прогнозата си, и бизнесът предупреди, че бюджетът ще се продъни. За втора поредна година официалната прогноза за икономическо развитие се оказа безпочвено оптимистична.

ГЕРБ бави до последно промените в изборните правила - Предложенията на опозицията варират от електронно гласуване до скенери в урните.

Миньорите от ГОРУБСО се върнаха на работа - Миньрите от ГОРУБСО-Мадан влязоха отново в двата рудника. Това се случи след 46-дневен протест.

Tuesday, 17 April 2012 13:15

преглед на печата 17.04.2012

Written by

ВЕСНИК  ТРУД

 

30 камери ще следят за нарушители в Борисовата градина

Над 30 видеокамери ще бъдат монтирани още тази седмица в Борисовата градина. Инициативата е на Столичната община, а целта - по-голяма сигурност за столичани, съобщи БНТ.

Първоначално под видео наблюдение ще бъдат поставени по-големите алеи около езерото „Ариана" и езерото с лилиите.

Записите от камерите ще се пазят до месец, а при инцидент Общинска полиция ще може да реагира веднага.

Под наблюдение ще бъдат поставени още: пешеходната зона от ректората на Софийския университет до Орлов мост, площад „Патриарх Евтимий", Южния парк, както и Централните и Малашевските гробища.

Денонощно ще се наблюдават още основните пътни артерии, вече ремонтираните подлези, големите паркове, градинките, 200 столични училища и големите площади. Броят на камерите, монтирани в София, вече надхвърлят 3 000.

Общо 3 милиона лева са отпуснати от администрацията за доизграждане на видео наблюдението през тази година.

Работниците от Мадан се връщат в мините

Работниците от ГОРУБСО-Мадан днес ще се върнат на работа в мините след 46 дни прекъсване на производствения процес, съобщи пред БНР изпълнителният директор на „ГОРУБСО - Мадан" Сергей Атанасов.

Заедно с тях дейността си ще възстановят и работещите в Рудоземската обогатителна фабрика.

Спазени са изискванията на Инспекцията по труда да се сформират комисии за пускане на работните места в експлоатация. Те са подготвили своите протоколи, каза още Атанасов. Направени са всички огледи на работните места. Групите са влезли.

Оттук нататък, дай Боже всичко да е нормално, сме готови да започнем работа. Днес в 9 часа на единия рудник ще бъдат хората готови. В 10 часа ще бъдат на другия рудник хората на място. Ще получат каски , работни дрехи, ботуши. Всичко е ново. Обогатителната фабрика в първа смяна също стартира работа", посочи Сергей Атанасов.

Страсбург гласи по-висок акциз за дизела

 Дизелът може да поскъпне, след като тази седмица Европейският парламент обсъди възможността за отпадане на данъчните облекчения върху дизеловото гориво. Темата ще бъде обсъдена на закрито заседание на парламента в Страсбург, защото повечето държавиа и депутати, са против отпадането на облекченията. Предлага се минималните нива на акциза за бензина и дизела да бъдат изравнени. В момента минималната акцизна ставка за дизеловото гориво е 330 евро на 1000 л, докато за бензина е 359 евро.

В България акцизът за бензина е 710 лв. за 1000 литра, докато за дизеловото гориво е 630 лева. Едно евентуално изравняване може да доведе до поскъпване на нафтата с 10 ст. за литър.

Данъците върху горивата трябва да отразяват тяхното енергийно съдържание и потенциала им за замърсяване, което означава, че дизелът може да загуби данъчното си предимство, в сравнение с бензина, се отбелязва в проекторезолюцията, по която докладчик е люксембургската депутатка Астрид Лулинг от Европейската народна партия.

Дебатът по темата е насрочен за сряда, а гласуването ще бъде в четвъртък.

 

Раздавали карти за евтин алкохол в УНСС

Студентският съвет на УНСС раздавал карти за отстъпки при консумация на алкохол в чалготеките в Студентския град. Обвинението за безобразието отправиха вчера чрез мейл до медиите от сдружението “Майки срещу насилието в Студентски град”. В писмото се твърди, че това ставало с участието на ректора проф. Стати Статев.

Картите се получавали всеки ден в стая №1009, където е стаята на студентския съвет. “Те предвиждат отстъпки при закупуване на цяла бутилка твърд алкохол в заведение и достъп до чалготекита на УНСС и заведения от ранга на “Плейхаус”, пишат от сдружението. И искат оставката на ректора. Писмото на сдружението не е подписано от никого и няма координати за връзка. Регистрацията му не излиза и в системата “Дакси”.

Шефът на Студентския съвет Калоян Димитров не отрече, че картите дават отстъпка за алкохол, но уточни пред “Труд”, че те са част от акция на официалния орган - Националното представителство на студентите. Дават се във всички вузове в страната и има отстъпки за хранителни магазини, фитнеси и различни видове услуги. В УНСС карти не се дават всеки ден, беше еднократно - през септември, каза Димитров.

 

25 общини са пред фалит

Двадесет и пет общини у нас не могат да излязат от капана на дълговете и на практика са пред фалит. В списъка с кметствата, които са “на червено”, остават Бобов дол, Перник, Родопи, Карлово, Видин, Хасково и др.

Борчове към комунални фирми и доставчици продължават да трупат повече от половината общини, като общата сума на задълженията достигна рекордните 207,1 млн. лв. Справката е към 31 декември м.г. От националното сдружение на общините обясниха, че към момента сумата не е намаляла. Към края на 2010 г например общите задължения са били 194,3 млн. лв. А през 2009 г. те са били 196 млн. лв.

И днес 25-те общини продължават да бъдат в изключително тежко положение. Общата сума на задълженията расте, тъй като и цените се вдигнаха. Кметовете имат все по-големи затруднения да плащат за ток, вода, почистване и доставки на храна”, коментира пред “Труд” изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова.

По данни на финансовото министерство за една година борчовете на общините са се увеличили с 13 млн. лв. Само в предизборната кампания и след местния вот м.г. общите задължения на кметствата са нараснали от 202,3 на 207,1 млн. лева.

Ще поискаме от държавата да върне финансовата подкрепа за общините, които са в структурен дефицит”, каза Чавдарова. Според нея дълговете ще намалеят през второто тримесечие, когато ще се усетят постъпленията от местните данъци.

 

Весник 24 часа

Левкемия от Чернобил разболява десетки хиляди

Има значително повишаване на случаите на левкемия в Германия, Гърция, Шотландия и Румъния, обяви Международната организация на лекарите срещу атомна война с данни от ново проучване в цяла Европа.

Опасенията на експертите са, че с годините заболяванията от левкемия заради взрива в АЕЦ “Чернобил” на 26 април 1986 г. и радиоактивния облак след него ще достигнат няколко десетки хиляди.

България обаче не е предоставила данни за това изследване. Според лекарите има огромно нарастване и на други болести, на които не се обръща внимание от официалните власти на Запад.

Болният от рак Стилиян Петров е жертва на радиацията от ядрената катастрофата в Чернобил през 1986 г. Това заяви пред британския в. “Сън” лекарят на националния отбор по футбол Михаил Илиев.

В семейството на капитана на "Астън Вила" нямало други болни от рак и затова причината за болестта може да се търси във външни влияния, смята докторът. Петров е бил на 6 г. по времето на взрива в реактора. Облакът от радиоактивни отпадъци премина над части от СССР и Източна Европа, включително България. Радиацията в Монтана, където халфът е израснал, е била 1000 до 1300 пъти над нормата.

Според лекаря на националите много хора, които бяха деца тогава, сега са болни от рак по тази причина. Медиците ги наричат децата на Чернобил. “Стилиян е жертва на липсата на информация за аварията в Чернобил”, убеден е Михаил Илиев.

Мнението му не е екзотика, а се споделя от повечето му колеги в цяла Европа.

26 години след ядрената катастрофа в “Чернобил” последствията за здравето на хората в околните държави продължава да е фатално. Раковите заболявания в Украйна, Беларус и Русия са високи, като най-често срещани са левкемията, туморите на щитовидната жлеза и малформациите при новородени.

Това обяви германската фондация "Децата на Чернобил" на пресконференция в Хановер, на която представи резултатите от работата и проучванията си по темата. Фондацията е пратила около 2300 лекари в замърсените области от 1992 г. насам, които лекуват и преглеждат безплатно пострадалите Данните са от тяхната работа. Не само жителите на трите бивши съветски републики страдат от атомното замърсяване след взрива в АЕЦ "Чернобил" на 26 април 1986 г.

Повишена е заболеваемостта от рак в много европейски държави, до които достигат трите радиоактивни облака след аварията. Единият минава над Балканите, като обхваща Румъния, България, Гърция и части от бивша Югославия. Вторият се разпростира над скандинавските страни, а третият достига до Бавария.

Повечето от видовете рак, причинени от катастрофата, се развиват у пострадалите около 20 г. по-късно. Това съвпада с бума на рак и малформации в много от засегнатите региони, смятат експертите. Така например малформациите при новородени са се повишили значително в цяла Европа след 1986 г. Само в Бавария има между 1000 и 3000 бебета повече, родени с генетични дефекти, причинени от радиация. За цяла Европа числото е около 10 000. Това са данните на Международната агенция по атомна енергия.

Според лекари обаче истинските числа са многократно по-високи. Твърдо доказано е, чев Западна Европа се е стигнало до между 100 и 200 хиляди спонтанни аборта веднага след катастрофата - което надминава и най-черните лекарски статистики. ООН е преброила досега между 12 000 и 83 000 деца, родени с генетични дефекти в Чернобил и околността. В цял свят те са между 30 000 и 207 500 - зависи дали се вземат само твърдо доказаните случаи, или се изчислява вероятността всички те да са плод на аварията в Украйна.

От години атомни противници и ядрени лобисти спорят дали "Чернобил" взема все още жертви сред населението в Европа. Проблемът е в това, че пряката връзка е трудно доказуема, освен ако не става дума за някого от ликвидаторите, борили се с голи ръце срещу пожара в горящия атомен реактор.

Световната здравна организация смята, че само в Украйна има 10 000 деца, заболели от рак на щитовидната жлеза, а според прогнозите им още 50 000 ще развият болестта в някой етап от живота си. Във всички възрастови групи общо заболяването от рак на щитовидната жлеза поради чернобилската катастрофа ще достигне 100 000, смята организацията.

Изследване в Чехия показва, че там жертвите на взрива са около 400. Те са развили рак на щитовидната жлеза. В страните извън СССР и пряко засегнатите региони броят на разболелите се от този вид рак ще е около 10 000 и 20 000.

Левкемията засяга най-вече ликвидаторите и хората от силно облъчените райони. В Беларус жените се разболяват все още твърде често от рак на гърдата в много ранна възраст, в която това страдание е по-скоро нетипично.

В Украйна непрекъснато се покачва броят на туморите при малки деца. Повишава се заболеваемостта и от левкемия сред млади хора в засегнатите региони.

Данните на Международната организация на лекарите срещу атомна война показват, че в Южна Германия от 1986 г. се раждат деца с иначе много рядко срещания тумор невробластом.

Значително повишаване на случаите на левкемия има в Германия, Гърция, Шотландия и Румъния. България не е предоставила данни за това изследване. До 1996 г. в тези страни има 849 случая на рак повече от това, което е било нормално по статистика. Опасенията са, че с годините заболяванията от левкемия заради “Чернобил” ще достигнат няколко десетки хиляди, сочи изследването.

Според лекарите има огромно нарастване на редица други болести, на което не се обръща такова внимание от страна на официалните власти на Запад. В проучване на украински лекари са публикувани следните данни: заболяванията на ендокринната система са се увеличили 25 пъти между 1987 и 1992 г., на нервната система - 6 пъти, на коронарната - 44 пъти, на храносмилателната - 60 пъти, на кожата, костите и психиката - 53 пъти.

Броят на здравите хора намалява драстично от 1986 г. Сред евакуираните от засегнатия регион между 1987 и 1996 г. броят на здравите хора е намалял от 59 на 18%. Сред жителите на засегнатите области - от 52 на 21%. При децата на засегнати от радиацията родители - от 81 на 30%.

От години се наблюдава и покачване на заболеваемостта сред децата и младежите от диабет тип 1.

Лекари срещу атомната война заявяват още, че точна статистика кое заболяване на какво се дължи е трудно да се направи, но е важно да се види за какви цифри става дума. "Те дават опорни точки в прогнозите и очакванията ни за това какви болести и с какво разпространение ще се появят", смята председателката на организацията Ангелика Клаусен.

Капка Тодорова

Проф. Драган Бобев, онкохематолог: Няма необичаен ръст на туморите у нас

Твърденията, че аварията в Чернобил е причина за болестта на Стилиян Петров, са спекулативни, заяви проф. Драган Бобев, директор на детската онкохематологична болница. "След аварията в Чернобил през 1986 г. честотата на левкемиите в Европа не е претърпяла някакви значими статистически промени. Не се наблюдава увеличаване на заболеваемостта дори през първите години след инцидента - нито при децата, нито привъзрастните", увери проф. Бобев. Левкемията е много сложно заболяване, не са изяснени напълно причините, които водят до възникването и проявата й.

"Не може всичко да се свежда до една причина, намесени са много фактори - има генетично предразположение, влияние на околната среда като непосредствено вдишване на бензинови изпарения. Има и намеса на вируси, но тяхното участие за възникване на левкемията е установено само за една форма и то за възрастова група, към която Стилиян Петров не принадлежи. Това е острата лимфоидна левкемия при 18-28-годишни. Болестта на капитана на националния отбор е остра миелоидна левкемия", обясни проф. Бобев. По думите му рисковете били сериозни най-вече за хората, които са близо до центъра на големи аварии като Чернобил или Фукушима. В периферията, където била и България през 1986 г., радиацията е загубила своята пагубна сила. По думите му повишеното лъчение е рисково за болни, които вече имат някакъв друг тумор. Ако те се излагат на увеличен радиационен фон, при тях можело да се развие второ злокачествено заболяване и то от този тип - остра миелоидна левкемия, като на Петров.

Илияна Ангелова

Много страни пазят в тайна данните

Проучването на последствията от катастрофата в “Чернобил” е трудно, защото не всяка държава дава коректни данни. И на Запад, и на Изток те се пазят все още в тайна, сякаш не става дума за здравето на хората.

Много често и набирането на данните е задача, непосилна за местните власти. В Украйна например лекуването и наблюдението на всички ликвидатори, участвали в спасяването на населението и гасенето на пожара, са невъзможни поради липса на финанси и персонал.

Трудно е днес да се провери и къде е отишла заразената храна от региона, колко време и къде ще никнат още радиоактивни гъби. Всичко това е скъпо за изследване, а и държавните власти нямат интерес да го правят, убедени са лекарите.

 

Роди се бебе с шест крака

Пакистански лекари се опитват да спасят живота на бебе родено с шест крака поради генетично заболяване, съобщи "Дейли мейл".

Детето се е родило преди седмица, обяви Джамал Реза, директорът на болницата в Карачи, в която се намира бебето. Според лекари малформацията на детето е резултат от изключително рядко генетично заболяване, засягащо едно на милион бебета в света.

Семейството на бебето живее в Сукур, на 450 км от Карачи и твърди, че няма достатъчно средства, за да осигури лечението на детето си, което се поема от правителството

 

 

Подписахме 2 споразумения с Виетнам

 

Подписахме 2 споразумения с Виетнам в първия ден от визитата на шефката на Народното събрание Цецка Цачева в Ханой. Тя е там по покана на своя колега Нгуен Шин Хуанг. Едното споразумение е за сътрудничество в образованието в периода 2012-2016 г., а другото - за взаимна защита на класифицираната информация.

По време на визитата бе подчертано, че традиционните приятелски отношения между двете страни трябва да се превърнат в стратегическо партньорство

 

ВЕСНИК КАПИТАЛ

 

Япония ще отпусне още 60 млрд. долара на МВФ

Парите ще се използват за борба с дълговата криза в еврозоната

Япония ще отпусне още 60 млрд. долара на Международния валутен фонд (МВФ), за да му помогне в борбата с дълговата криза в еврозоната, съобщи във вторник японският министър на финансите Джун Адзуми, цитиран от световните агенции.

Заемът беше отпуснат на фона на нарасналите опасенията, че Испания може да се нуждае от спасителен финансов пакет, след като лихвите по 10-годишните й облигации надхвърлиха 6% този месец - равнище, което според икономистите е неустойчиво, отбелязва ДПА.

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард приветства отпускането на заема като "важна стъпка" и призова останалите страни членки на организацията да последват примера на Япония, която е вторият по значимост вносител на средства след САЩ.

През януари Лагард призова за допълнително финансиране на МВФ, за да може фондът да увеличил с 500 млрд. долара ресурсите си, които да може да отпуска за по-добро справяне с дълговата криза в Европа и последиците от нея в световен мащаб. Според японското правителство увеличаването на кредитните възможности може да успокои финансовите пазари и да доведе до растеж на борсовите котировки, включително в Източна Азия.

Днешното решение ще бъде обявено официално на срещата на финансовите министри и ръководителите на централни банки на 20-те водещи световни икономики, която ще се състои на 19 април във Вашингтон.

 

Аржентина готви национализация на петролен гигант

Изземването на мажоритарния дял в YPF ще бъде най-голямата национализация в петролната индустрия след като руското правителство пое контрола над "Юкос" през 2000 г.

 

Аржентина е на път да национализира YPF - най-голямата петролна и газова компания, изземвайки по този начин контролния пакет от сегашния му собственик - испанската група Repsol, съобщиха световните медии.

В понеделник аржентинският президент Кристина Фернандес заяви, че ще внесе законопроект, който предвижда 51% от акциите на добивната компания да станат държавна собственост. Този нейн ход е на път да създаде сериозен политически конфликт между Аржетнина и Испания, коментира Financial Times.

По стъпките на "Юкос"

Изземването на мажоритарния дял в YPF ще бъде най-голямата национализация в петролната и газовата промишленост след като руското правителство пое контрола над "Юкос" в началото на 2000 г. Според оценки на анализатори пазарната стойност на 51% от акциите на YPF е 5 млрд. долара, посочва Financial Times.

Видимо ядосана, Кристина Фернандес направи съобщението на живо по телевизията под аплодисментите на публиката в правителствения дворец. Отхвърляйки неотдавнашните критики от страна на Испания, аржентиският президент заяви, че тя няма да се поддаде на чужд натиск. "Аз съм държавен глава, а не хулиган", заяви тя в присъствието на представители на бизнеса, синдикатите и политическите сили в страната.

Ако намеренията на държавния глава се сбъднат, Repsol ще загуби половината от своя дял, който в момента е 57.43 на сто от капитала на YPF.

Реакцията на Мадрид

Реакцията на Мадрид не закъсня. Външният министър на Испания Хосе Мануел Гарсия-Маргало обяви, че страната му ще предприеме ответни мерки срещу Аржентина, които ще бъдат обявени през следващите дни.

От своя страна испанската Repsol заяви, че компанията ще разгледа всички правни възможности, за да защити интересите на своите акционери. Компанията смята решението на аржентинските власти за дискриминационно и "явно незаконосъобразно".

Аржентина смята, че YPF не е извършила достатъчно инвестиции в сектора, принуждавайки по този начин правителството да плати над 9 млрд. долара за внос на петрол през миналата година. След огласяването на плановете на национализация акциите на YPF се обезцениха с близо 21% на борсата в Ню Йорк. Междувременно търговията с акции на компанията бе спряна на борсата в Буенос Айрес, след като цената им падна с 2.4%.

 

 

 

 


Wednesday, 04 April 2012 22:06

Преглед на печата 04.04.2012

Written by

Прегледът на печата от 4.04.2012 започва с новини от страната. По-специално с тема, която въпреки че не е представена като голямо заглавие на първите страници на вестниците от днес, е от голямо значение за народа и патриотичния му дух.

                 Вдигат 100-метров Левски до границата

                                       Вестник Стандарт

„Величествена статуя на Апостола на свободата Васил Левски ще бъде вдигната край Свиленград. 100-метровата фигурата на Дякона ще е част от цял мемориален комплекс край магистралния път Е-80, който свързва Азия с Европа.
Огромният монумент е по проект на сдружение "Аз обичам България". Той ще е най-големият в България и ще се нареди сред най-величествените в целия свят, обещават от сдружението. За сравнение статуята на Исус Христос над Рио де Жанейро е висока 39,6 метра.
Според първоначалния проект посетителите на грандиозния комплекс ще се изкачват до висините чрез два асансьора. В цялата сградна композиция има предвидени и музей, изложбен комплекс, ресторант и място за отдих.
Паметникът е проектиран да бъде изграден от железобетонна конструкция, покрита с бронз или несмлян талк. В амбициозната инициатива, която ще бъде официално обявена в Свиленград в четвъртък, има предвидено и изграждането на виртуален информационен център и интерактивен музей, която да показва различните етапи на дейността на Апостола в национално-освободителните борби.
От сдружението - инициатор на събитието, ще заложат на превърналите се в емблема за родолюбие слова на Левски: "Мечтая за чиста и свята република, в която и българи, турци, арменци, гърци ... ще живеят равни пред закона".

 

Интересен е фактът, че друга новина свързана с масивни постройки присъства с голямо заглавие на друг ежедневник:

                 Турция плаща за Суперджамия в Родопите

                                         Вестник Труд

„Дирекцията по вероизповеданията при правителството на Турция дарява 12 млн. лв. и готов проект за изграждането на нова джамия за 1500 души в Кърджали. Дарението е предназначено за джамийското настоятелство в най-големия градски квартал Възрожденци, каза Ферад Саид, член на настоятелството. Мюсюлманският храм ще бъде най-големият в България, но и най-скъпо струващият строеж в Източните Родопи след Водното огледало. Той ще заеме площ от 1400 кв. метра и ще има две високи минарета. Отреденото място е в крайния квартал Прилепци по пътя към стената на язовир Кърджали.

На първите страници на няколко всекидневника от днес присъства новината свързана с подземния свят и по-специално бизнесът, с който той се издържа.

Вестник Република: БГ мафията върти 3,5 млрд.

„Мафията в България е завъртяла оборот от 3,5 млрд. Лева за година, което 4,7 % от брутния продукт на страната. Дванайсет са основните престъпни дейности, от които печели организираната престъпност, като освен в сивия и криминалния сектор, част от тях са и в легалната икономика.”

Вестник 24 часа: Оборотът на мафията е 3,5 млрд. лв.

Вестник Труд: Мафията с приходи като на НЕК

„Най-голям в нелегалните пазари е делът на секс услугите - проститутките правят 1,5 млрд. лв. годишен оборот по света и у нас. Това е колкото приходите на едно енерго, на голяма верига бензиностанции или на един от трите мобилни оператора в България.

Данните за бизнеса на мафията бяха представени в доклад на Центъра за изследване на демокрацията.”

Към 18 000 са българските проститутки в чужбина и към 8000 в страната. Нашенки предлагат платена любов в 200 града на територията на Европейския съюз и в 30 града в България. От пазара на секс услуги организираната престъпност печели най-много: над 1,2 млрд. лв. е годишният оборот на сводниците зад граница и към 300 млн. лв. у нас.

Най-предпочитани от българските сводници са Франция, Белгия и Холандия, но след предприети мерки от властите там те се насочват към Швейцария, Германия и Австрия.

Общо 3,5 млрд. лв. минават на година през ръцете на българската мафия, което е над 3 пъти повече от бюджета на МВР и 4,7% от брутния вътрешен продукт на страната. Данните съобщиха вчера анализатори от Центъра за иследване на демокрацията (ЦИД). Те представиха в парламента своя доклад “Оценка на заплахите от тежката и организираната престъпност 2010-2011 г.”

В последните години у нас мафията все по-рядко използва насилие в сравнение с 90-те години на миналия век, отбелязват анализаторите. Намалели са убийствата - от 355 през 1998 г. до 123 през 2011 г., както и взривовете - от 121 през 1998 г. до 26 през 2011 г.

Осем пазара на мафията

Освен проституцията изследването обхваща още седем пазарни дяла, от които мафията получава приходи: наркотрафикът, измамите с ДДС, контрабандата на цигари, нелегалните горива, безакцизният алкохол, кражбите на коли и фалшификациите на пари и кредитни карти.

 

Като най-опасна е оценена търговията с дрога. Отчита се, че трафикът на хероин през България спада в последните 3 години. Полуразбит е и вътрешният пазар на твърди наркотици, който преди 5-6 години бе разделен на региони и столични квартали с босове и строга йерархия, се твърди в доклада. Главният секретар на МВР Калин Георгиев се съгласи с оценката, като уточни, че през м.г. наши антимафиоти са участвали в разбиването на два големи канала за кокаин към Гърция и Франция, както и на банда, внасяла хероин в Румъния. През 2011 г. са заловени наркотици за 190 млн. лв., отчете още Георгиев.

Цигарената драма

Но ако трафикът на дрога спада, контрабандата на цигари продължава да е драматична в последните 2 години у нас, отчита докладът на ЦИД. Смята се, че нелегалният пазар на папироси без бандерол се е утроил след 2008 г. и завзел до 30-40% от общия обем на пазара на тютюневи изделия. Създал се е огромен нелегален сектор от около 400 000-500 000 потребители и 15 000 участници в криминални разпространителски мрежи. Част от трафикантите на дрога са се преориентирали към контрабандата на цигари, тъй като печалбите им са подобни, а рискът да влязат в затвора - минимален.През 2008 г. МВР и митниците са заловили 15 млн. къса цигари без бандерол, докато през 2011 г. количеството е към 40 пъти повече - 603 млн. къса.

Фалшификаторите на пари са намалели, но не бандитите, които подправят банкови карти. Калин Георгиев съобщи, че през 2011 г. МВР е разбило 20 организирани престъпни групи със 172-ма участници, източвали банкови сметки, докато през 2010 г. бандите са били 13 със 64 души в тях. Той припомни за операция “Шок” на Европол, при която бяха задържани 60 българи, впоследствие изпратени в Италия.

И друга особено нашумяла тема от последните дни свързана с подземния свят и мафията, присъства в ежедневниците. Става въпрос за приключването с присъди на мегаделото „Наглите”.

Вестник 24 часа: Цветанов доволен от наказанията на Наглите

 

Павел Петков, който бе изцяло оправдан, не си криеше лицето.

„Присъдите, които бяха прочетени срещу Наглите, съответстват на тежестта на извършеното деяние”, каза вчера вътрешния министър Цветан Цветанов.

Цялото разплитане на случая започна след среща с един човек, който не искаше да говори с никого другиго освен с мен, добави той.

Цветанов вероятно има предвид защитения свидетел Найден Недев, който разказва първо на него в края на 2009 г. за зловещата банда на Наглите.

Преди ден Софийският градски съд осъди на 18 г. затвор смятаните за ядро на бандата Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопи Прокопиев-Културиста и Даниел Димитров-Релето. Техният помагач Любомир Димитров-Гребеца получи 15 г. решетки.

Подсъдимите Павел Петков и Цветлозар Славчев бяха напълно оправдани, а братята Радослав и Митко Лебешковски отнесоха по 1 и 2 г. условно за държане на 50 патрона и два преправени на бойни газови пистолета.

Групата на Наглите действа в периода 2007-2009 г. В началото основна действаща фигура е и убитият Иван Пайнавелов-Сапата. През март 2009 г. към тях се присъединява Кирил Кирилов-Шкафа, който беше убит пред дома си десет дни преди да чуе присъдата си.

От май 2008 г. до 17 декември 2009 г. в бандата са участвали и още две неизвестни до момента лица, обяви съдът. Според магистратите Недев и Ихтиманския са част от бандата. Те обаче са защитени свидетели.”

Вестник Стандарт: Наглите дебнели щерка на богаташ

"Наглите работеха на територията на България, но имаха поглед върху други европейски страни, където се готвеше организиране на други престъпления". Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов след края на публична дискусия за оценка на заплахите от организираната престъпност у нас. "Наглите" набелязали щерка на милионер, разкри още Цветанов. "Специално Църо и за Павката Прасето бяха част от организирането на предстоящо отвличане на момиче, които беше на виден български бизнесмен. За мен е удовлетворително, че сме успели да предотвратим едно поредно отвличане, което щеше да бъде извършено в страната", каза още Цветанов.”

Не спираме да търсим тартора, заглавие отново във вестник Стандарт

Друго заглавие от вестник Стандарт гласи:Отнемат имоти и след глоба

Ровят незаконни доходи 15 г. назад

„Имането на мафията ще попада под ударите на закона не само при тежки престъпления. Къщи и коли ще се конфискуват и след глоба. Става въпрос за административни нарушения, довели до облага за над 150 000 лв. Това обяви пред "Стандарт" шефът на вътрешната комисия в парламента Анастас Анастасов. Процедурата по отнемане в полза на държавата ще се задвижва, ако облагата не може да бъде отнета по друг ред. Експерти обясниха, че казусът ще засегне многобройните далавери с разрешителни за строеж. Ако са издадени за вдигане на къща например, а на мястото е изникнал хотел за милиони. Това е бил един от най-проблемните текстове в т.нар. закон Попова за конфискуване на имущество, придобито по престъпен начин. Проектът бе бламиран в парламента още на първо четене през юли м.г.  Предвижда се още сметки и имоти да бъдат проверявани 15 години назад.”

Въпреки че темата за бездомните кучета и за нехайството на институциите по този въпрос присъства в пресата перманенто, случаят с нахапаният от озверени кучета професор Ботьо Тачков преди 6 дни сякаш разбуни духовете с още по-голяма сила.

Вестник Труд: Пускат на свобода злобни псета съвсем законно

Вестник Стандарт: „Оперират нахапания професор през ден”

Вестник 24 часа: „Някои хора имат интерес по улиците да има кучета- Димитър Дилчев (кмет на столичния район „Студентски”)

Отново вестник 24 часа „Софиянка „осиновила” 114 кучета”

„Таван на броя на кучетата, които може да осинови един човек, поиска Столичната община.

Надзорници да могат да се грижат максимум за две кучета, настоява Столичната община. Кметството иска да въведе таван на осиновители и промени в Закона за защита на животните, съобщи зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. Тя представи проекта на програмата за овладяване на полулацията на бездомните кучета пред екокомисията в СОС.

Според шефката й Лорита Радева има случаи на по сто кучета, осиновени от един човек, и повечето отново били на улицата. Макар и кастрирани, те отново образували глутници. Рекордът се държал от жена, осиновила 114 псета. След нея в топ 5 на осиновителите е надзорник с 55 кучета, следван от друг с 26. Общината ще свърже всички приюти в столицата в обща информационна система, за да следи осиновяванията.”

 

Драмата на работещите в Олово-цинковия комбинат (ОЦК) – Кърджали, извади на бял свят едно от най-честите нарушения на трудовото законодателство у нас, за което пише вестник Преса, а именно 2100 фирми бавят заплатите”. Но има и доза оптимизъм в тази новина тъй като стана ясно, че „166,5 млн.лв. закъснели възнаграждения са платени през 2010 и 2011 г. след намеса на Главната инспекция по труда.

 

С наближаването на празника Великден и рязкото повишаване на цените на яйцата се повишава и обществената тревога за намиране на разумен вариант за пълноценно празнуване на Христовото възкресение.

В този ред на мисли вестник Преса публикува статията „За великден агнешкото до 16 лв./кг” като се води от изказването на министър Найденов по темата. Той от своя страна дори си позволи да отправи съвет към българската домакиня: „Месете козунаците в къщи”, което доведе до редица шеги по негов адрес.

Една новина отново свързана с празника, но не с България гласи: „Гърция раздава бонуси за Великден на калпак”. 24 часа пише: „Въпреки че Гърция наскоро се размина на косъм от фалита, правителството реши сега да раздаде великденски бонуси на населението. Допълнителни пари ще вземат земеделци, пенсионери и дори безработни, съобщи Би Ти Ви.

Властите вече започнаха раздаването на празничните премии, докато международните кредитори засилват натиска си за още по-радикално намаляване на държавните разходи. От днес земеделците започват да получават великденските си премии, а в четвъртък всички пенсионери в страната ще получат празнична пенсия. На 5 април предварително ще бъдат изплатени и майските пенсии.

Също в четвъртък допълнителна заплата ще получат държавните служители, а работещите в частния сектор ще трябва да почакат до срядата на Страстната седмица за празничния бонус. Безработните също ще получат великденски надбавки, които варират от 235 до 300 евро. Те ще им бъдат раздадени до Разпети петък.

Междувременно представителите на надзорната тройка увеличават натиска върху Гърция за ново намаляване на минималната заплата, която сега е с 50% по-висока от минималните заплати в Испания и Португалия. Гръцки медии дори плашат гражданите с далеч по-ниските "български заплати". Това обаче е малко вероятно да стане преди предсрочните парламентарни избори след великденските празници.

През последните 30 години лекарите в Гърция по традиция също вземат бонуси към заплатите си. Според официално проучване тези бонуси варират от 150 евро до 7500 евро. А парите на ръка, които се дават на лекарите, известни като факелюаки (рушвет), варират между 50 и 1500 евро. Заради кризата обаче вече се преминава на натурална размяна – дават се пилета или дори сирене в замяна на медицинско обслужване. Атина пое пред ЕС и МВФ ангажимент да намали с 2,8 млрд. евро държавните разходи за лекарства за настоящата година.”

Атина иска репарации от Германия

„Атина смята за открит въпроса за германските компенсации от края на Втората световна война, заяви говорителят на гръцкото външно министерство Григорис Делавекурас. Той коментира декларация на германското външно министерство, в която се казва, че такъв въпрос за Берлин не стои. Гърция никога не се е отказвала от претенциите си, каза неотдавна външният министър Ставрос Димас. Смята се, че по принудителния заем от Втората световна война Германия дължи на Гърция между 70 и 95 млрд. евро.”

Thursday, 29 March 2012 19:58

преглед на печата 29.03.2012г.

Written by

Преглед на печата 29.03.2012г.


Използвани ежедневници:

в. ''Сега''
в.''Труд''
в.''Дума''
в."Капитал Daily"
в."Стандарт"
в."24 часа"
в."Монитор"
в."Класа"

Какво идва след ГЕРБ, пита се "Сега". Възможни са различни конфигурации в управлението, без нито
една да очертава стабилност. Освен това всяко коалиране предполага сериозна доза безпринципност,
но това няма да е за първи път.

До края на май лидерската битка в БСП би трябвало да е приключила. Ако Георги Първанов оглави
партията, коалиция с ГЕРБ не е напълно изключена, въпреки януарската заявка, че сблъсъкът му с Бойко
Борисов предстои.

Прямотата в общуването с народа при единия в съчетание със задкулисното майсторство на втория
обещава интересно развитие.

Подобен вариант изключва участието на Меглена Кунева. Тя засега държи отворени опции в ляво и в
дясно, но категорично отрече възможността да управлява с ГЕРБ. В управлението обаче може да влезе
ДПС. Така отново ще има тройна коалиция.

Ако Сергей Станишев оглави БСП, коалиция с Кунева изглежда по-вероятна. Те вече веднъж са
управлявали заедно. Не е изключено парче от властта да се отдели и за ДПС.

По-добре късно, отколкото никога, коментира "Труд". Това е най-краткото поздравление, което
кабинетът "Борисов" може да получи за решението си да се откаже от проекта АЕЦ "Белене" след
31-годишната сага.

Сега остава: Това да е окончателното и последно решение и на сегашното, и на следващите
правителства. Да отстоим позицията си в Москва и да не позволим да ни извият ръцете в замяна на
втория провален проект от "големия енергиен шлем". Най-накрая да решим как да направим бедната на
суровини България максимално защитена от чужди апетити.

Борисов загроби АЕЦ "Белене", акцентира "Дума". Ще се наложи България да внася ток и това ще бъде
платено само от данъкоплатците, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев. Той бе категоричен, че
това е най-фаталното решение на правителството.

Най-накрая, коментира "Капитал Daily". За живеещите в държавата отхвърлянето на проекта означава
предимно, че няма да живеят във фалирала държава.

Защото ако строежът се беше развил в пълния мащаб, това щеше да натовари страната с поне 10 млрд.
евро. Заедно със съпътстващите държавни гаранции те щяха да съборят кредитния рейтинг, което да
вкара България в групата на потъващите икономики.

Борисов замени АЕЦ "Белене" с три нови енергийни проекта, пише на първа страница "Сега".
Развръзката е изненадваща, тъй като наетият срещу 2,9 млн. чуждестранен консултант все още не е
приключил работата си, а правителството периодично се позоваваше на този факт, за да отлага
вземането на окончателното решение.

А сега накъде след "Белене", коментира "Стандарт". Днес за нашето общество са по-важни въпросите,
които поражда вчерашното решение. А те са много повече от отговорите, които имахме до вчера и ще
получим скоро.

На пръв поглед решението изработеният в Русия първи реактор за "Втора атомна" да се доплати, докара
и монтира като 7 блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй", изглежда логично. Но дали то ще е и
финансово най-изгодното за България? Какво ще спечелим или загубим, ако решим да изградим
парогазова централа в Белене?

Изграждането на парогазовата централа носи редица плюсове. Тя е с високо КПД и може да играе
ролята на гъвкава компенсираща мощност на соларните и ветроенергийните паркове. Само че токът,
произвеждан от парогазовите централи, е около 2-2,5 пъти по-скъп от тока, който би произвеждала
АЕЦ "Белене".

Много важен е и въпросът кой ще я изгражда. Това трябва да е инвеститор, готов да я построи и
експлоатира на пазарен принцип.

Засега основният извод е, че газовото и фотоволтаичното лоби надвиха ядреното. Дано скоро разберем
колко точно е сметката, която дълго ще плащаме всички ние.

Цялата граница с Румъния е спорна или може да стане, предупреждава в интервю за "24 часа" Соломон
Паси, председател на Атлантическия клуб.

Той посочва, че с румънците има два вида преговори - едните са за демаркацията по река Дунав,
другите са за делимитацията на морето. Но след като нямаме още подписан договор, всичко е спорно
или може да стане спорно.

Край на хвърлянето на храна в боклука, заявява д-р Венцеслава Тасева, заместник изпълнителен
директор на Българската агенция по безопасност на храните.

В интервю за "Монитор" тя посочва, че едната от промените в Закона за храните е регламентирането на
хранителната банка в България като оператор. Важно е храните от обектите за търговия и от
производствени предприятия да се предоставят на хранителната банка и да отидат при нуждаещите се
хора, когато се види, че не се продават успешно.

Тази промяна е много важна, за да се избегне бракуването на храни. По-добре е един търговец, като
види, че нещо не му върви, да се обади на банката и храната да достигне до българите, които са
изпаднали в трудно положение.

В момента храните се изхвърлят по кофите, за съжаление има много бездомни и гладни хора, които
бъркат по контейнерите, а когато отпадъците се разпилеят, те се разнасят от кучетата.

По-добре тези хора да отидат до хранителната банка, където ще ги нахранят с нормални продукти,
вместо да ровят в боклуците.

Защитата на работниците - идеи с обратен ефект, коментира в "Труд" икономистът Георги Ангелов
предложените промени в Търговския закон и Гражданския процесуален кодекс. Според тях всеки
работник ще може да иска обявяване на съответното предприятие в несъстоятелност, ако заплатата му е
забавена. А вземанията на работниците ще са на първо място в списъка на кредиторите при
несъстоятелност.

Ефектът ще е, че и при най-малките затруднения във финансовото състояние фирмите ще започнат
масови съкращения, за да избегнат риска от несъстоятелност (стотици хиляди работни места ще си
отидат само заради промяната в закона). Най-вероятно ще имаме много повече фирми, срещу които ще
започне процедура по несъстоятелност, т.е. много фирми ще бъдат във фалит.

Същото се отнася и до идеята работниците да се наредят на първо място в списъка на кредиторите. Ако
това се приеме, резултатът ще бъде, че всички български компании ще бъдат в невъзможност да си
осигурят кредити и банково финансиране - т.е. ще имаме още по-голяма загуба на работни места.

По-голямата част от партията стои зад Станишев, казва в интервю за "Класа" Антон Кутев, депутат от
"Коалиция за България". Той потвърждава прогнозата си, че по-голямата част и от общинските, и от
областните председатели, и от депутатите стоят зад сегашния председател.

Това е начин на мислене в БСП, която обичайно асоциира своя лидер със самото тяло на партията, а
атаките срещу него се възприемат като атаки срещу организацията. Нееднократно лидерите са се
оттегляли сами и са посочвали наследник.

Случвало се е и да бъдат сменени, но за това са необходими наистина революционна ситуация и
дълбока криза. "Моето мнение е, че в БСП изобщо няма такава криза, която да доведе до промяна на
председателя по този начин", допълва Кутев.

Трябва пряк избор на председател на БСП, смята Румен Петков, депутат от "Коалиция за България". В
интервю за "Класа" той отбелязва, че е дълбоко погрешен стремежът да бъда заклеймен Георги
Първанов или която и да е друга кандидатура за председател на БСП.

В една демократична партия състезанието на идеи и на политики, състезанието на личности е нещо
естествено. Иначе трябва да бъде записано в устава, че председателят на БСП е такъв, докато той реши.
Другото е костовщината, която гледаме в ДСБ.

БСП трябва да е много далеч от такъв сценарий и такъв развой. За съжаление утвърждаването на
демократичните принципи като че ли отново е актуален въпрос за БСП.

Хирург съм, ще режа лесно разходи, обещава в интервю за "Труд" новият управител на здравната каса
д-р Пламен Цеков. Той се надява да изработят механизъм на отчетност към НЗОК, така че да се вижда
какво се случва с парите, които се дават. Не само да следят за медицинските дейности, които болниците
изпълняват, но да виждат и финансовата част, каква е икономиката на здравеопазването в самите
лечебни заведения.

Трябва да се отчитат разходите, които се извършват за всеки един пациент. Да се знае - колко средства
отиват за лекарства, колко за отопление, за да се знае, че отделяните средства се харчат целесъобразно.
Подобни практики могат да се постигнат с адекватен, дори превантивен контрол.

Wednesday, 21 March 2012 16:51

Преглед на печата -20 Март 2012

Written by

Преглед на печата в ежедневниците "24 часа" , "Труд"  и "Стандарт"

ЗАГУБИМ МИЛИОНИ ОТ ВРЕДНИТЕ ЕМИСИИ:Страната ни ще бъде лишена от възможността да продава вредни емисии.Зареди гафове на еко министъра в кабинета "Станишев"

ЗАТВАРЯТ БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ БЕЗ КАСОВ АПАРАТ:До месец-месец и половина всички бензиностанции на територията на страната,които неразполагат с фискални апарати,ще бъдат затворени.Това е една от мерките,които правителството е предприело  за ограничаване на нерегламентираната продажба на горива.

ТАКСА СМЕТ МОЖЕ ДА СКОЧИ:Такса смет може да скочи зареди отчисления,които общините трябва да правят,за да имат средства,когато депото се изчерпи.

ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ ОЧАКВА ДА СЕ ЗАСИЛИ НАТИСКА ВЪРХУ КМЕТОВЕ С НАБЛИЖАВАНЕ НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ:Ще има опити за тяхното дискредитиране,а това не бива да се допуска каза президентът във Варна.

ПАРЛАМЕНТЪТ С 50 МЕРЦЕДЕСА ,КОИТО ЗА НИЩО НЕСТАВАЛИ:Зам. щефът на ГЕРБ Красимир Велчев предлага да се свият командировъчните или да се плаща бензин за лични коли.

595 НАХОДИЩА НА ПОДЗЕМНИ БОГАТСТВА ИМА В БЪЛГАРИЯ:206 са на метални изкопаеми,155 на неметални,3 на нефт и газ а 69 на въглища.Останалите са за строителни материали.Вчера кабинетът прие национален баланс на запасите от подземни богатства.

БЕРБАТОВ ПРЕДАДЕ БЪЛГАРИЯ И НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР:След 11 години вярна служба Бербатов предаде страната и националния.29 годишната супер звезда на българския спорт  и безспорно най известният ни сънародник зад граница обяви оттеглянето си  и даде път на младите играчи.

Wednesday, 12 May 2010 11:25

Преглед на печата - 10.04.2010

Written by

Преглед на печата 10.04.2010г.

Вестник „Сега” 10.04.2010г.

На заглавната страница

„2 години България е лъгала в Европа за бюджета си”- Две поредни години България е лъгала ЕС за бюджета си, финансовият министър Симеон Дянков изненадващо обяви вчера, че дефицитът за 2009г. ще бъде ревизиран от 1,9 на 3,7 %. Това значи, че България се отказва от кландидастване за евозоната за сега и я чака наказателна процедура.

Държавата ще вкарва такса „ ГОРА” в сметките за вода- планът е в сметките за вода предварително да се начислява по 1ст. на кубик. Аграрният зам.- министър Георги Костов обяви вчера, че таксата в размер на половин или една стотинка щяла да се плаща илин от домакинствата или от водните дружества и това ще донесе приходи в размер на 20 милиона лева за една година ( при една стотинка на кубик- 50млн.лв. годишно).

„Борисов си заслужи почерпка от Обама”- След подписване на поредния акт за стратегическо разоръжаване между Барак Обама и Дмитрий Медведев в Прага и Бойко Борисов дава мнение, че ако „Евросъюзът и НАТО решат да изграждат обща противоракетна отбрана, България ще участва като съюзник в двете организации. Но да се договаря сама с едни държави за сметка на други би било твърде неразумно, особено ако става дума за велики сили.” И допълва също, че ако ства въпрос за противорактна отбрана, България трябва да бъде активна страна.”

Другите две заглавия са „Единственото място, където оцеляват птици без криле” и „На гости на звдездите”.

Вестник „Стандарт”

Водещи новини в броя

„Отказваме се от еврото”и подзаглавие „Мини от стария кабинет ни спъват за общата валута”- Кандидатстването за ERM 2 се отлага за следващата година заради откритите "по чекмеджетата" на различните ведомства анекси към 150 договора от 13 министерства на стойност 2,150 млрд. лв., обясни финансовият министър Симеон Дянков. По случея е сизирана и прокуратурата.

„Трайков играе контра за енергото”- Енергийният министър Трайчо Трайков играе контра на премиера за дивидентите от Енергото. „Министърът брани бившата си компания EВН” е подзаглавието.

Посрещат с оставка Борисова”- Хора на здравния министър Божидар Нанев подават оставки. Трима от екипа на хирурга подават молбите си за напускане само два дни след като проф. Анна-Мария Борисова бе обявена от премиера Бойко Борисов за новото лице на ведомството.

"Уреждаме Грузия с глигани"-Наши глигани и елени ще пълнят горите на Грузия. 40 диви свине вече са отплавали от пристанище Бургас. Цената им е около 100 евро за животно, съобщи шефът на ловно стопанство "Искър" Иван Явричев при посещението на земеделския министър Найденов и заместника му Костов по случай Седмицата на гората. Скоро за Грузия ще отплават и 20 благородни елена. Дивечът е отгледан в ловно стопанство "Искър".

"Бирник сам си изкопа гроба"- Данъчен от Враца бе отвлечен и накаран да си изкопае гроба. Бирникът бил закаран до язовир "Дъбника" край града, където му връчили лопата и му заповядали да копае. Уплашен до смърт, служителят на НАП се съгласил да анулира ревизионен акт за стотици хиляди лева, който лично той съставил на местна мандра.

ДСБ е против отказа от Еврозоната:- "Не може така панически да се отказваме от целите, каза К.Михайлова". Не би трябвало правителството да се откаже от плануваното за тази година кандидатстване в чакалнята на Еврозоната - ЕRM-2, е позицията на ДСБ. Тя бе заявена от Екатерина Михайлова, която пристигна в късния следобед на визита в Шумен.

„Обама цитира Бойко три пъти”- Българският премиер Бойко Борисов имаше шанса да се наслаждава на компанията американския президент Барак Обама от непосредствена близост, защото на официалната вечеря в американското посолство в Прага бе настанен на масата от лявата му страна.
Обама посрещна и пръв Борисов от 11 лидери от Централна и Източна Европа на вечерята. Протоколът даде тази привилегия на нашия премиер, защото лидерите на страните влизаха по азбучен ред, а България започваше с първата буква. Дискутираните теми на вечерята са били относно съдбата на НАТО и Афганистан.

И интервю с Джоко Росич в подкрепа на кампанията за Гого.

Вестник „Телеграф”

Заглавна страница

„Братя Диневи с частно море”- взели го с благословията на Гагаузов и Мутафчиев.

Според водното законодателство моретата и плажовете са изключителна държавна собственост, но братята Диневи са придобили незаконно част от крайбрежната ивица, където по- късно си построяват и яхтено пристанище „Марина Диневи”. (Свети Влас)

„2500 лева за заливане с киселина” – Районният съд в Пловдив призна за виновен Веселин Симеонов за това, че през 2008 година е поръчал да ограбят и залеят с киселина приятелката му Красимира Иванова от Русе. Симеонов обаче се размина с минимално наказание – глоба в размер на 2500 лева. Магистратите обосноваха наложената присъда с добрата характеристика на мъжа.

„ДАНС влиза в енергото- закриват БЕХ”- изказване на премиера Бойко Борисов

„Палатът на Цонев”- комисията „Кушлев” е взела на прицел палата на арестувания бивш военен министър Николай Цонев в столичния квартал „Горна баня” и като цяло всичките му имоти в страната.

„Копенхаген на сухо”- Carlsberg отнема на работниците си безплатното пиво и те стачкуват.

И последните новини от заглавната страница са за Димитър Бербатов и клубния му отбор Манчестър Юнайтед и евентуалното му изгонване от там след закупуването на нов мексикански нападател.

Вестник „Стандарт”

България

Бойко сваля министрите от лимузините - Министрите слизат от лимузините. Направил съм метро като слънце, ще пътуват с него, нареди премиерът Бойко Борисов. Той лиши шефовете на ведомства и висшите чиновници от лични шофьори. Автомобилите пък вече са прибрани в гаража и ще се ползват само за пътувания в провинцията

Младенов поема на голяма балканска обиколка - Дипломат N1 всеки ден в различна столица от региона за седмица.Седем балкански столици в рамките на десетина дни ще посети външният министър Николай Младенов. Стартиращата от утре голяма балканска обиколка трябва да очертае значението на България като фактор в региона, но в новото й качество на страна - членка на ЕС.

ЕП става по-бдителен с парите за България - В Европейския парламент ще бъде гласуван доклад, който съдържа препоръка за повече бдителност при отпускане на пари от еврофондовете за България, съобщи БНР. Документът прави преглед на начина на изразходване на “Бюджет 2008” от ЕК, но включва и критики към комисията за начина, по който изготвя докладите по мониторинга на правосъдието и вътрешните работи у нас и в Румъния.

Свят

6 м вълни заляха Лазурния бряг Сняг блокира пътищата в Южна Франция - Ница.Необичайно за май лошо време сполетя южната част на Франция, предаде Франс прес. Шестметрови вълни връхлетяха Лазурния бряг в Югоизточна Франция, а снеговалежи прекъснаха електроснабдяването в някои югозападни региони.

20 000 излязоха на протест в Атина, 14 000 - в Солун - Близо 20 000 души се събраха днес по обяд в центъра на Атина, а около 14 000 - в Солун, в рамките на общонационалната стачка, организирана от големите синдикални централи в знак на протест срещу новите мерки за икономии на гръцкото правителство, предаде АФП.

Вестник „Труд”

България

1,5 млн. агропари от ЕС за дъщеря на бивш зам.министър - През 2009 г. България е получила 457 милиона евро земеделски помощи от Европейския съюз - с приблизително 34 млн. евро по-малко в сравнение с 2008 г., показват данните за получените агросубсидии.На пръв поглед европейската програма за подпомагане на земеделието изглежда щедра с над 76 000-те получатели на земеделски помощи в България. Анализът на данните обаче показва, че голям брой български земделци са получили между 5 и 10 евро помощ. Има случаи на земеделска помощ и в размер едва 13 евроцента.

US посолството: Симеон Дянков не е американец - Във връзка с големия медиен интерес, предизвикан от спекулациите с гражданството на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков пресцентърът на Министерството на финансите информира, че той не е американски гражданин.Това показва проверка в архивите на посолството на Съединените американски щати в София, на Държавния департамент и на Департамента по вътрешна сигурност във Вашингтон.

Свят

Бан Ки Мун ни благодари за помощта за Хаити - ВАШИНГТОН - Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун изрази благодарност за помощта на българското общество за пострадалото от земетресение Хаити.

Ангела Меркел: Бъдещето на Европа е заложено на карта - Бъдещето на Европейския съюз (ЕС) и бъдещето на Германия в Европа е заложено на карта. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в Бундестага, съобщи „Франс прес".В германския парламент се обсъжда на отпускането на 22,4 млрд. евро помощ на Гърция.

Вестник „Марица"

България

Приемаме затворник от Гуантанамо - САЩ освобождават двама затворници от Гуантанамо, които ще бъдат изпратени в България и Испания, предаде "Ройтерс". Самоличността на двамата остава в тайна, по молба на правителствата на двете държави, които ще приемат затворниците. Агенцията припомня плановете на американския президент Барак Обама да закрие затвора в Гуантанамо. В началото на април, американският президент Барак Обама благодари на премиера Бойко Борисов за решението на България да приеме затворник от Гуантанамо.

Студентите с кредити от есента - Заемите ще се взимат срещу лихва от 7% за срок от 10 години.Студентското кредитиране, чието стартиране се провали в две поредни академични учебни години, най-после ще тръгне. Наесен, за новата учебна година, студентите ще могат да теглят кредити за обучението си при преференциални условия. От образователното министерство съобщиха вчера, че най-накрая между държавата и банките е постигнато споразумение по типовия договор, който ще бъде сключван. През октомври миналата година правителството гласува 40 млн. лева за държавни гаранции за студентското кредитиране.

Свят

Скандал с корупция в италианския кабинет - Италианският министър на икономическото развитие Клаудио Скайола, близък сътрудник на премиера Силвио Берлускони от 15 години, подаде оставка заради разследване за корупция. Това съобщи Франс прес.

Трима души загинаха в горяща банка в Атина - Трима души загинаха в горяща банка в Гърция, съобщи СиЕнЕн. Общо 21 души бяха блокирани в банковия клон в Атина, след като група младежи са хвърлили вътре коктейл „Молотов", предаде Риа Новости. Взети са мерки за евакуацията им. Сблъсъци между младежи и полиция са избухнали и пред сградата на парламента в Атина.


<< Start < Prev 1 2 3 Next > End >>
Page 1 of 3