Thursday, 29 April 2010 22:29

Социален проблем: Тютюнопушене

Written by 
Rate this item
(3 votes)

Тютюнопушене и употреба на алкохол при малолетните

Има ли защита на децата?

Употребата на алкохол и тютюневи изделия е взел много жертви на младежта и на обществото и е предиктор на бъдещите злоупотреби с алкохол и наркотици, както и употребата на други по-тежки наркотици. Какви трябва да са усилията за предотвратяване на употреба на тези наркотици от младежите? За да се подкрепят усилията може да се предприеме ограничаване на рекламата на цигарите и алкохола за широката публика.

1. Предистория на социалния проблем с употребата на цигари и алкохол от деца:

Алкохолът и никотинът са законни за възрастни в много страни.  Въпреки че тези опасни и пристрастяване наркотици са "социално приемливи" за възрастни, те са в една или друга степен контролирани вещества за младежта в целия свят.   В много култури се опитват да ограничават младите да използват алкохол или тютюн.  Усилията за предотвратяване на употребата на алкохол и тютюневи изделия от младежки не бива да се бърка с усилията да се забрани използването при възрастните. В Северна Америка и други страни, алкохолът е номер едно от използваните вредни вещества от тийнейджърите.   Използването му е и номер едно фактор, допринасящ в младостта смъртни случаи.   В САЩ употребата на алкохол е свързана с най-малко половината от всички катастрофи, самоубийства, престъпления, свързани с насилие, непланиран секс, лошите резултати в училище, както и други травми сред младежта.    Алкохолът и тютюнът убива повече хора всяка година от всички останали наркотици. В много страни и култури, употребата на алкохол и / или тютюневи изделия е толкова дълбоко вплетени в тъкани на културата на тези страни, че е признато за нещо нормално и не навсякъде като проблем.

2. Обосновка на социалния проблем:

Едно скорошно проучване, направено от университета Колумбия център на наркоманиите и злоупотребата с наркотични вещества, се посочва, че по-рано и децата да използват портала на наркотици или алкохол, тютюн или марихуана, толкова по-вероятно е те да преминете към други наркотици.   Младежите, които пият алкохол, са 50 пъти по-склонни да употребяват кокаин, както и такива, които пушат тютюн цигари са 19 пъти по-вероятно да използват кокаин.   Почти 90% от потребителите на кокаин са пушили тютюн или пили алкохол или марихуана, използвани първи.   Проучването, на базата на 30 000 американски домакинства, установи ясна прогресия, която започна с използването на портала на наркотици на алкохол, тютюн или марихуана и е довело до употребата на други наркотици.  Младежта е бомбардирана ежедневно с примамливи рекламни и маркетингови стратегии.   Тъй като новите алкохол- и тютюн-потребители са рядко възрастни, рекламните материали са пълни с изображения, които предлагат сексуална мощ, атлетически способности, популярност, свободата и бягство от проблемите, за това са особено привлекателни за младите хора.   Децата растат и наблюдавайки подобни реклами, мисля, че те не могат да имат добър живот, без алкохол и тютюн.  Те не си дават сметка, че много възрастни не пият и не пушат и въпреки това се радват на щастлив и успешен живот.

Алкохолът може да убие или да причини сериозни проблеми на един млад човек, който злоупотребява.   И все пак, някои младежи са убедени, че пиенето на алкохол или използването на тютюн, не предизвика незабавни проблеми в живота и повечето са сигурни, че те биха могли да се откажат по всяко време.

3. Как стои проблемът с тютюнопушенето от деца в България

За последните десетилетия са пропушили два пъти повече подрастващи според анализ на Националния център по опазване на общественото здраве, представен през месец март 2010 год. Има тенденция към непрекъснато нарастване употребата на тютюн сред младите хора. Зам.директора на Националния център Пламен Димитров отбелязва, че все по-голям е рискът от развитие на рак на белите дробове, като най-висок е рискът от развитие на рак на белодробни и сърдечносъдови заболявания при хора, започнали да пушат редовно преди 15-годишна възраст. В националното проучване от 2008 г. са анкетирани 2587 ученици от 7-и до 9-и клас. Анализ на това проучване и на изследване от 2002 г. сочи, че 21% от участниците са запалили първата цигара преди навършване на 10-годишна възраст, посочи Димитров. Една трета от непушещите заявяват, че са склонни да пропушат. Експерименталното тютюнопушене увеличава вероятността детето да се превърне в редовен пушач в по-късна възраст, коментира доц. Стефанка Шпангенберг. Тя допълни, че според проучването учениците пропушват около 13-ата си година. Всяко трето от 10 деца, участвали в проучването, пуши. Момичетата на възраст 13-15 години пушат повече. Близо 47% от девойките смятат, че пушенето ги прави по-слаби. Детското тютюнопушене у нас остава сериозен проблем независимо от ограничителните мерки през годините, коментира Шпангенберг. Необходимо е най-после здравното образование да влезе в училищата, нужни са обединени усилия на родители, училища и здравни власти при създаването на нов модел на непушещия човек.

Британски учени направили анкета сред повече от 2000 деца и стигнали до извода, че най-напред опитват цигарите тези, които съзряват по-рано от връстниците си. Подрастващи, чието съзряване е започнало към 11-12-годишната им възраст, към 16-та си година са 2 пъти повече от общия брой пушещи младежи. Вероятността те да започнат да пушат още до 13-та си година се повишава 7-8 пъти. Особено много рискуват момичетата, при които хормоналните промени са започнали още на 10-годишна възраст. По мнението на учените по-ранното полово съзряване е толкова силен рисков фактор, че надминава дори социалното положение на родителите и психоклимата в семейството. Учените смятат, че учители, родители и психолози са длъжни още от 10-11-годишна възраст да убеждават децата във вредата от тютюнопушенето. 
Кое кара децата да опитата цигарите? Най-безобидната и вероятно най-разпространена причина е любопитството. Децата искат всичко да опитат, за да се самоопределят като личности вече. Те експериментират, в това число и с тютюнопушенето. Но обикновено в този случай, след като удовлетворят любопитството си и разберат колко горчив е тютюневият дим и как ги кара да кашлят, те могат да забравят за цигарите. 
Обаче към 12-13-годишната си възраст решават, че вече не са деца, че са големи и запалват цигара като атрибут на порасналия човек. Юношите са сигурни, че пушенето ги прави по-възрастни и мъжествени и най-вече - по привлекателни за девойките. А момичетата също възприемат цигарите като начин да изглеждат по-големи и да привличат внимание. Това е важно за тяхното самочувствие. 
Често пушенето е начин тийнейджърът да заеме лидерска позиция в своята компания, където никой още не е пропушил. Подрастващите смятат, че ако те вършат нещо забранено, ще изглеждат по-важни в очите на приятелите си. Но може да се случи и обратното. Всички в компанията пушат, само той не пуши и посяга към цигарата, за да бъде като тях. Това е типично за децата, които нямат лидерско поведение и лесно се поддават на чуждо мнение и влияние и вършат това, което обикновено не биха направили сами. За много момчета и момичета пушенето е начин да удовлетворят потребността си от приключения - налага им се да се крият от учители, родители и т.н. Въобще подрастващата възраст е време на протести. Децата навлизат в нов период от живота си и прекарват повече време с приятелите, отколкото със семейството. Те следват модата, подражават, самоизразяват се чрез поведението и дрехите си. Много родители не са готови за такива промени и се опитват да контролират децата си. И се стига до забраните. Тогава вече се появява желанието на детето да запали напук на своите родители. Затова е желателно родителите да общуват повече с деца та си, да поддържат добри отношения с тях. Друг мощен фактор е рекламата на цигарите. В нея се появяват красиви и изискани, освен това успели хора с цигари. А децата това и чакат. Те искат да подражават, а в този случай има на кого да подражават. В повечето развити страни рекламата на тютюневите продукти въобще е забранена.

4. Употребата на алкохол от деца

Картината отвън е следната – млада жена седи на бара, пие водка и пуши цигара. Една от най разпространените гледки в днешно време. Отвътре обаче се случват дълбоки и необратими процеси. Няма част от тялото, която да остане незасегната. 20% от алкохола се всмуква в стомаха, останалите 80% от тънките черва и най-вече черния дроб. От там преминава в кръвта по цялото тяло. Именно затова някои медици наричат алкохола тъканна отрова за целия организъм. 
Минавайки през устната кухина, цигареният дим се отправя направо към белия дроб, от където никотинът и катраните „поемат пътя“ към останалата част от органите. 
Изследвания на Световната здравна организация сочат, че алкохолът е третият причинител на смъртност в света, а цигарите първият.
Между тях се нарежда високото кръвно налягане, което в много от случаите се провокира от същите фактори – пиене и пушене. Въпреки това темата за борбата срещу тютюнопушенето и алкохолната зависимост у нас изглежда доста банална и второстепенна. Обществото отминава с лека ръка най-големите убийци на човечеството, приемайки ги за нещо нормално, традиционно и дори модерно. Възрастта на първото напиване е намаляла драстично - от 14 на 11 години. Така стоят нещата и с първата цигара. Все по-разпространени стават гледките на пияни тийнейджъри по улиците, както и невръстни деца с цигара в ръка. Докато приемането на алкохол обаче не води задължително до зависимост и алкохолизъм, то една година след първото „дърпане“, в 95% от случаите, води до диагноза „пушач“.Началото обикновено е в училищния двор или някой клуб. Тогава са първите глътки алкохол и първите цигари. Има учени, които твърдят, че пристрастяването към алкохола е генетично заложено у човек – хора, които са предразположени към алкохолизъм и такива, които не са. Затова трябва да се прави разлика между пияница и алкохолик. При пиянството човек приема ежедневно и големи количества алкохол, но успява да стигне ниво на насищане. Крачката от пиянството към алкохолизъм е в това, организмът да активизира защитната си реакция и човек да повърне. Синдромите при пияния човек са ни добре познати – от превъзбуденост, сънливост, неадекватност, размътено съзнание, липса на ясна мисъл и координация до агресивност и буйстване. Като цяло реакциите на пияния човек се определят от концентрацията на алкохол в кръвта, но в много от случаите всеки човек дава различни признаци. Именно заради тази непридвидимост се е родила поговорката „От пияния и лудият бяга“ .

На всички е добре известно, че в малки количества алкохолът е полезен за сърцето и нервната система. Освен всичко пиенето на една-две чашки е традиция, която никой не би пренебрегнал, защото вдига настроението и сваля границите между хората. Системното прекаляване обаче води до смущения с паметта и зрението, проблеми с кръвното налягане, цироза на черния дроб и редица други заболявания. Пиенето по време на бременност води до специфичен алкохолен синдром при детето.

Read 2126 times Last modified on Saturday, 15 May 2010 16:21
Login to post comments

Последни публикации

 • Ролята на Президента при парламентарното управление според българската Конституция
 • Отношение към политическия опонент в българската политика; Волен Сидеров партия Атака
 • „Социалната държава в условия на криза” Пълен доклад представен на 29.05.2012г. в ПУ.
 • Описание на възрастен човек
 • Цветята в моята градина
 • Права на българските граждани
 • Запознайте се с правата си!
 • Част от правата ни
 • Моята улица
 • Цветята в моята градина
 • Ако ти си агресор
 • Правата на българските граждани
 • Симеон Трайчев Радев
 • Моята градина!
 • Моята градина
 • Как да бъдат запознати гражданите с правата си?
 • Права на българските граждани
 • Никола Вапцаров
 • Моята градина
 • Запознаване на българските граждани с правата им
Вход

Популярно
 • Описание на възрастен човек
 • Индивид и история
 • Невидимото всекидневие
 • ХХ век
 • От комунизъм към демокрация
Кой е тук?
We have 195 guests online
Geo IP Tool (Google)